Mach 3 wykonuje kolejną linijkę programu zanim zakończy poprzednią

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
ccysio
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 6
Rejestracja: 25 paź 2012, 18:12
Lokalizacja: Lublin

Mach 3 wykonuje kolejną linijkę programu zanim zakończy poprzednią

#1

Post napisał: ccysio » 23 sty 2018, 10:45

Tak jak w temacie. Problem najprawdopodobniej polega na tym, że jak uruchamiam program to linijki g-kodu nie są wykonywane jedna za drugą, tylko pod koniec jednej linijki zaczyna wykonwyać następną. Efekt jest taki, że jak próbuję wygrawerować prostokąt to ma on zaokrąglone rogi. Dodanie komendy G04 po każdej zmianie kierunku posuwu rozwiązuje ten problem. Wiecie może jak to naprawić? W prostym programie oczywiście nie jest problem, żeby dodać kilka linijek G4 P0.2, ale jak już mam program wygenerowany przez CAM to jest trudniej. Miał ktoś z was styczność z takim problemem?




dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 398
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Mach 3 wykonuje kolejną linijkę programu zanim zakończy poprzednią

#2

Post napisał: dudziak4 » 23 sty 2018, 12:40

General config -> CV Dist Tolerance odpowiada za dokładność w narożnikach, nie pamiętam ale wydaje mi się że wartość w dół jest bardziej dokładnie w narożach a w górę bardziej zaokrąglone. Popróbuj a zobaczysz


dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 398
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Mach 3 wykonuje kolejną linijkę programu zanim zakończy poprzednią

#3

Post napisał: dudziak4 » 13 lut 2018, 12:15

I co pomogło ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”