Mach 3 + USB + Spindel Index

Tokarka CNC sterowana po USB

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 526
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

Mach 3 + USB + Spindel Index

#1

Post napisał: steff.k » 20 lis 2020, 20:38

Witam,
Panowie, kolejny wieczór nad tym siedzę i bez rezultatów.

Mam następujący zestaw:
Mach 3 + chińska płyta na USB bsmceo4u-pp https://tiny.pl/72zrn + czujnik indukcyjny.

Cel:
Pomiar rzeczywistych obrotów wrzeciona w tokarce CNC w celu gwintowania.

Rezultat:
Płyta działa, steruje silnikami, steruje PWM do kontrolowania prędkości wrzeciona, podłączony czujnik indukcyjny jest widoczny w machu na wejściach ( wejście się aktywuje i dezaktywacje tak jak czujnik).
Natomiast za nic nie udało mi się wyświetlić rzeczywistych obrotów wrzeciona. Konfiguracje próbowałem już chyba wszystkie.
Czy możliwe jest że ta płyta tego nie wspiera? Czy może są jakieś inne ograniczenia?


Serwa DC Rulez!!!
Frezowanie gwintów :D


bubels
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 493
Rejestracja: 15 sie 2004, 23:24
Lokalizacja: Poznań

Re: Mach 3 + USB + Spindel Index

#2

Post napisał: bubels » 20 lis 2020, 22:35

Kilka lat temu robiłem retrofit tokarki cnc maho.

Próbowałem zrobić to na chinskiej płycie USB (do dziś te 500zł leży w szafie) która nawet posiadała dedykowane wejście index do odczytu prędkości wrzeciona.

Oststecznie nigdy to na tej płycie nie zadziałało.
Podmieniłem ją na smothstepper. I ruszyło bez problemu. Jak sobie przypomne ile dni na to straciłem....

Kolejne robiłem na csimo. To jest czysta przyjemność.

Wracając do sedna tematu. Nie wiem czy ta płyta może obsłuzlżyć sygnał idnex wrzeciona.

Kolejna kwestia to jakość kształtowania impulsów z twojego czujnika. Musisz sprawdzic czy ten czujnik jest wstanie pracowac na takiej cześtotliwosci. Kolejny temat to prędkość wejść i czy są obsługiwane jako przerwanie przez tę płytę.

W uproszczeniu czesto robi się tak że wejscia odczytuje się co jakiś czas np kilka ms. Przy sygnałach niekrytycznych nić to nie wnosi. Jednak sygnał index musi wejść bez zbędej zwłoki. Jeśli karta nie obsługuje danego wejścia w czasie rzeczywistym to będzie po balu. Sygnału index prawidłowo nie szczyta nawet jeśli bedzie idelany.

1. Sprawdzić oscyloskopem sygnał z czujnika - pewnie nie masz oscyloskopu bo już byś to zrobił.
2. Wygenerować stały sygnał np 200Hz. Idelnie np za pomocą arduino i sprawdzić czy mach widzi sygnał.

Chińskie płyty to fajna sprawa dla prostej frezarki.
Apeluje o wpisywanie lokalizacji w profil! Czasem okazuje się że mieszkamy po sąsiedzku. Jako pasjonaci, hobbyści możemy sobie pomóc nie tylko anonimowo przez forum....


Dawid92
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 82
Rejestracja: 27 kwie 2011, 00:13
Lokalizacja: Śląsk

Re: Mach 3 + USB + Spindel Index

#3

Post napisał: Dawid92 » 20 lis 2020, 23:02

Ta płytka nie obsługuje indeksu. Musisz kupić jakąś inną.


Autor tematu
steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 526
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

Re: Mach 3 + USB + Spindel Index

#4

Post napisał: steff.k » 20 lis 2020, 23:09

Dawid92 pisze:
20 lis 2020, 23:02
Ta płytka nie obsługuje indeksu. Musisz kupić jakąś inną.
Ale ten brak obsługi wynika z tego co bubels pisał? Czyli np zbyt wolne wejścia i z za dużą zwłoką? Czy z jakiegoś innego powodu?

A polecisz coś co obsługuje index, jest na USB i w miarę przystępne cenowo ?
Serwa DC Rulez!!!
Frezowanie gwintów :D

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”