Mach3 - błędy, mity i legendy.

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
lepi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 12
Posty: 991
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Mach3 - błędy, mity i legendy.

#1

Post napisał: lepi » 19 sty 2019, 16:55

Zapraszam tych co mają problemy z Machem oraz tych, którzy mają z nim doświadczenie i mogą pomóc.
Cel taki aby aby przekonać, że Mach nie jest taki zły jak go malują. Niestety nie mam doświadczenia w Machem w połączeniu z płytą LPT ale większość problemów jest wspólna dla wszystkich kart/sterowników. LPT jest słabe bo winda nie jest systemem czasu rzeczywistego. Ale jako ciekawostkę dodam, że kiedyś istniały rozszerzenia czasu rzeczywistego do Windowsa NT. Można było programować w warstwie HAL. Były też odpowiedniki kart MESA. Ale to było dawno i prawie nikt tego nie pamięta. No i pisało sie programy w C.

Dodane 15 minuty 29 sekundy:
No to zaczynamy. To akurat najnowsza sprawa:
maryushr pisze:
18 sty 2019, 18:00
Witam,

mam drażniący problem z oprogramowaniem Mach3, chodzi o to, że program dodaje dodatkowy kształt do załadowanego g-codu, jest to najczęściej jeden okrąg, a bywa, że są i dwa lub więcej. Problem na pewno nie leży w g-kodzie, bo na innym stanowisku z tą samą wersją oprogramowania wszystko jest jak należy.
Problem jednak leżał w G-kodzie niedostosowanym do ustawień programu. Należało poprawić kod lub zmienić ustawienia.

Werdykt: Mach uniewinniony.




dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 484
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Mach3 - błędy, mity i legendy.

#2

Post napisał: dudziak4 » 20 sty 2019, 11:57

No to ja mam małą zagadkę której rozwiązania nigdzie nie mogę znaleźć a dalej szukam.

Wiem jak przypisać makro do fizycznego przycisku a chciałbym odwrotnie. Znając kod przycisku w moim przypadku plazma kod 123 (DoOemButton Torch Enable Toggle) chciałbym móc uruchamiać makrem jak to zrobić. Chodzi mi o to aby makro raz włączało a raz wyłączało przycisk który się znajduje na ekranie macha, dodam że jeśli go przypiszę do fizycznego przycisku w zakładce system hotkeys setup działa ale jak to zrobić makrem ?


qqaz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1550
Rejestracja: 28 sty 2007, 16:12
Lokalizacja: Łódź

Re: Mach3 - błędy, mity i legendy.

#3

Post napisał: qqaz » 20 sty 2019, 13:16

Przycisk jest typu "Toggle" czyli każde naciśniecie zmieni jego stan na przeciwny (wł/wył)
Tak samo zadziała makro - każde wywołanie linii
dooembutton(123)
spowoduje zmianę stanu przycisku.
Czyli
123.m1s - wywołujesz Gkodem plik makra (taką nazwę sobie wymyśliłem)
treść pliku:
dooembutton(123) -raptem jedna linijka

Plik o takiej treści z taką nazwą zapisujesz w katalogu z makrami dla profilu plazmy bo plazma tam będzie szukać wywoływanych Gkodem poleceń typu:
M123

werdykt? :wink:

PS takie rozwiązanie jest elementarne - przełączy zawsze bez względu na oczekiwanie operatora.
Może warto czasem sprawdzić czy w danych okolicznośiach należy należy przycisk nacisnąć.
Wtedy do pliku musisz wstawić odpowiednią kontrolę warunków i dopiero decydować o wykonaniu liniil z przyciskiem

Dodane 11 minuty 17 sekundy:
problemy z Machem zgłaszają Ci z użytkowników którzy:
nie czytali instrukcji (np ja)
powodowani łatwością jego stosowania stosują go bez zawracania sobie głowy o elementarz rozwiązań sprzętowych - np stany krańcówek podawane jako napięcie zamiast prądu ( prawda że Mach do du**?)
mają charakterologicznie uwarunkowany stan roszczeniowy że świat wokoło powinien im służyć
co zwalnia ich z jakiejkolwiek refleksji prowadzącej do wniosku o własnej niewiedzy (dlaczego Mach nie sprawdził ich błędów)

Podkreślam o zgłaszanych problemach że Mach to coś.....
a nie o zwykłych pytaniach może nawet i oczywistych ale początki zawsze są pełne pytań podstawowych.


