Łożyskowanie śruby kulowej osi Z
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 7
Łożyskowanie śruby kulowej osi Z
Witam wszystkich kolegów na forum. To jest mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość jeżeli "nie będę umiał się zachować".
Buduję małą frezarkę kolumnową, proszę o pomoc w ocenie bloku łożyskującego osi Z.
Śruba fi 25x5 długość robocza 400mm. W bloku zastosuję łożyska skośne 7203 od strony napędowej, drugi koniec wolny bez podparcia. Łożyska nie parowane więc powinna być przekładka między łożyskami aby można było kasować luz osiowy.
Przekładka ma być miedzy zewnętrznymi pierścieniami czy wewnętrznymi? Na rysunku (jak uda się wkleić do postu) mam narysowane między wewnętrznymi.
Buduję małą frezarkę kolumnową, proszę o pomoc w ocenie bloku łożyskującego osi Z.
Śruba fi 25x5 długość robocza 400mm. W bloku zastosuję łożyska skośne 7203 od strony napędowej, drugi koniec wolny bez podparcia. Łożyska nie parowane więc powinna być przekładka między łożyskami aby można było kasować luz osiowy.
Przekładka ma być miedzy zewnętrznymi pierścieniami czy wewnętrznymi? Na rysunku (jak uda się wkleić do postu) mam narysowane między wewnętrznymi.
- Załączniki
-
- blok łożyskowy.pdf
- (5.12 KiB) Pobrany 385 razy
-
- blok łożyskowy.pdf
- (5.12 KiB) Pobrany 384 razy
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
zmierz sobie ciezar zetki i dobierz silownik o żadanym skoku i sile, skok lepiej dac wiekszy od zakresu zeta, aby ci przez przypadek nie rozpieprzyło głowki ciegna jak za daleko pojedziesz. na alledrogo masz tego pełno, sporo tez z charakterystyką skoku i siły w N. Potraktuj 1kG jako 10N bez wdawania sie tam w przyspieszenia ziemskie i inne Coriolisy.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign