Liteon EVO6000 potrzebna pomoc

Dyskusje dotyczące silników elektrycznych i falowników.

Zgłoszenia konkursowe


Autor tematu
HTD
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5
Posty: 38
Rejestracja: 15 lis 2007, 10:24
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

Liteon EVO6000 potrzebna pomoc

#1

Post napisał: HTD » 28 lut 2019, 14:24

Witam, potrzebuje pomocy.
Chcę sterować wrzeciono (start/stop) zewnętrznym włącznikiem, 1 przewód pod SC(COM), 2 przewód pod S1. W sekcji b1-00 i b1-01 parametrów mam ustawione na sterowanie przez listwę zaciskową i niestety nie działa. Pod SC i S6 mam również podpięty wyłącznik bezpieczeństwa (NO) i on działa dobrze. W sekcji E1-00 wejście S1 jest ustawione na 0. Podrzucam link do instrukcji [https://www.eldar.biz/fileuploader/down ... 160915.pdf]



Zgłoszenia konkursowe


drhambone
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 115
Rejestracja: 27 lut 2013, 20:46
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Liteon EVO6000 potrzebna pomoc

#2

Post napisał: drhambone » 28 lut 2019, 14:37

Cześć

Co masz dokładnie w b1-00? Podaj proszę numer, nie opis.

Pozdrawiam
Tomek
KEEP CALM AND AUTOMATE


Autor tematu
HTD
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5
Posty: 38
Rejestracja: 15 lis 2007, 10:24
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

Re: Liteon EVO6000 potrzebna pomoc

#3

Post napisał: HTD » 28 lut 2019, 14:44

b1-00 ustawione na 1
b1-01 ustawione na 1


drhambone
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 115
Rejestracja: 27 lut 2013, 20:46
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Liteon EVO6000 potrzebna pomoc

#4

Post napisał: drhambone » 28 lut 2019, 21:20

Ok
W takim razie oprócz sygnałów cyfrowych powinieneś jeszcze podłączyć potencjometr i DIP switch A1 przestawiony na AV lub sygnał prądowy 4-20mA i DIP switch A1 przestawiony na AI. Masz tak podłączone?
KEEP CALM AND AUTOMATE


Autor tematu
HTD
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5
Posty: 38
Rejestracja: 15 lis 2007, 10:24
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

Re: Liteon EVO6000 potrzebna pomoc

#5

Post napisał: HTD » 01 mar 2019, 00:19

Tak dokładnie, potencjometr pomiędzy AC i V+ do A1, dip switch A1 na AV a dip switch NPN na NPN.
Potencjometr działa bezbłędnie, e-stop również. Poprzedni falownik miałem SINUS N i był tak właśnie podpięty i działał.


drhambone
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 115
Rejestracja: 27 lut 2013, 20:46
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Liteon EVO6000 potrzebna pomoc

#6

Post napisał: drhambone » 01 mar 2019, 09:07

Być może transoptor na wejściu jest uwalony.
Skoro jesteś pewny że weście S6 działa prawidłowo, to zmień na próbę jego funkcję w parametrze E1-05 na 0 i spróbuj tak uruchomić obroty.
Jeśli zadziała, będzie wiadomo, że coś nie tak z wejściem S1. Jeśli nie zadziała, będziemy szukać dalej.

Pozdrawiam

PS.:
I jeszcze jedno, rozumiem że w żadnym z parametru E1-xx nie masz ustawionej jakiejś blokody typu 18,19,20 itd?
KEEP CALM AND AUTOMATE


Autor tematu
HTD
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5
Posty: 38
Rejestracja: 15 lis 2007, 10:24
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

Re: Liteon EVO6000 potrzebna pomoc

#7

Post napisał: HTD » 01 mar 2019, 10:13

Niestety żadnego złącza S nie da się ustawic na parametr 0 lub 1. S1 ma na stałe wbite 0, a S2 ma na stałe 1.


drhambone
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 115
Rejestracja: 27 lut 2013, 20:46
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Liteon EVO6000 potrzebna pomoc

#8

Post napisał: drhambone » 01 mar 2019, 10:19

Dziwne , to są dowlnie konfigurowalne wejścia.
Rozumiem, że nie działa ani S1 ani S2?
Jak masz załączone wejście S1 lub S2 to sprawdź proszę jak wygląda wartość parametru U1-09.

I jeszcze jedno, może być tak że żeby ustawić inne wejście na funkcje 0 i 1 to musisz najpierw wejścia S1 i S2 przestawić na inne wartości.
KEEP CALM AND AUTOMATE


Autor tematu
HTD
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5
Posty: 38
Rejestracja: 15 lis 2007, 10:24
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

Re: Liteon EVO6000 potrzebna pomoc

#9

Post napisał: HTD » 01 mar 2019, 10:47

Wyjaśniło się - S3 ma defaultowo parametr 2 czyli sterowanie 3 - przewodowe dla S1 i S2 i S3. Drobny szczegół a jak boli.


drhambone
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 115
Rejestracja: 27 lut 2013, 20:46
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Liteon EVO6000 potrzebna pomoc

#10

Post napisał: drhambone » 01 mar 2019, 10:57

Miałem o to pytać, ale wydało mi się oczywiste że jak chcesz 2 przewodowo to nie masz tego ustawionego :)
KEEP CALM AND AUTOMATE

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Elektryczne / Falowniki”