Witam.
potrzebuje przerobić postprocesor z fusion 360 na mach 3 na cykl gwintowania ze strony: https://www.cs-lab.eu/wsparcie-technicz ... -versions/
Dałem rade jedynie zmienić funkcje M zamiast G
mach 3
przerobienie postprocesora
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
mach 3
- Załączniki
-
- m84-v2 (2).rar
- (385.58 KiB) Pobrany 55 razy
-
- mach 3 csmio m48.rar
- postprocesor
- (14.43 KiB) Pobrany 59 razy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Re: mach 3
Kod: Zaznacz cały
case "tapping":
if (tool.type == TOOL_TAP_LEFT_HAND) {
expandCyclePoint(x, y, z);
} else {
F = tool.getThreadPitch() * rpmFormat.getResultingValue(spindleSpeed);
if (getProperty("useRigidTapping") != "no") {
writeBlock(mFormat.format(29), sOutput.format(spindleSpeed));
}
writeBlock(
//gRetractModal.format(98), gCycleModal.format(84),
//getCommonCycle(x, y, z, cycle.retract, cycle.clearance),
//feedOutput.format(F)
mFormat.format(84),
pFormat.format(tool.getThreadPitch()),
"Q" + z,
sOutput.format(spindleSpeed),
"R" + spindleSpeed *2
);
}
break;
"R" + spindleSpeed *2
Nie wiem czy są potrzebne linie sztywnego gwintowania M29, najwyżej usuń:
writeBlock(mFormat.format(29), sOutput.format(spindleSpeed));
Oczywiście nie biorę odpowiedzialności za złamane gwintowniki. Powyższe napisałem tylko w celu ukierunkowania co jak zrobić. Nie testowałem i nie używam tego cyklu.
-
ok, dzięki.
działa dla pojedynczego gwintu w cyklu, potrzebne by z każdą zmiana pozycji w cyklu gwintowania powtarzało cała formułkę a nie jedynie współrzędne kolejnego punktu.
oraz skok gwintu dzieli przez 2, znaczy jeśli ma skok 1 to generuje 0,5
działa dla pojedynczego gwintu w cyklu, potrzebne by z każdą zmiana pozycji w cyklu gwintowania powtarzało cała formułkę a nie jedynie współrzędne kolejnego punktu.
oraz skok gwintu dzieli przez 2, znaczy jeśli ma skok 1 to generuje 0,5
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Tak jak pisałem, nie testowałem. Jak przez weekend będę miał czas to popatrzę. Na pewno nie ma najazdu na pozycję wiercenia G0 x, y, z (Z ponad otworem) dlatego robi otwór tylko w pozycji aktualnej wrzeciona.
Ale dlaczego skok nie wychodzi to nie mam pojęcia. P - skok, S - obroty. Nie miałeś może zmniejszone feedrate na maszynie bez zmniejszonych obrotów? Nie wiem czy makro działa tak jak cykl G84 które maszyny mają zaimplementowane w ten sposób, że przy zmianie feed albo obrotów drugi parametr same korygują.
Ale dlaczego skok nie wychodzi to nie mam pojęcia. P - skok, S - obroty. Nie miałeś może zmniejszone feedrate na maszynie bez zmniejszonych obrotów? Nie wiem czy makro działa tak jak cykl G84 które maszyny mają zaimplementowane w ten sposób, że przy zmianie feed albo obrotów drugi parametr same korygują.
-
najazdy robi poprawnie, cykl uruchamia tylko przy pierwszym otworze z podanymi parametrami i funkcja G.
Feedrate nic nie zmieniał w odniesieniu do cyklu bo posuw na maszynie definiują mu obroty wrzeciona i P- skok
A skok był już złe wygenerowany z postprocesora.
to makro to tez tak naprawdę w większości sprawdzenie poprawności zadanych parametrów oraz sygnał do csmio który wykonuje cala robotę
Feedrate nic nie zmieniał w odniesieniu do cyklu bo posuw na maszynie definiują mu obroty wrzeciona i P- skok
A skok był już złe wygenerowany z postprocesora.
to makro to tez tak naprawdę w większości sprawdzenie poprawności zadanych parametrów oraz sygnał do csmio który wykonuje cala robotę