Lightburn grbl problem z konfiguracją
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Re: Lightburn grbl problem z konfiguracją
Program CAM nie wyłącza lasera przed komendą GO, bo jest napisany dla maszyny która sama to robi. To się robi na początku i końcu programu. Nie wiem czy wiesz, ale większość maszyn po włączeniu wrzeciona musi odczekać kilka sekund zanim ruszy. Nawet w GRBL jest taka opcja. Jeśli maszyna nie wie, że ma podłączony laser, to wypali dziurę.
-
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Nie pisz do mnie jak do lamusa 
Nie jestem specjalistą CNC i nie pracują zawodowo na maszynach ale coś tam kojarzę
Zbudowałem wiele maszyn CNC. Pisałem też program do sterowania oraz 2 własne programy CAM. Korzystam z ploterów i frezarek na własne potrzeby i wiem jak to działa i z czym to się je
Tak że wiem że wrzeciono potrzebuje czasu na rozpędzanie, wiem że laser trzeba wyłączyć podczas przejazdów itd
Mi to zupełnie nie przeszkadza, że taka opcja w GRBL się znajduje ale dziwi mnie po co zaszywać w sterowniku maszyny funkcjonalność która siedzi w programie CAM.
O czasie rozpędzania wrzeciona jak i o czasie wpalania lasera, wyłączaniu i włączaniu lasera czy wrzeciona powinien decydować technolog/ustawiacz wybierając odpowiedni program CAM do odpowiedniej obróbki a nie jakieś tam ustawienie sterownika maszyny.
Nie wiem czy wiesz, ale są inne programy CAM oraz do sterowania maszyną niż LaserGRBL
Dodane 4 minuty 43 sekundy:
Myślę, ze nie ma sensu ciągnąć tej dyskusji.
Jeśli się używa na maszynie tylko lasera i tylko LaserGRBL to włączenie funkcji laser jest ok i pewnie nawet jest niezbędne.
Natomiast jeśli maszyna ma też pracować do innego rodzaju obróbki i do generowania g-kodu i wysyłania ma służyć inny program niż laserGRBL to włączenie opcji laser jest dość ryzykowne bo można o tym zapomnieć przy zmianie obróbki na inną.
Miłego dnia

Nie jestem specjalistą CNC i nie pracują zawodowo na maszynach ale coś tam kojarzę

Zbudowałem wiele maszyn CNC. Pisałem też program do sterowania oraz 2 własne programy CAM. Korzystam z ploterów i frezarek na własne potrzeby i wiem jak to działa i z czym to się je

Tak że wiem że wrzeciono potrzebuje czasu na rozpędzanie, wiem że laser trzeba wyłączyć podczas przejazdów itd

Mi to zupełnie nie przeszkadza, że taka opcja w GRBL się znajduje ale dziwi mnie po co zaszywać w sterowniku maszyny funkcjonalność która siedzi w programie CAM.
O czasie rozpędzania wrzeciona jak i o czasie wpalania lasera, wyłączaniu i włączaniu lasera czy wrzeciona powinien decydować technolog/ustawiacz wybierając odpowiedni program CAM do odpowiedniej obróbki a nie jakieś tam ustawienie sterownika maszyny.
Nie wiem czy wiesz, ale są inne programy CAM oraz do sterowania maszyną niż LaserGRBL

