Lustro programu

NX CAM/Unigraphics
Awatar użytkownika

Autor tematu
marchru
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 642
Rejestracja: 22 paź 2008, 15:09
Lokalizacja: Dolina Lotnicza

Lustro programu

#1

Post napisał: marchru » 10 sty 2020, 17:33

Mam ogólne pytanie o wykonywanie lustra większych programów.
Odbicie lustrzane wykonuję wg instrukcji z YT z kanału siemens.

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=m0TaK3Jxc0M
Mam problem ze ścieżkami, w których zastosowałem Odchylenie Osi Frezu.
Obrazek

Odbita ścieżka po przegenerowaniu traci tą opcję przez co staje się kolizyjna.
Ponowne odchylenie osi anuluje odbicie i przegenerowana ścieżka powstaje na detalu pierwotnym.

Ratowałem się zatwierdzaniem operacji poprzez funkcję Obiekt-Zatwierdź i detal w większości wykonałem przeciwbieżnie.
Obrazek

Ponowne uruchomienie programu gubi zatwierdzoną ścieżkę. Pozostaje ponowne wykonanie odbicia.
Obrazek

Ogólnie plik z obróbką lustra puchnie - ma już ponad 1,73 GB przez co strasznie muli.

Oddzielną kwestią jest przenoszenie maszyny w celu weryfikacji kodu maszynowego z grafiką.
Może ktoś pochwali się sprawdzonym patentem jak to usprawnić.

Mam też problem z modelem wg którego wykonywana jest weryfikacja.
Jeśli w półfabrykacie mam X modeli to na podstawie którego NX analizuje naddatki - zarówno w weryfikacji ścieżki narzędzia jak i po symulacji z obrabiarką? Poniższa struktura dotyczy też tematu lustra albowiem dla detalu odbijanego wszystkie obróbki wrzucam pod jedną Część Obrabianą (CZĘŚĆ_OBRABIANA_MIRROR).
Obrazek


"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"


zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1225
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Lustro programu

#2

Post napisał: zibi » 10 sty 2020, 18:24

Może pokażesz detal obrabiany.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.

Awatar użytkownika

Autor tematu
marchru
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 642
Rejestracja: 22 paź 2008, 15:09
Lokalizacja: Dolina Lotnicza

Re: Lustro programu

#3

Post napisał: marchru » 10 sty 2020, 18:55

Niestety za duże ryzyko utraty zamówienia ( detal ma latać).
Detal robię w 3 ustawieniach. Ostatnie trwa ponad 12 godzin.
Masa wyjściowej kostki ponad 220 kg. Gotowy detal to koło 8 kg.
"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"


CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1269
Rejestracja: 28 wrz 2009, 11:00
Lokalizacja: Wrocław

Re: Lustro programu

#4

Post napisał: CFA » 12 sty 2020, 12:21

marchru pisze:
10 sty 2020, 17:33
Może ktoś pochwali się sprawdzonym patentem jak to usprawnić.
Nie mam specjalnie doświadczenia w pracy z CAM, ale ponieważ mam dziwne uczucie, że
ta funkcja rzadko kiedy się sprawdza w zamyślonym przez programistów wymiarze
to chciałbym zapytać: czym się różni generowanie lustra od wygenerowania nowego programu dla detalu lustrzanego (czy fragmentu lustrzanego)?
Pytam bo w zwykłym 2D z ręki szybciej zawsze wygenerowałem nowy plik niż wymyśliłem co zmienić żeby mirror wykonywał poprawną sztukę (pomijam kwestię przeciwbiezności czy lewych narzędzi)

Awatar użytkownika

Autor tematu
marchru
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 642
Rejestracja: 22 paź 2008, 15:09
Lokalizacja: Dolina Lotnicza

Re: Lustro programu

#5

Post napisał: marchru » 12 sty 2020, 19:47

Generalnie chodzi o czas.
Jeśli programujesz detal ponad 2 miesiące to uwierz, że poszukiwałbyś jakiegokolwiek narzędzia aby przyspieszyć stworzenie programu dla części odwrotnej.

Masz rację, że na tą funkcję trzeba szczególnie uważać. W przypadku skomplikowanych detali rzadko kiedy odbity program można od tak wrzucić na maszynę. Mam wrażenie, że najlepiej radzą sobie z tym prostsze CAMy jak chociażby EdgeCam.
W Catii i NX jest to jak widać bardziej skomplikowane. Dochodzi do tego znajomość samego programu aby pamiętać na co szczególnie zwrócić uwagę i w których miejscach program trzeba będzie przerobić ( z uwagi np. na typ wejścia/wyjścia, jego długość itd.)
"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"

Awatar użytkownika

nxcam
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 659
Rejestracja: 04 maja 2009, 17:54
Lokalizacja: Tuszyma
Kontakt:

Re: Lustro programu

#6

Post napisał: nxcam » 17 sty 2020, 22:33

- na szybko: z której opcji korzystasz?:
Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
marchru
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 642
Rejestracja: 22 paź 2008, 15:09
Lokalizacja: Dolina Lotnicza

Re: Lustro programu

#7

Post napisał: marchru » 19 sty 2020, 08:56

korzystam z opcji mirror
"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NX CAM/Unigraphics”