Mach 3 i program do generowania G-code

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
Alva
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 20
Rejestracja: 07 lip 2018, 23:00

Mach 3 i program do generowania G-code

#1

Post napisał: Alva » 07 lip 2018, 23:20

Witam, właśnie skończyłem budowę frezarki CNC teraz pora ogarnać stronę softu i tu mam do Was kilka pytań.
Do sterowania posiadam oczywiście Macha3 w wersji demo, wiem że posiada on ograniczenia i na początek jak dla mnie powinien być wystarczający. Ale planuję w przyszłości robić drobne usługi znajomym itd, typu grawerki i tak dalej. Wtedy przydała by mi się wersja pełna i chciałbym się Was zapytać gdzie najtaniej kupię pełną legalną licencję do Macha.
Posiadam również oprogramowanie SoliCam 2014, niestety nie jest to legalna kopia ale na czymś trzeba się uczyć na początku. Jakie oprogramowanie tego typu moglibyście mi polecić ? najlepiej jak by było darmowe albo dobre i tanie.

Jeśli coś już jest na forum to przepraszam za spam i prosił bym o podanie link'u.




Bronsonboss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 160
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Cedry Wielkie

Re: Mach 3 i program do generowania G-code

#2

Post napisał: Bronsonboss » 07 lip 2018, 23:28

Gcode to można generować z Fusion 360 - darmowe dla Startupów i dla Hobbystów - licencja na 1 rok..
Ja używam od grudnia zeszłego roku i nie narzekam.. A jak masz sterowanie maszyny po LPT to może lepiej zamiast MACHa spróbować LinuxCNC - darmowe.. i daje radę.. sam z nową maszyną zacząłem z LinuxCNC, na wcześniejszej używałem arduino z GRBL. Ciężko było się przestawić.. ale w miarę kolejnych etapów kończenia budowania maszyny coraz bardziej mi ten LinuxCNC pasuje.. :-)


Autor tematu
Alva
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 20
Rejestracja: 07 lip 2018, 23:00

Re: Mach 3 i program do generowania G-code

#3

Post napisał: Alva » 08 lip 2018, 14:18

Kolego dzięki za info o Fusionie, pobawiłem się i bardzo fajnie mi się w nim pracuję, a skoro to legalna wersja to po co bawić się w piraty.
Posiadam płytę sterującą na Mach3 USB i dlatego pytam o licencję na macha na windowsa :/ choć info o LinuxCNC na pewno się przyda w przyszłości.


Autor tematu
Alva
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 20
Rejestracja: 07 lip 2018, 23:00

Re: Mach 3 i program do generowania G-code

#4

Post napisał: Alva » 11 lip 2018, 17:41

Muszę przyznać że Fusion to bardzo fajny program. Czyli mam rozumieć że nie ma możliwości pozyskania Macha za mniej niż te 860 zł ?


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2828
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

Re: Mach 3 i program do generowania G-code

#5

Post napisał: dance1 » 11 lip 2018, 18:22

I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
Alva
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 20
Rejestracja: 07 lip 2018, 23:00

Re: Mach 3 i program do generowania G-code

#6

Post napisał: Alva » 11 lip 2018, 19:49

O kurka, dzięki kolego. A jak z legalnością ? to jest normalne mach 3 ? bo cena aż za dobra


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1050
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Mach 3 i program do generowania G-code

#7

Post napisał: tomcat65 » 12 lip 2018, 12:55

Alva pisze: bo cena aż za dobra

A później będziesz się bujał, szarpał i szukał pomocy jak kolega parę postów niżej.


Autor tematu
Alva
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 20
Rejestracja: 07 lip 2018, 23:00

Re: Mach 3 i program do generowania G-code

#8

Post napisał: Alva » 12 lip 2018, 14:26

tomcat65 pisze:
12 lip 2018, 12:55
Alva pisze: bo cena aż za dobra

A później będziesz się bujał, szarpał i szukał pomocy jak kolega parę postów niżej.

Tzn ? możesz podać namiar na post tego kolegi ?


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1050
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Mach 3 i program do generowania G-code

#9

Post napisał: tomcat65 » 12 lip 2018, 15:22

Alva pisze:Tzn ? możesz podać namiar na post tego kolegi ?


mach-3-i-vectrik-aspire-t93711.html


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2828
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

Re: Mach 3 i program do generowania G-code

#10

Post napisał: dance1 » 12 lip 2018, 18:55

w błąd wprowadzasz, sprzedawane na ebay są to oryginały z "odzysku" w pełni legalne i działające a nie chiński badziew podrabiany sprzedawany na ali, instalowałem znajomemu z forum na 2 maszynach i działają bez problemu.
I don't like principles, I prefer prejudices

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”