M6 remap

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

szatri
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 131
Rejestracja: 23 lut 2011, 15:12
Lokalizacja: KONFEDERACJA

Re: M6 remap

#11

Post napisał: szatri » 03 maja 2021, 07:19

tuxcnc pisze:i na tym koniec

Aha, to już jasne czemu wraca nad materiał po skosie zaczepiając wszystko po drodze.
Program z cama ma tylko M6 i reszta po stronie maszyny, to chyba logiczne.
tuxcnc pisze:gdzie indziej działa inaczej
tu jest jeden użytkownik na jednej maszynie, nie będzie innych gdzie indziej.

Jeszcze kwestia samego pomiaru, a może tabeli narzędzi, bo wcale nie korzysta z wysokości, cały czas robi na tej z g54 i z t1 na którym to było ustawione g54.



Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 4911
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: M6 remap

#12

Post napisał: tuxcnc » 03 maja 2021, 07:53

szatri pisze:
03 maja 2021, 07:19
Program z cama ma tylko M6 i reszta po stronie maszyny, to chyba logiczne.
Nic nie stoi na przeszkodzie żeby procedura zapamiętywała położenie w którym została wywołana i wracała tam po wymianie i pomiarze narzędzia, tylko uwierz mi że to jest głupi pomysł.
CAM nie wie gdzie wymieniasz narzędzie i co masz zamontowane na stole, więc wcześniej czy później zrobisz paskudnego dzwona.
Stanowczo lepiej podłubać w postprocesorze CAM-a.
szatri pisze:
03 maja 2021, 07:19
Program z cama ma tylko M6 i reszta po stronie maszyny, to chyba logiczne.

Jeszcze kwestia samego pomiaru, a może tabeli narzędzi, bo wcale nie korzysta z wysokości, cały czas robi na tej z g54 i z t1 na którym to było ustawione g54.
Chyba znowu wychodzą braki wiedzy.
Polecenie T przygotowuje narzędzie, czyli w praktyce program zapamiętuje jego numer, ewentualnie przestawia magazyn, ale nie zmienia offsetów.
Polecenie M6 wymienia narzędzie, ale nie zmienia offsetów.
Czyli jeżeli w programie jest tylko M6 to nie korzystasz z offsetów z tabeli narzędzi i w ogóle zupełnie niepotrzebnie je mierzysz.
Offset narzędzia ustawia G43 a odwołuje G49.
Znowu można by było G43 ustawiać w procedurze, ale znowu byłoby to złamanie standardu, bo M6 to nie G43, M6 ma wymienić narzędzie i nie wnikać w offsety.
No i znowu wracamy do edycji postprocesora.

I na koniec, uwierz że warto trzymać się standardów. Złych nawyków nabiera się szybko i łatwo, a potem trudno się ich oduczyć, a może przyjść taki dzień gdy zaczną przeszkadzać zamiast pomagać.


szatri
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 131
Rejestracja: 23 lut 2011, 15:12
Lokalizacja: KONFEDERACJA

Re: M6 remap

#13

Post napisał: szatri » 03 maja 2021, 08:39

Czyli że g43 ma być w camie?
Podaj jakiś fragment kodu z zmiana co sam urzywasz to może zrozumie?

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 4911
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: M6 remap

#14

Post napisał: tuxcnc » 03 maja 2021, 08:57

szatri pisze:
03 maja 2021, 08:39
Czyli że g43 ma być w camie?
Podaj jakiś fragment kodu z zmiana co sam urzywasz to może zrozumie?
Wybacz, ale wykład z g-kodów przekracza temat tego wątku.
Jeżeli używasz offsetów narzędzi, to następną linią po M6 musi być G43, reszty dowiedz się sam.

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 4911
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: M6 remap

#15

Post napisał: tuxcnc » 03 maja 2021, 20:14

szatri pisze:
03 maja 2021, 08:39
Podaj jakiś fragment kodu
No akurat tak się zupełnym przypadkiem złożyło, że się w końcu zabrałem za wycięcie kilku fikuśnych blaszek, które mają robić za nakrętki do chińskiego stołu teowego.
No więc była okazja napisać prosty program z palca.
Doszedłem też do wniosku że dokładniejszy opis może się komuś przydać.
Na początek maszyna, żeby było jasne co gdzie jest :
Obrazek
Wrzeciono stoi teraz w pozycji po bazowaniu, w tym kącie są wszystkie krańcówki, ale nie może tam być G53X0Y0Z0, bo to by było niewygodne. Gdyby krótsza oś była X a dłuższa Y, toby układ współrzędnych był odbity w lustrze, tak więc pozostawało albo zamienić osie, albo punkt G53X0Y0Z0 przesunąć gdzieś indziej.
Ustawiłem tak, że tam gdzie wrzeciono stoi na zdjęciu jest G53X0Y356Z0, czyli współrzędne maszynowe zaczynają się od lewego dolnego rogu fotografii.
Gdzie jest czujnik widać, jest to pozycja G53X192Y356, natomiast punkt wymiany narzędzia jest zdefiniowany na G53X230Y356, czyli na prawo od czujnika.
Jak widać materiał jest mocowany w imadle, widać też miejsca po wyciętych blaszkach, które zdefiniowane są następująco :
Obrazek
Jak można zauważyć X0Y0 to środek jednego z otworów i tam trzeba wcześniej ustawić zero używanego układu współrzędnych.
Tak więc wszystko powinno już być jasne i czas na program :

