LinuxCNC zacina się w trybie manualnym

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

Autor tematu
bartosz.kolodzi
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 23 lis 2007, 11:35
Lokalizacja: Wrocław/Almeria

LinuxCNC zacina się w trybie manualnym

#1

Post napisał: bartosz.kolodzi » 11 lut 2020, 11:30

Dzień dobry wszystkim

Ostatnio przesiadłem się z MACH-a na LinuxCNC (co wiązało się także ze zmianą komputera sterującego maszyną, w starym padła płyta główna) i napotkałem na denerwujący problem w obsłudze maszyny. Kiedy próbuję poruszać osiami w trybie ręcznym ciągłym (F3) ruch osi jest mało płynny, urywany i skaczący. Naciśnięcie przycisku na klawiaturze komputera skutkuje tym, że raz dana oś przemieszcza się o 10mm, raz o 20mm, a kiedy indziej o 1mm. to dość niebezpieczne bo można niechcący ułamać frez o fixturę albo uszkodzić materiał. W MACHU frezarka działała bardzo responsywnie, tzn upuszczenie klawisza na klawiaturze dawało natychmiastowy efekt, a w LinuxCNC są straszne opóźnienia w reakcji, tak samo rysunek drogi wrzeciona po prawej stronie okna programu odświeża się bardzo długo.

Dodam że programy wykonywane automatycznie działają dobrze, problem jest tylko w kontroli ręcznej położenia narzędzia. Jittery mam na poziomie 25000-30000 ns, a więc raczej akceptowalne - tym bardziej że programy wykonują się ok. Klawiatura jest podpięta do portu PS/2, port LPT jest na płycie głównej, nie ma żadnych przejściówek.

Czy ktoś wie co może być przyczyną takiego skokowego działania urządzenia w trybie manualnym i jak to naprawić?



Awatar użytkownika

drzasiek90
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 131
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa
Kontakt:

Re: LinuxCNC zacina się w trybie manualnym

#2

Post napisał: drzasiek90 » 11 lut 2020, 12:58

Na początek spróbuj na innej klawiaturze.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4919
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: LinuxCNC zacina się w trybie manualnym

#3

Post napisał: adam Fx » 11 lut 2020, 18:19

1 - Masz falownik?- zobacz jak działa maszyna gdy on jest wył. z zasilnia
2 - podnieś klawiaturę i trzymając ja w ręce stan z dal od maszyny i zobacz czy efekt się utrzymuje.
bartosz.kolodzi pisze: tak samo rysunek drogi wrzeciona po prawej stronie okna programu odświeża się bardzo długo.
a to akurat może być wina komputera mam tak na laptopie testowym.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
bartosz.kolodzi
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 23 lis 2007, 11:35
Lokalizacja: Wrocław/Almeria

Re: LinuxCNC zacina się w trybie manualnym

#4

Post napisał: bartosz.kolodzi » 11 lut 2020, 19:47

Przeprowadziłem kilka prób z różnymi klawiaturami - zarówno PS2 jak i USB - bez efektu, osie poruszają się cały czas w sposób nieprzewidywalny, raz dalej, raz krócej.

Falownik (i całe wrzeciono) wyłączyłem, zasilone są tylko silniki stołu - bez efektu, oddalenie się z klawiaturą też nie poprawia sprawy.

Zauważyłem inny efekt, po uruchomieniu LinuxCNC: pierwsze naciśnięcie przycisku na klawiaturze powoduje ruch stołu w dowolnej osi przez około 1 sekundę, natomiast powtórne naciśnięcie klawisza powoduje ruch tylko o część obrotu sinika, takie "tyknięcie", pomimo poruszania stołem w trybie ciągłym.

Zależy mi żeby tą niedogodność poprawić, bo nie chcę instalować XP tylko po to, żeby mieć MACHa, który reagował na poruszanie osiami natychmiast.

Pozdrawiam i proszę o porady :-)

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4919
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: LinuxCNC zacina się w trybie manualnym

#5

Post napisał: adam Fx » 11 lut 2020, 20:10

Przypuszczałem że to zakłócenia. klawiatura jak antena potrafi zbierać.
A jak linuxcnc działa tylko z samy komputerem - maszyna totalnie odpięta?
ogólnie linuxcnc działa bardo płynnie może robi się jakaś pętla mas (zakładając że nie sam komp felerny)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
bartosz.kolodzi
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 23 lis 2007, 11:35
Lokalizacja: Wrocław/Almeria

Re: LinuxCNC zacina się w trybie manualnym

#6

Post napisał: bartosz.kolodzi » 14 lut 2020, 08:16

Sprawa skokowego poruszania się w frezarki w trybie manualnym już się wyjaśniła. Winny był komputer sterujący - po przełożeniu dysku z systemem do innego kompa wszystko od razu ruszyło i działa płynnie i bardzo responsywnie. Pozostałe peryferia (klawiatura, sterownik) są sprawne. Dodatkowo w nowym komputerze jest lepsza karta graficzna, więc wizualizacja drogi narzędzia i sam system operacyjny wyglądają dużo lepiej.

Pozostał tylko jeden problem do naprawienia - kiedy poruszam dowolną osią o powiedzmy 100mm, rzeczywisty posuw wrzeciona to około 40mm. W MACHU posuw zadawany i rzeczywisty były takie same.

Siniki stołu mają 200 kroków na obrót, śruby 5mm na obrót - ustawiłem to w konfiguracji LinuxCNC. Są tam jeszcze mikrokoroki, ale zostawiłem wartość 2 (ustawienie domyślne). Niestety wiem jaki sterownik jest wbudowany we frezarkę - nie mam do niego dostępu, jest zabudowany w środku maszyny.

W jaki sposób skopiować dokładną konfigurację ustawień frezarki/sterownika z MACHA do LinuxCNC tak aby zadawane drogi posuwu osi się zgadzały z rzeczywistymi?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

drzasiek90
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 131
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa
Kontakt:

Re: LinuxCNC zacina się w trybie manualnym

#7

Post napisał: drzasiek90 » 14 lut 2020, 08:32

Stepconf wizard w Linuxcnc ma opcję importu z Mach, możesz spróbować chociaż ja nie próbowałem i nie wiem czy to działa dobrze.


Autor tematu
bartosz.kolodzi
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 23 lis 2007, 11:35
Lokalizacja: Wrocław/Almeria

Re: LinuxCNC zacina się w trybie manualnym

#8

Post napisał: bartosz.kolodzi » 14 lut 2020, 10:30

Wiem że jest opcja importu do StepConfa z MACHA, ale pytanie jest jak wyeksportować plik konfiguracyjny w MACH-u :-)

Awatar użytkownika

drzasiek90
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 131
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa
Kontakt:

Re: LinuxCNC zacina się w trybie manualnym

#9

Post napisał: drzasiek90 » 14 lut 2020, 12:46

Z tego co pamiętam to nie trzeba nic eksportować bo konfiguracja jest zapisana w pliku.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”