Mach3 i obsługa 6 wyjść

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
einstein
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 595
Rejestracja: 08 sty 2009, 11:53
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Mach3 i obsługa 6 wyjść

#1

Post napisał: einstein » 24 cze 2017, 11:27

Potrzebuję w urządzeniu używać 6 wyjść.
Obecnie klient zastosował sterownik pikocnc v1.0B, ale nie udało mi się obsłużyć więcej niż 2 standardowych wyjść.
Wpadłem na pomysł by przesiąść klienta na mach3
Znalazłem na allegro sterownik CNC Mach3 USB DDLMV1.
Niby obsługuje wystarczającą ilość wyjść, ale teoretycznie pikocnc taż miał obsługiwać 6 wyjść.

Czy wykorzystywał ktoś w machu3 więcej niż 2 wyjścia?



Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5304
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#2

Post napisał: adam Fx » 24 cze 2017, 15:38

einstein pisze:Czy wykorzystywał ktoś w machu3 więcej niż 2 wyjścia?
chyba większość tych co mają 3 osiowe frezarki XYZ STEP DIR = 6 wyjść wykorzystanych
Piko tez 6 wyjść obsługuje
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1393
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#3

Post napisał: k-m-r1 » 24 cze 2017, 21:16

Tak Mach3 da rade u mnie max coś około 54 przy maszynie do przesadzania roślin.
Co konkretnie będzie obsługiwane?
Teraz o Piko
http://www.pikocnc.com/hardware

http://www.pikocnc.com/download/BOARD_B ... manual.pdf

Piko da rade z czym masz problem?
Pytałeś w innym dziale jak obsługiwać sygnały??
aktualizowany był soft i wsad ?
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


Autor tematu
einstein
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 595
Rejestracja: 08 sty 2009, 11:53
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

#4

Post napisał: einstein » 25 cze 2017, 07:58

Poprawiam frezarkę 3 osiową która ma obsługiwać z poziomu macha lub pikocnc jeszcze 5 siłowników.
W pikocnc próbowałem wyzwolić wyjścia ręcznie ale działają tylko 2 wyzwalane M3 i M8.
W manualu do piko wszystko wygląda pięknie, tylko jak próbuję uruchomić to jakoś nie chce działać.
Soft mam najświeższy, wsadu jeszcze nie upgrade'owałem.
Jak M-codami wyzwalać w piko pozostałe wyjścia?

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1393
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#5

Post napisał: k-m-r1 » 25 cze 2017, 10:32

1# podałem linki do dokumentacji której nie przeglądałeś.

http://www.pikocnc.com/download/GCODE_S ... manual.pdf strona 6

Tam uzyskasz informacje o tym że można tworzyć własne makra
http://www.pikocnc.com/download/PLC_manual.pdf
Tu jest opis jak tworzy ć programy PLC i obsługę Input Output

http://www.pikocnc.com/download/Macro_manual.pdf
Tu opis odczytu stanów z PLC dla własnych makr i kodów G100 do G110

Ja to widze tak że Uruchomienie makra
G101 p1 załączenie wyjscia out1
G101 p0 wyłączenie wyjscia out1
G102 p1 załączenie wyjscia out2
G102 p0 wyłączenie wyjscia out2
Lub
G101 Q1 załączenie wyjscia out1
G101 P0 wyłączenie wyjscia out1
G102 Q1 załączenie wyjscia out2
G102 Q0 wyłączenie wyjscia out2

Lub
G100 Q1 P1 załączenie wyjscia out1
G100 Q1 P0 wyłączenie wyjscia out1
G100 Q2 P1 załączenie wyjscia out2
G100 Q2 P0 wyłączenie wyjscia out2

Lub
G100 załączenie out1
G101 wyłączenie out1
G102 załączenie out2
G103 załączenie out2

Czy jak tam chcesz
Makro G100 które czyta parametry Q oraz P i zależnie steruje wybranym wyjściem prze PLC

2# poszukać w :
https://www.cnc.info.pl/pikocnc-vf121.htm

Nie znam tego programu ale w 2 minuty z dokumentacją i już wiem jak. Nie mam tego programu i płytki do testowania by napisać makro G100Q3P1
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


Autor tematu
einstein
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 595
Rejestracja: 08 sty 2009, 11:53
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

#6

Post napisał: einstein » 15 lip 2017, 13:00

Opanowałem wyjścia z mała pomocą Twórcy PIKOCNC

w PLC dałem dopisek:
<< M 11
>> OUT 2

<< M 13
>> OUT 3

<< M 15
>> OUT 4

<< M 17
>> OUT 5

Oprócz tego utworzyłem makra do obsługi:
G101.txt (załącza wyjście 3)
%
SetMemo(11,TRUE);

G102.txt (wyłącza wyjście 3)
%
SetMemo(11,FALSE);

G103.txt (załącza wyjście 4)
%
SetMemo(13,TRUE);

G104.txt (wyłącza wyjście 4)
%
SetMemo(13,FALSE);

itd

Na początek potworzyłem makra z nazwami M10-M17, ale makra działały tylko w trybie MDI
Z programu nie działały.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”