LPT przez ExpressCard
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 9
LPT przez ExpressCard
Witam
Mam zamiar kupić kartę ExpressCard rozbudowującą laptop o fizyczny port LPT.
Chciałbym się dowiedzieć czy karta taka będzie użyteczna przy sterowaniu maszyną cnc.
Wiem że podobne tematy już są na forum ale nie znalazłem wzmianki o kartach z fizycznym DOSem.
Sprzedający na allegro piszą że karty takie współpracują nie tylko z drukarką ale i z programatorami.
Obsługują standardy SPP / EPP / ECP / IEEE1284-1994.
Czy to taka karta będzie współpracować z np. linuxcnc?
Chciałbym się dowiedzieć czy karta taka będzie użyteczna przy sterowaniu maszyną cnc.
Wiem że podobne tematy już są na forum ale nie znalazłem wzmianki o kartach z fizycznym DOSem.
Sprzedający na allegro piszą że karty takie współpracują nie tylko z drukarką ale i z programatorami.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Re: LPT przez ExpressCard
Witam,
u mnie na uczlni mamy taka karte w jednym z laptopów, posiada dwa wejscia LPT. MACH2 z nia wspołpracuje dobrze, także z EMC2 też nie powinno byc problemów.
u mnie na uczlni mamy taka karte w jednym z laptopów, posiada dwa wejscia LPT. MACH2 z nia wspołpracuje dobrze, także z EMC2 też nie powinno byc problemów.
shakez pisze:Witam
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Może napisz do sprzedawcy czy ta karta jest widoczna w linuxie, bo jesli tak to z EMC2 nie bedzie problemow raczej.
shakez pisze:Tak tak chodziło mi właśnie o EMC2.
Z tym DOSem o którym piszą sprzedawcy na allegro chodzi chyba o to że port LPT jest widoczny w dosie bez instalacji sterownika. Mniejsza o to ważne że prawdopodobnie będzie działać z EMC2 na linuxie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Ja się raz naciąłem na LPT na PCMCIA. Niby jest port, ale driver nie podaje i co gorsza nie pozwala zmienić adresu, pod jakim ją zainstalowano w Windows. Taki drobiazg, a potwornie utrudnia życie...
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
Ja używam karty ExpressCard z portem LPT. W Windows w zasadzie nie ma kłopotu... ale. Zawsze jest jakieś ale. W windowsie nie da się na stałe przypisać adresu do karty. U mnie po włożeniu ExpressCard domyślnie ustawia się adres 0x4000 - Mach tego nie widzi. Po wyjęciu i ponownym włożeniu zmienia się adres na następny wolny i jest to 0x4005 (chyba) i wtedy po wpisaniu do Macha adresu nie kończącego się zerem działa jak należy:)))
Reasumując: działa, ale jest kłopot bo najpierw trzeba odczytać adres karty w Menadżerze Urządzeń a później skontrolować poprawność z Machem.
Co do Linuxa - do ExpressCard dostałem płytę ze sterownikami do wszystkich systemów operacyjnych (linux także). Nie wiem czy natomiast można w Linuxie na stałe przypisać adres do karty. Linuxa mam na stacjonarnym a na laptopie Win XP - więc nie sprawdzę. Mam nadzieję, że trochę pomogłem.
Reasumując: działa, ale jest kłopot bo najpierw trzeba odczytać adres karty w Menadżerze Urządzeń a później skontrolować poprawność z Machem.
Co do Linuxa - do ExpressCard dostałem płytę ze sterownikami do wszystkich systemów operacyjnych (linux także). Nie wiem czy natomiast można w Linuxie na stałe przypisać adres do karty. Linuxa mam na stacjonarnym a na laptopie Win XP - więc nie sprawdzę. Mam nadzieję, że trochę pomogłem.
Życie jest piękne, jeżeli odpowiednio dobierze się środki antydepresyjne...