Autor tematu
lepi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 12
Posty: 991
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Mach3 - błędy, mity i legendy.

#4

Post napisał: lepi » 20 sty 2019, 13:28

dudziak4 pisze:
20 sty 2019, 11:57
Wiem jak przypisać makro do fizycznego przycisku a chciałbym odwrotnie.
...
A ja chętnie się dowiem bo nie znam prostego sposobu. Mam przycisk fizyczny na panelu sterowniczy i chciałbym aby po wciśnięciu nastąpiło wywołanie makra nazwie 123.m1s


qqaz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1550
Rejestracja: 28 sty 2007, 16:12
Lokalizacja: Łódź

Re: Mach3 - błędy, mity i legendy.

#5

Post napisał: qqaz » 20 sty 2019, 13:36

1) umieść kontrolę przycisku fizycznego (kontrola aktywności stanu wejścia) i nastepnie wywołanie 123.m1s w macopump


Autor tematu
lepi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 12
Posty: 991
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Mach3 - błędy, mity i legendy.

#6

Post napisał: lepi » 20 sty 2019, 13:38

qqaz pisze:
20 sty 2019, 13:36
1) umieść kontrolę przycisku fizycznego (kontrola aktywności stanu wejścia) i nastepnie wywołanie 123.m1s w macopump
Początku nie zrozumiałem, jaką kontrolke? po co?
A z macropump wywołuję ale fajniej byłoby prostsze rozwiązanie. Może wspomniana kontrolka coś ułatwia?


qqaz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1550
Rejestracja: 28 sty 2007, 16:12
Lokalizacja: Łódź

Re: Mach3 - błędy, mity i legendy.

#7

Post napisał: qqaz » 20 sty 2019, 13:47

kontrola to wpis w treść piku macropump sekwencji sprawdzającej cyklicznie stan wejścia np
If isActive(INPUT1) Then ( gdy zauważy że jest wejście 1 )
code "M123" ( to wywoła makro 123.m1s)
end if
Dopisz to do pliku i działa.

Dodane 1 minuta 38 sekundy:
KOTROLA jako czynność, proces a nie kontrolka czyli wskażnik.


Autor tematu
lepi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 12
Posty: 991
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Mach3 - błędy, mity i legendy.

#8

Post napisał: lepi » 20 sty 2019, 13:53

Ślepy jestem, przeczytałem "kontrolka" :)
Tak jak opisałeś to robię. Trochę upierdliwe, wypadałoby sprawdzać tylko zbocze narastające a nie sygnał. Upierdliwa sprawa.


qqaz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1550
Rejestracja: 28 sty 2007, 16:12
Lokalizacja: Łódź

Re: Mach3 - błędy, mity i legendy.

#9

Post napisał: qqaz » 20 sty 2019, 14:05

A gdzie tu upierdliwość?
Wpisujesz. uruchamiasz i na kawę. Co trudnego.
Tylko dla elementów przełącznych ( tak jak tutaj przycisk toggle) dodatkowo zapamiętujesz czy to co widzisz na wejściu jest pierwszym naciśnięciem czy jeszcze trzymaniem już naciśniętego.
czyli:
jeżeli input1=1 to sprawdż dodatkowego leda
jeżeli ten led=0 to
zapal leda
uruchom makro
jeżeli input1=0 to zgaś leda

I w ten sposób masz kontrolę co 0,1s - tak jakby uruchamiane zboczem


Autor tematu
lepi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 12
Posty: 991
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Mach3 - błędy, mity i legendy.

#10

Post napisał: lepi » 20 sty 2019, 14:15

Nic trudnego ale uważam, że jednak upierdliwe. Mogłoby być prostsze np jak konfiguracja Hotkeys. Jak mam 4 pedały nożne, kilka przycisków to jest klepania. No i jak coś jest w kilku miejscach to łatwiej o błąd.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”