Mach 3 tokarka

Nie zmienia nr narzędzia

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
andrzej31-91
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 23
Rejestracja: 25 wrz 2009, 23:47
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Mach 3 tokarka

#1

Post napisał: andrzej31-91 » 29 lis 2022, 13:56

Witajcie,
Z machem 3 na tokarce mam bardzo mało do czynienia. Ostatnio aby usprawnić produkcję dodałem drugi noż ( przecinak) z tyłu elementu. Problem jest taki że mach jakby ignoruje wpisane numery narzędzi cały czas widnieje narzędzie 0. Nie ważne czy wpiszę w programie T1 czy T25 nic się nie zmienia wszystko robi narzędziem 0 ( tak pokazuje na panelu podczas toczenia) jak przeczyta linijkę ze zmianą narzędzia na t1 to i tak nic nie zmienia. Już w sumie dziwnie się zachowuje przy ustawianiu noży mianowicie po ustawieniu noża 0 ustawiam nóż 1 wpisując offset x dla tego noża automatycznie zmienia mi się dla narzędzia 0. Nie wiem czy to przez wersję demo?
Miał ktoś podobny problem?



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 6660
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Mach 3 tokarka

#2

Post napisał: tuxcnc » 29 lis 2022, 15:45

andrzej31-91 pisze:
29 lis 2022, 13:56
czy wpiszę w programie T1 czy T25 nic się nie zmienia
A używasz M6 ?


dudziak4
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 680
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Mach 3 tokarka

#3

Post napisał: dudziak4 » 29 lis 2022, 17:21

Wklej kawałek kodu którego używasz obejmujący zmianę narzędzia bo być może powód jest prozaiczny


qqaz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1820
Rejestracja: 28 sty 2007, 16:12
Lokalizacja: Łódź

Re: Mach 3 tokarka

#4

Post napisał: qqaz » 29 lis 2022, 22:51

Nie ma problemów.
Po pierwsze w menu(1,3) zaptaszcz wymianę narzędzi, teraz masz ignorowanie wymiany.
Dwa to dla tokarki wywołanie narzędzia Txxyy oznacza dwucyfrowy xx numer narzędzia i dwucyfrowy yy numer korekcji.
Gdy będzie tylko Txx to odwołujesz korekcje ( wprowadzona nr 00 )
Wygodnie jest stosować korekcje o tym samym numerze co narzędzie ale nic na siłę.
T0101, T0102........ T0109 to kilka korektorów dla tego samego noża. A raczej tego samego gniazda narzędziowego.
Przy stosowaniu jednocześnie tylnego imaka uwzględnij odległość miedzy bazą Rear/Front i zaznacz w narzędziu że jest tylne.
Można wprowadzić odległość =0 ale głupio to wygląda na licznikach.

Dodane 2 minuty 2 sekundy:
M6 to polecenie sprzętowej zmiany narzędzia na aktualne w programie
To taka uwaga dla forumowego bystrzaka co wszystko wie tylko nie umie.

Dodane 6 minuty 47 sekundy:
pozycje w menu liczone są 0,1,2,,,,,


Autor tematu
andrzej31-91
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 23
Rejestracja: 25 wrz 2009, 23:47
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: Mach 3 tokarka

#5

Post napisał: andrzej31-91 » 30 lis 2022, 00:52

Dziękuję za odpowiedzi.
qqaz jeśli mówisz o tym menu o którym myślę to nie mogę "zaptaszczyć" 2 pozycji mogę wybrać tylko 1 jak kliknę na inną ptaszek przeskoczy.

W kodzie wpisywałem najpierw T0 lub T01. następnie nawet przed oraz po Txx dodałem M6 choć uznałem to za bezsensowne bo to przecież wywołanie podprogramu który obsłuży np magazyn obrotowy a nie dwa noże które jeden jest z przodu a drugi z tyłu zamontowane na stałe.
co do wpisywania Tx lub Txx sugerowałem się tak jak to robie na frezarce i nie miałem problemów.
Nie wiedziałem że to musi wyglądać jak przedstawiłeś np T0101.
Tak że jutro jak wpadnę na warsztat to potestuję to co mi podpowiedziałeś i zobaczę efekty.
na razie przeskoczyłem to tak że po chamsku wpisałem w gcod bez zmiany narzędzia najpierw toczenie a potem dojazd/odjazd na odcinanie ale wiem że to nie tędy droga. -ale tymczasowo działa i robotę zrobiło.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 6660
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Mach 3 tokarka

#6

Post napisał: tuxcnc » 30 lis 2022, 06:24

qqaz pisze:
29 lis 2022, 22:58
M6 to polecenie sprzętowej zmiany narzędzia na aktualne w programie
To taka uwaga dla forumowego bystrzaka co wszystko wie tylko nie umie.
Według standardów M6 jest poleceniem wymiany narzędzia, a Txx jest poleceniem przygotowania narzędzia do wymiany.
Mówiąc w wielkim skrócie, Txx nie powoduje zmiany offsetu, bo zmiana bieżącego offsetu na offset narzędzia w magazynie jest skrajnym debilizmem.
Może w Mach3 jest inaczej i zależy to od ptaszków, ale to program pisany przez debili dla debili, więc już nic mnie nie zdziwi...


Autor tematu
andrzej31-91
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 23
Rejestracja: 25 wrz 2009, 23:47
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: Mach 3 tokarka

#7

Post napisał: andrzej31-91 » 01 gru 2022, 10:52

Panowie wszyscy wiemy jak jest mach proszę nie kłóćcie się. Ja to mam gdzieś czy będę nazwany debilem bo używam mach czy nie będę. Używam bo nie mam czasu ogarnąć innego programu i tyle, chciałbym żeby robił więcej ale jest jak jest.
Co do sprawdzenia czy wszystko działa jeszcze nie miałem możliwości więc jeśli będę miał problem to jeszcze się odezwę. I jeszcze raz dzięki za podpowiedzi co zrobić.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 6660
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Mach 3 tokarka

#8

Post napisał: tuxcnc » 01 gru 2022, 18:43

andrzej31-91 pisze:
01 gru 2022, 10:52
Używam bo nie mam czasu ogarnąć innego programu i tyle
Wielu używa tego programu, bo ktoś im kiedyś polecił, nauczyli się, a teraz nie chcą zaczynać nauki od nowa.
To nie jest żaden wstyd używać Mach3, ale warto wiedzieć właśnie to, że jest to program pisany dla debili, którzy najprostszych rzeczy nie potrafią zrozumieć, więc niczego im się nie tłumaczy, tylko tworzy nowe ptaszki i okienka, żeby problemy ominąć zamiast je rozwiązać...
Jak kiedyś ten sam g-kod, na tej samej maszynie, zadziała Ci w zupełnie inny sposób niż poprzednim razem, to sobie przypomnisz co napisałem.
A może być to bardzo kosztowna nauka...
Co do zasady, ścieżkę narzędzia opisuje g-kod, a jego dowolna interpretacja w zależności od ptaszków i okienek jest absolutnie niedopuszczalna.
Podobnie niedopuszczalne jest ignorowanie błędów w g-kodzie, lub co gorsza, domyślanie się o co mogło autorowi chodzić.
To są podstawowe zasady, a ich łamanie wcześniej czy później kończy się dzwonem.
Jeżeli autorzy programu Mach3 tego nie rozumieją, to też są debilami.
I to jest całe wytłumaczenie.
Natomiast histerycy-narcyzi, którzy każdy dzień zaczynają od pytania "za co i na kogo się dzisiaj obrażę" to zupełnie inny temat i raczej nie na to forum...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”