Mach 3 konigurowanie limitów

konfigurowanie lsoft limitów

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
romanov
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 30
Rejestracja: 20 cze 2009, 09:44
Lokalizacja: Piotrkow tryb
Kontakt:

Mach 3 konigurowanie limitów

#1

Post napisał: romanov » 24 sie 2020, 15:51

Witam
Próbuję skonfigurować obszar pracy frezarki a więc soft limity. Obszar roboczy jest X 360 Y 315 Z 115.
W soft limitach ustawiłem oś X min 0 max 360
oś Y min 0 max -315
oś Z min 0 max -115

Jak włączę opcję soft limit to zerowanie jest ok ręczne przesuwanie wrzecionem w wszystkich osiach też działa poprawnie.
Ale jak ustawię frez nad punktem zerowym materiału gdzie ma zacząć pracę i wyzeruję to wychodzi na to że w osi X jest ok z osi Z jest ok ale na osi Y frez zachowuje się jak lustrzane odbicie i próbuje frezować przed materiałem. Nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić :(
Nadmienię że frezarka jest 3 osiowa z sztywną bramą.



Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5217
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Mach 3 konigurowanie limitów

#2

Post napisał: adam Fx » 24 sie 2020, 16:09

Próbowałeś obrócić DIR . osi Y ?
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
romanov
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 30
Rejestracja: 20 cze 2009, 09:44
Lokalizacja: Piotrkow tryb
Kontakt:

Re: Mach 3 konigurowanie limitów

#3

Post napisał: romanov » 24 sie 2020, 16:59

Tak zmieniłem, ale bez zmian...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”