Mach 3 gubi zero

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
BartłomiejPiecuch
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 01 mar 2019, 12:54

Mach 3 gubi zero

#1

Post napisał: BartłomiejPiecuch » 01 mar 2019, 13:22

Witam
Od tygodnia borykam się z problem gubienia pozycji zerowej a raczej maszyna przesuwa ją tak jakby na skos. Niezależnie czy zamienię miejscami przewody od silników krokowych żeby zamienić kierunek osi x i y czy zrobię to w konfiguracji macha zawsze pozycja 0 tych dwóch osi ucieka w tą samą stronę. Jest to amatorska konstrukcja frezarki a sama płyta sterująca jest to tania chińska płytka na lpt. Używam zwykłego PC z portem lpt a mach 3 jaki posiadam jest oryginalny. Mógł bym śmiało obstawiac że problem jest w tej chińskiej płycie (wcześniej frezarka działała na arduino z grbl i nie było żadnego problemu) lecz kiedy odpale linuxcnc problem znika. Próbowałem już chyba wszystkiego reinstal macha nawet Windows XP wgrałem na nowo i dalej ten sam problem. Silniki mam dobrze przeliczone wiec to nie to. Próbowałem różnych prędkości też nie pomogło. Wykluczam także jakieś zakłócenia ponieważ odpinałem po kolei wszytsko i problem dalej występuje. Jedyne co mnie zastanawia czemu na linuxie nie ma problemu. Proszę o pomoc gdzie szukać problemu szukałem po forum ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Z góry wielkie dzięki.




dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 310
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Mach 3 gubi zero

#2

Post napisał: dudziak4 » 01 mar 2019, 18:23

Powiem ci że czytałem twój post kilka razy i za nic nie mogę zrozumieć o co ci chodzi. Po pierwsze o jakie zero ci chodzi programowe czy maszynowe, po drugie w jaki sposób zerujesz i jak wracasz na to zero. Co według ciebie mają wspólnego z zerem maszynowy lub programowym przewody silnika. G-code wykonuje prawidłowo tylko na zero nie chce wrócić czy jak ? Spróbuj to jeszcze raz opisać tylko bardziej zrozumiale.


Autor tematu
BartłomiejPiecuch
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 01 mar 2019, 12:54

Re: Mach 3 gubi zero

#3

Post napisał: BartłomiejPiecuch » 02 mar 2019, 05:14

Kiedy załaduje g-code, dojadę osiami w odpowiednie miejsce, wtedy zeruje osie. Mam program który ma wyciąć slot. Włączę go raz, wycinam i wydaje się, że wszystko jest w porządku. Potem nie zabierając wyciętego materiału i nie zmieniając kompletnie żadnych ustawień (nie zerując od nowa osi) włączam start jeszcze raz. Wtedy frezarka wycina ten slot z przesunięciem chociaż nie zmieniłem pozycji y0 i x0. Problem jest bardziej widoczny gdy załaduje jakiś dłuższy g-code wyraźnie wtedy widać jak maszyna przesuwa pozycje y0 i x0 wszystko wychodzi przesunięte. Za każdym razem to przesunięcie jest w tą samą stronę. Problemu nie ma na linuxcnc.


Arkadiusz2000
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 87
Rejestracja: 11 maja 2017, 18:01
Lokalizacja: Mrągowo

Re: Mach 3 gubi zero

#4

Post napisał: Arkadiusz2000 » 02 mar 2019, 06:55

Miałem coś bodobnego jak uruchamiałem swoją maszynę. Przed uruchomieniem g-codu zrobiłem małyą dziurkę w płycie opyszczając wrzeciono, po czym uruchamiałem jakiś prosty g-cod i po skończeniu go klikałem powrót Z0 Y0 i frez nie wracał do dziurki nawet po przejazdach w powietrzu. Kombinowałem chyba z tydzień, a wystarczyło trochę podnieść ampery na TB6600 i półtora roku jest OK.
Co nie znaczy że u ciebie jest to samo.
Wszystko jest trudne nim stanie się proste (C.K. Norwid)


Krz_siu
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 8
Rejestracja: 02 maja 2019, 10:17

Re: Mach 3 gubi zero

#5

Post napisał: Krz_siu » 02 maja 2019, 20:04

Podniesienie natężenia prądu rozwiązało problem? Bo mam bardzo podobny przypadek.


mtryb14
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 70
Rejestracja: 23 lis 2012, 00:20
Lokalizacja: Itoja

Re: Mach 3 gubi zero

#6

Post napisał: mtryb14 » 03 maja 2019, 08:26

Wydaje mi sie że zamiana przewodów na sterowniku silników tam gdzie są wejścia step i dir czyli step + pod step - i odwrotnie step- pod step + . To powinno rozwiązać problem.


Krz_siu
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 8
Rejestracja: 02 maja 2019, 10:17

Re: Mach 3 gubi zero

#7

Post napisał: Krz_siu » 03 maja 2019, 17:55

Chodzi o przełączenie na sterowniku silnika krokowego przewodów które są poprowadzone od płyty głównej sterowania? Teraz wszystko jest połączone zgodnie z opisem na obudowie. Odwrócenie nie spowoduje uszkodzenia płyty lub sterownika?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”