Dodane 4 minuty 43 sekundy:
Myślę, ze nie ma sensu ciągnąć tej dyskusji.
Jeśli się używa na maszynie tylko lasera i tylko LaserGRBL to włączenie funkcji laser jest ok i pewnie nawet jest niezbędne.
Natomiast jeśli maszyna ma też pracować do innego rodzaju obróbki i do generowania g-kodu i wysyłania ma służyć inny program niż laserGRBL to włączenie opcji laser jest dość ryzykowne bo można o tym zapomnieć przy zmianie obróbki na inną.
Miłego dnia
Ostatnio zmieniony 23 mar 2021, 11:30 przez drzasiek90, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Ale to maszyna musi wiedzieć, że ma założony laser lub wrzeciono i wtedy odpowiednio reagować na komendy. Po takiej zamianie należy ją poinformować właśnie ustawiając $32
Piszemy o amatorskim sterowaniu do prostych urządzeń.
A co będzie, jeśli przy założonym wrzecionie wypuścisz kod wygenerowany pod laser, zawierający wszystkie te magiczna polecenia? Wyskoczą małe chińskie ludziki i go założą?
Piszemy o amatorskim sterowaniu do prostych urządzeń.
A co będzie, jeśli przy założonym wrzecionie wypuścisz kod wygenerowany pod laser, zawierający wszystkie te magiczna polecenia? Wyskoczą małe chińskie ludziki i go założą?
-
- Kontakt:
Maszyna nic nie musi wiedzieć. Maszyna a konkretnie jej sterownik ma wykonywać polecenia które otrzymuje za pomocą gkodu.
Jak obrabiasz pcv to maszyna musi wiedzieć że to PCV a jak obrabiasz fajans to maszyna musi wiedzieć że to fajans?

Za chwile się okaże że maszyna wszystko musi wiedzieć a wystarczy jej tylko szepnąć do ucha co ma wyciąć

