LPT pod TurboCNC i Kcam ??

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
Darumc
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 14
Rejestracja: 20 lip 2006, 13:37
Lokalizacja: Dębic@

LPT pod TurboCNC i Kcam ??

#1

Post napisał: Darumc » 20 lip 2006, 13:44

Witam!
Mam male pytanie bo zaczynam (jestem w trakcie) robic wlasna cnc i chcialbym sie dowiedziec czy jesli podepne sterowniki od razu pod lpt z tak ustawionymi pinami jaki potrzebny jest dla Macha i TurboCNC czy bedzie chodzilo tez pod Kcam czy bde musial przelutowywac jakies kabelki we wtyczce lpt ?

ps. wiem ze pytanie jest dosc ciezko sformuowane przepraszam za to.

Pozdrawiam!



Tagi:

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1454
Rejestracja: 16 paź 2005, 01:26
Lokalizacja: Świecie

#2

Post napisał: triera » 20 lip 2006, 13:47

pod tymi programami można skonfigurować
przyporządkowanie pinów LPT,
wystarczy, że w każdym z nich będzie
ustawiona taka sama konfiguracja.


Autor tematu
Darumc
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 14
Rejestracja: 20 lip 2006, 13:37
Lokalizacja: Dębic@

#3

Post napisał: Darumc » 21 lip 2006, 21:56

Czy bede musial zmieniac w programie poszczegolne piny dla kazdego z nich czy dla niektorych moga sie zgadzac?

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#4

Post napisał: markcomp77 » 21 lip 2006, 22:11

Darumc pisze:Czy bede musial zmieniac w programie poszczegolne piny dla kazdego z nich czy dla niektorych moga sie zgadzac?
można próbować utworzyć wspólny setup dla paru programów sterujących maszyną... a jeśli któryś z nich nie potrafi czegoś zmieniać - to należy się do niego dostosować w programach które to potrafią

kolega triera zrobił kiedyś taką śliczną tabelkę - oto ona:

Obrazek

to jest przykłąd różnych setupów
...dzięki dla kolegi triera :)
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


Autor tematu
Darumc
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 14
Rejestracja: 20 lip 2006, 13:37
Lokalizacja: Dębic@

#5

Post napisał: Darumc » 30 lip 2006, 10:07

Wielkie dzieki na pewno sie przyda :grin:
a mam pytanko o pin 4 pod kcam do czego jest to x enable,7 y enable, 14 z enable, bo widze ze w innych programach nie ma tej funkcji a przy tworzeniu sterownikow bede wzrorowal sie na kcam poniewaz na laptopie mam win98sp2, ale turbo cnc tez chodzi wiec chcialbym ten program tez sprawdzic. Pozdrawiam i dziekuje za odp.


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1340
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

#6

Post napisał: pltmaxnc » 31 lip 2006, 15:42

Enable luzuje silnik. Funkcja przydatna lecz możesz z niej zrezygnować

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”