M19- brak funkcji w OKUMACH
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
M19- brak funkcji w OKUMACH
Witajcie koledzy.
Usprawniam sobie obróbkę i na wszystkich tokarkach daje M19 (pozycjonowanie wrzeciona). Mam niestety problem z OKUMAMI bo z tego co widzę one nie miały (gdy wyjeżdzały z fabryki) dokupionej funkcji pozycjonowania i teraz gdy próbuję je programować wyskakuje alarm. Encoder wrzeciona ma przełożenie 1;1 i system widzi aktualne położenie wrzeciona (0-360,000 stopni)
Moje pytanie brzmi: czy jest realna możliwość dołożenia takiej funkcji do systemu ? Jak to wykonać i kto może się tego podjąć ?
E razie niepowodzenia mam już pomysł jak to przerobić aby wrzeciono stawało mi gdzie chcę ale będę musiał bardzo mocno ingerować w elektronikę i przerobić to "po swojemu"- wolę jednak uniknąć takich przeróbek do momentu kiedy wszyscy rozłożą ręce i powiedzą że jest problem.
Systemy : osp 5000l-g oraz osp 500l-g
Usprawniam sobie obróbkę i na wszystkich tokarkach daje M19 (pozycjonowanie wrzeciona). Mam niestety problem z OKUMAMI bo z tego co widzę one nie miały (gdy wyjeżdzały z fabryki) dokupionej funkcji pozycjonowania i teraz gdy próbuję je programować wyskakuje alarm. Encoder wrzeciona ma przełożenie 1;1 i system widzi aktualne położenie wrzeciona (0-360,000 stopni)
Moje pytanie brzmi: czy jest realna możliwość dołożenia takiej funkcji do systemu ? Jak to wykonać i kto może się tego podjąć ?
E razie niepowodzenia mam już pomysł jak to przerobić aby wrzeciono stawało mi gdzie chcę ale będę musiał bardzo mocno ingerować w elektronikę i przerobić to "po swojemu"- wolę jednak uniknąć takich przeróbek do momentu kiedy wszyscy rozłożą ręce i powiedzą że jest problem.
Systemy : osp 5000l-g oraz osp 500l-g
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
-
Witaj Krzyśku
Kąt wrzeciona ustalam właśnie prawidłowo tak jak napisałeś powyżej używając C i wyrzuca błąd: 472-B Spindle orientation no spec. I jestem na 99% pewny że, brakuje dodatkowej opcji pozycjonowania w moich systemach.
Masz może jakiś pomysł? W parametrach też trochę siedziałem i nie znalazłem nic co mogłoby mi pomóc.

Kąt wrzeciona ustalam właśnie prawidłowo tak jak napisałeś powyżej używając C i wyrzuca błąd: 472-B Spindle orientation no spec. I jestem na 99% pewny że, brakuje dodatkowej opcji pozycjonowania w moich systemach.
Masz może jakiś pomysł? W parametrach też trochę siedziałem i nie znalazłem nic co mogłoby mi pomóc.
-
-
Mam różne opcje maszyn- jedne z przekładnią załączona cały czas na szybki bieg (M42) lub inne z wrzecionem przechwytującym. Wszystkie jednak reagują tak samo na M19Krzycho_Wporzo pisze:A czy na maszynie masz gdzies wybor przekladni M41,M42 itd ?
oraz ile maszyna posiada wrzecion ?
Do jednej maszyny mam taką kartę na której jest opis funkcji w jakie została wyposażona przez producenta i przy opcji pozycjonowania wrzeciona jest-BRAK
-
O wybór przekładni pytałem dlatego że, w parametrach może nie być wpisanych wartości dla M41,M42,M43, a jeśli są dwa wrzeciona to może być polecenie M19 P0 (ale mało prawdopodobne)
Ja nie korzystałem z M41... a wszystkie okumy w pracy pozycjonują wrzeciono, więc może zanim zaczniemy zmieniać parametry maszynowe sprawdzimy działanie bez przekładni, oraz skupimy się na rzeczach najprostszych.
W MDI spróbuj wpisać
M40 M19 C0
i sprawdź czy wyrzuca ten alarm (który nic mi nie mówi
)
Znalazłem trzy parametry odpowiedzialne za pozycjonowanie do Osp 5000l-g ale najpierw sprawdzę w pracy

Ja nie korzystałem z M41... a wszystkie okumy w pracy pozycjonują wrzeciono, więc może zanim zaczniemy zmieniać parametry maszynowe sprawdzimy działanie bez przekładni, oraz skupimy się na rzeczach najprostszych.
W MDI spróbuj wpisać
M40 M19 C0
i sprawdź czy wyrzuca ten alarm (który nic mi nie mówi

Znalazłem trzy parametry odpowiedzialne za pozycjonowanie do Osp 5000l-g ale najpierw sprawdzę w pracy

Albercik
-
do gwintowania na pewno ale nie każda ma M19 (tak mi się przynajmniej wydaje) no bo jak w karcie maszyny jest wyszczególnione że, np. jest pozycjonowanie lub nie... wiec producent chyba zakładał że, dokłada różne funkcje dodatkowe za odpowiednią dopłatą.Krzycho_Wporzo pisze:a wszystkie okumy w pracy pozycjonują wrzeciono

W poniedziałek popróbuje wszystko co podpowiedziałeś i napiszę jak testy wypadły. Może skupie się na maszynie która nie ma przekładni ani przechwytu (najbardziej uboga wersja OSP 500l-g)- tak będzie najłatwiej.
-
to w ostateczności. A na razie czekam na odpowiedz z polskiego serwisu okumy. Podobno konsultują temat aż z producentem w Japonii.MacGregor pisze:No chyba że Kolega sam wprowadzi swoje przeróbki.
Wiadomo najlepiej byłoby dołożyć oryginalną funkcję bo przeróbki to nie oszukujmy się nigdy nie będzie to samo.