To będzie oznaczało że myślisz o niebieskich migdałach zamiast o robocie

Przykład totalnie bez sensu.
Noto co będzie, jeśli przy założonym wrzecionie wypuścisz kod wygenerowany pod laser, zawierający wszystkie te magiczna polecenia? Myślisz, że zmiana ustawienia $32 sama pociągnie za sobą zmianę wrzeciona na laser?
Jeśli maszyna ma laser i wrzeciono to i tak musisz założyć laser jeśli chcesz korzystać z lasera oraz wrzeciono jeśli chcesz korzystać z wrzeciona.
I puścić odpowiedni program.
No chyba, że korzystasz z ustawienia $32 to jeszcze o tym dodatkowo musisz pamiętać.
-
- Kontakt:
Te maszyny nie mają lasera i wrzeciona. Mają laser albo wrzeciono. Trzeba je ręcznie zamontować i w jakiś sposób poinformować o tym kontroler. Właśnie kodem $32. Jest to wyraźnie opisane w dokumentacji GRBL https://github.com/gnea/grbl/wiki/Grbl-v1.1-Laser-Mode
-
- Kontakt:
Masz tutaj 2 programy napisane z palca:
Na frezarkę:
oraz na laser:
Pierwszy wyfrezuje 2 okręgi, drugi wytnie np. laserem 2 okręgi.
Obydwa zadziałają na GRBL.
Nie ma potrzeby używania $32 i innych opcji które mogę tylko zaszkodzić.
Grbl ma określoną listę wykonywanych Gkodów, nie ma żadnych magicznych kodów na laser, na frezarkę, na nóż czy cokolwiek innego. Za pomocą G-kodu możesz włączać laser, wyłączać, sterować mocą.
Za pomocą g-kodu możesz włączać wrzeciono, wyłączać, sterować mocą (obrotami).
To tylko kwestia Gkodu jaki wyślesz do sterownika czyli kwestia programu CAM lub Twojej wyobraźni jeśli piszesz z palca.
Jest taka opcja to jest, ma sens zastosowania tylko z konkretnym programem CAM ale jest to mało uniwersalne.
Trzeba jednak wziąć pod uwagę że maszyn jest wiele, każdy buduje swoją.
Programów CAM też jest mnóstwo, g-code senderów również.
Tak jeszcze w kwestii podsumowania żeby nie namieszać autorowi tematu.
Oczywiście opcję laser trzeba włączyć w grbl jeśli się korzysta z LaserGRBL ale to tylko dlatego, że LaserGRBL tego wymaga.
A może w LaserGRBL jest opcja doi włączenia i wyłączenia lasera za pomocą gkodu, nie znam tego programu zbyt dobrze bo go nie używam.
Na frezarkę:
Kod: Zaznacz cały
G17
G90
G00 Z10
M03 S20000
G04 P8
G00 X100 Y100
G01 Z-1 F100
G02 X160 I30
G02 X100 I-30
G00 Z10
G00 X300
G01 Z-1
G02 X360 I30
G02 X300 I-30
G00 Z10
M05
Kod: Zaznacz cały
G17
G90
G00 X100 Y100
M03 S20000
G04 P0.5
G02 X160 I30 F100
G02 X100 I-30
M05
G00 X300
M03 S20000
G04 P0.5
G02 X360 I30
G02 X300 I-30
M05
Obydwa zadziałają na GRBL.
Nie ma potrzeby używania $32 i innych opcji które mogę tylko zaszkodzić.
Grbl ma określoną listę wykonywanych Gkodów, nie ma żadnych magicznych kodów na laser, na frezarkę, na nóż czy cokolwiek innego. Za pomocą G-kodu możesz włączać laser, wyłączać, sterować mocą.
Za pomocą g-kodu możesz włączać wrzeciono, wyłączać, sterować mocą (obrotami).
To tylko kwestia Gkodu jaki wyślesz do sterownika czyli kwestia programu CAM lub Twojej wyobraźni jeśli piszesz z palca.
Jest taka opcja to jest, ma sens zastosowania tylko z konkretnym programem CAM ale jest to mało uniwersalne.
Trzeba jednak wziąć pod uwagę że maszyn jest wiele, każdy buduje swoją.
Programów CAM też jest mnóstwo, g-code senderów również.
Tak jeszcze w kwestii podsumowania żeby nie namieszać autorowi tematu.
Oczywiście opcję laser trzeba włączyć w grbl jeśli się korzysta z LaserGRBL ale to tylko dlatego, że LaserGRBL tego wymaga.
A może w LaserGRBL jest opcja doi włączenia i wyłączenia lasera za pomocą gkodu, nie znam tego programu zbyt dobrze bo go nie używam.
-
- Posty w temacie: 3
Nie pamiętam dokładnie, a sprawdzać mi się nie chce, ale chyba w GRBL jest jeszcze lepszy numer, bo M5 i S działają niezależnie, to znaczy po M5 laser dalej świeci, bo M5 przełącza przekaźnik, a laserem steruje PWM ...
W każdym razie coś takiego miałem, bo w moim postprocesorze do lasera zmieniałem M5 na M5S0.
W każdym razie coś takiego miałem, bo w moim postprocesorze do lasera zmieniałem M5 na M5S0.
-
- Kontakt:
Ja grbl nie znam zbyt dobrze bo pierwszy raz użyłem kilka tygodni temu jak na szybko musiałem zbudować ploter
ploter-z-nozem-wleczonym-do-wycinania-p ... 10836.html
Udało się bez większego zagłębiania się w to jak to jest zrobione.
Jednak temat mnie zaciekawił nieco, bo rzeczywiście to działa i to całkiem dobrze. I do całkiem wielu zastosowań w prostych ploterach 3 osiowych się nadaje. Nawet jeśli posiada pewne udziwnienia to dopoki da się je ominąć to nie ma co narzekać. Za takie pieniądze chyba nie ma nic lepszego.
ploter-z-nozem-wleczonym-do-wycinania-p ... 10836.html
Udało się bez większego zagłębiania się w to jak to jest zrobione.
Jednak temat mnie zaciekawił nieco, bo rzeczywiście to działa i to całkiem dobrze. I do całkiem wielu zastosowań w prostych ploterach 3 osiowych się nadaje. Nawet jeśli posiada pewne udziwnienia to dopoki da się je ominąć to nie ma co narzekać. Za takie pieniądze chyba nie ma nic lepszego.