Kod: Zaznacz cały

M6T1
G43
M3 S24000
F1000
G53 G0 X0
G0 Y0
G0 X-0.55
G0 Z0
G2 I0.55 Z-5 P5
G0 Z1
G0 Y10
G0 X-0.55
G0 Z0
G2 I0.55 Z-5 P5
G0 Z1
G0 Y20
G0 X-0.55
G0 Z0
G2 I0.55 Z-5 P5
G0 Z1
G0 Y20 X8.4
G0 Z0 
G1 Y0 Z-1
G2 X-8.4 I-8.4
G1 Y20
G2 X8.4 I8.4
G1 Y0 Z-2
G2 X-8.4 I-8.4
G1 Y20
G2 X8.4 I8.4
G1 Y0 Z-3
G2 X-8.4 I-8.4
G1 Y20
G2 X8.4 I8.4
G1 Y0 Z-4
G2 X-8.4 I-8.4
G1 Y20
G2 X8.4 I8.4
G1 Y0
G53 G0 Z0
M5
M2
Zasadniczo ważny tutaj jest tylko początek, do którego dopisałem komentarze :

Kod: Zaznacz cały

M6T1 (wymień narzędzie na nr 1)
G43 (zastosuj offset bieżącego narzędzia)
M3 S24000 (włącz wrzeciono na 24 tys obr/min)
F1000 (ustaw posuw roboczy na 1000 mm/min)
G53 G0 X0 (pojedź maksymalnie w lewo)
G0 Y0 (pojedź po lewej krawędzi stołu do Y0 w bieżącym układzie współrzędnych ) 
G0 X-0.55 (pojedź w prawo do miejsca początku obróbki)
G0 Z0 (zjedź frezem do powierzchni materiału)
Wykonanie blaszki wygląda następująco :
Bazuję maszynę.
Zakładam frez 1/8" (3,175mm) bo dla takiego jest napisany program.
Wykonuję w MDI komendę M6T1.
Jeżeli jest ustawione narzędzie inne niż T1 to maszyna jedzie do punktu wymiany i wyświetla stosowny komunikat. Jeżeli jakimś przypadkiem było już ustawione narzędzie T1, to maszyna pojedzie na punkt wymiany, ale bez żadnego komunikatu przejdzie do pomiaru narzędzia. Tutaj niczego się nie wymyśli, jeśli jest założone narzędzie o określonym numerze, to nie ma potrzeby go zmieniać, nawet jeśli fizycznie to nie jest to którego potrzebujemy. Trzeba po prostu o tym pamiętać.
Po pomiarze wrzeciono ustawia się w maksymalnie górnym położeniu nad czujnikiem.
Teraz w MDI wydaję polecenie G43 żeby zastosować zmierzony offset narzędzia.
Następnie ruchami ręcznymi najeżdżam frezem nad punkt w którym pasuje mi ustawić początek obróbki, delikatnie dotykam frezem powierzchni materiału i ustawiam wszystkie offsety używanego układu współrzędnych na zero, po czym na wszelki wypadek jadę wrzecionem w górę.
Teraz maszyna jest gotowa do załadowania i wykonania programu.
Po kliknięciu w <START> wrzeciono jedzie najpierw maksymalnie w górę, potem na punkt wymiany narzędzia czyli prawy górny róg, ponieważ T1 jest już ustawione więc program się nie zatrzymuje, najeżdża nad czujnik, mierzy narzędzie i jedzie maksymalnie w górę.
Tutaj zaczyna się jazda, żeby jadąc do miejsca pracy w nic nie grzmotnąć po drodze. Dlatego najpierw jest G53 G0 X0 który powoduje jazdę na maksymalnej wysokości w lewo do oporu, a potem G0 Y0 co daje ruch po krawędzi stołu. Po prostu założyłem że w pozycjach Y365 nie ma niczego oprócz czujnika narzędzia, a w pozycjach X0 nie ma w ogóle niczego, więc tamtędy można bezpiecznie jeździć, natomiast na reszcie stołu mają prawo być przeszkody.

Teraz już chyba wszystko powinno być jasne.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”