Mach3 i nie działająca jedna oś

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
KrzywyPiotrek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 04 kwie 2014, 15:17
Lokalizacja: Rakszawa

Mach3 i nie działająca jedna oś

#1

Post napisał: KrzywyPiotrek » 04 kwie 2014, 15:24

Witam, na wstępie napiszę, że w sprawach cnc jestem stosunkowo zielony jeśli chodzi o macha. Mój problem polega na tym, że mam własnej roboty frezarkę opartą na płycie głównej od ( P.P.U.H. „MAFA” – Grzegorz Materny XX'YZA ), która wcześniej tzn. jakiś rok temu działała w porządku ale została porzucona i dopiero ostatnimi czasy chciałem ją skonfigurować ale już na innym komputerze. Niestety, w żaden sposób nie mogę wysterować osi Z ani A, natomiast X,Y chodzą w porządku. Wyjścia LPT sprawdzałem programem i miernikiem - wszystkie są sprawne. Może ktoś się spotkał z takim problemem? Płyta jest na 99% sprawna, a problem leży w konfiguracji PC/macha.
Pozdrawiam.



Tagi:


Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1350
Rejestracja: 07 sty 2009, 18:42
Lokalizacja: Pabianice

#2

Post napisał: Dudi1203 » 04 kwie 2014, 23:14

wlaczone osie w machu? wlasciwe piny poustawiane?


Autor tematu
KrzywyPiotrek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 04 kwie 2014, 15:17
Lokalizacja: Rakszawa

#3

Post napisał: KrzywyPiotrek » 05 kwie 2014, 20:10

Tak wszystko na 100% zgodnie z instrukcją płyty sterownika. Czy możliwe, że problem leży w przerwaniach portu LPT, chociaż z drugiej strony to wydaje się być mało prawdopodobne bo osie X i Y działają.


Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 32
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

Re: Mach3 i nie działająca jedna oś

#4

Post napisał: Djbakus » 18 kwie 2018, 14:29

Miałem tak z płyta SSK-mb2 - uwalony jeden kanał a dokładnie X. Nie działał na niej silnik.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5246
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Mach3 i nie działająca jedna oś

#5

Post napisał: adam Fx » 19 kwie 2018, 12:49

wystarczy zamienić miejscami osie na mb2 i już wiemy czy winna jest płytka LPT po prostu zamieniać miejscami co działa a co nie i metoda eliminacji wyjdzie czy winny mach LPT czy sterownik itd
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”