Łożyska wrzeciona tokarki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 6
Też tak myślę że powinno byc stożkowe, nie ja budowałem to wrzeciono także nie wiem czy nie jest krzywo, ale postaram się pomierzyc. Zakupiłem dzisiaj dwa stożkowe łożyska i postaram się to złożyc i sprawdzic jak chodzi. To łożysko wahliwe niestety zakończyło swój żywot, takie bruzdy ma że przeskakuje jak się obraca, może wstawię później foty.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
kol. ma555rek - jesteś niezwykle uprzejmy .
skoro kol napisał że tak miał i szło - to o co chodzi ?
jak ma nieosiowo zrobiony wrzeciennik to co ma zrobić ?
może objaśnij zamiast pisać o czeredzie podpowiadaczy .
ja wiem - ale jak poniżej.
a tak generalnie - to mam w d..ie - koniec z pomaganiem.
skoro kol napisał że tak miał i szło - to o co chodzi ?
jak ma nieosiowo zrobiony wrzeciennik to co ma zrobić ?
może objaśnij zamiast pisać o czeredzie podpowiadaczy .
ja wiem - ale jak poniżej.
a tak generalnie - to mam w d..ie - koniec z pomaganiem.
Mane Tekel Fares
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
pokury - olej trolla. Takie wcinki nic do dyskusji nie wnoszą. Wrzeciennik został złożony na niewłaściwie dobranym zestawie łożysk, temu nikt tu przecież się nie sprzeciwia. Nie zgadniemy, dlaczego tak się stało. Musiało to jakiś czas działać, podobnie, jak musiało się rozsypać, gdy łożysko wahliwe potraktowano jako oporowe. Niemniej taki wynalazek miał prawo czas jakiś pochodzić prawidłowo, w przypadku sporadycznie wykorzystywanej samoróbki nawet latami. U mnie zwykłe łożyska kulkowe, nawet nie kryte, działają na śrubach pociągowych - posuw poprzeczny na jednej sztuce 3201, i to odzyskowej z encodera. Gdybym miał potrzebę pracy w wysokich klasach dokładności, byłaby lipa, ale jak za śrubę posuwu robi szpilka M12 z nakrętką z boramidu, to łożysko dowolne, byle nie rozwalone, wystarczy.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
moim zdaniem taki układ łożysk ze jest 1 skośne i 1 wahliwe to pomyłka totalna i przeczy wszystkim zasadom no chyba że tam zamiast wahliwego jest skośne 2 rzędowe sparowane ale to nadal do bani bo przy uchwycie powinny być co najmniej 2 skośne w układzie X a z tyłu wtedy przynajmniej 1 zwykłe pływające lub 1 2 rzędowe skośne sparowane
przecież przy toczeniu od uchwytu w kierunku konika to to wahliwe bez mała robi wyjazd środkowej bieżni z zewnętrznej i jest to nie tokarka tylko bomba zegarowa
takie jest moje zdanie
przecież przy toczeniu od uchwytu w kierunku konika to to wahliwe bez mała robi wyjazd środkowej bieżni z zewnętrznej i jest to nie tokarka tylko bomba zegarowa
takie jest moje zdanie