Licznik impulsów - jaki wybrać czujnik?

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Re: Licznik impulsów - jaki wybrać czujnik?

Post napisał: pukury » 04 cze 2024, 23:08

Hej.
Z reguły są niepolutowane - a to daje 0x27 .
Ale w zależności od dekodera jest inaczej - o ile pamiętam .
Żeby to ustalić trzeba poświęcić jakieś 5 minut.
Aaa - pitsa - jak tam politura do lutowania ?
Sprawdziłeś ?
pzd.

Mane Tekel Fares

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: tristar0 » 05 cze 2024, 06:54

pukury pisze:Z reguły są niepolutowane - a to daje 0x27 .
Przy PCF8574 z reguły a przy PCF 8574A to już 0x 3F :wink:
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pitsa » 05 cze 2024, 09:14

pukury pisze:jak tam politura?
Czeka na zrobienie projektu w Kicadzie, potem zamówię płytki i zrobię testy, które opiszę.

Nie wiem na jakim etapie zabaw z tymi cewkami jest nie tylko nasz podopieczny (ostatnio chce podwyższyć napięcie z 25kV do 75kV), ale gdyby się przyłożył, to rozrywkowo byłoby przyjemnie zabrać się za ten prosty przykład od projektowania w Kicadzie, zrobić to na ATmega328-pu (22zł) i wgrać do niej arduino, albo taniej na arduino pro mini plus programator (ale z pinem reset) lub tylko na arduino nano tak aby wlutować wybranego arduinosa na płytkę PCB. Było mniej kabelków, żadnej płytki stykowej... Zrobić to w tym stylu: DRO.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 05 cze 2024, 10:41

Hej.
Tristar - jak już napisano - trzeba sobie ustalić jaki układ tam jest.
To znaczy odczytać co też tam jest napisane na układzie.
Zrobiłem projekt z taj strony - https://www.theprojectasylum.com/electr ... matic.html
Co prawda tam jest wszystko w calach - ale da się.
Nawijałem kilka cewek Tesli - 200mm drutem 0.2mm ,
Zwój przy zwoju.
Tylko trzeba się trochę wysilić i pokombinować.
Pitsa - czekam spokojnie na efekt " politury".
pzd.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Rafalgl » 08 cze 2024, 05:43

Docelowo chcę to zrobić to na arduino, tak że będzie wpisywało się rozmiar cewki, ilość zwojów oraz średnicę drutu, a program automatycznie obliczy na tej podstawie prędkość posuwu i momenty zmiany kierunku. Ale to już będzie wyższa szkoła jazdy, długie poszukiwania odpowiednich fragmentów kodu. Na początek na pewno przyda mi się to podane powyżej, jako punkt wyjściowy, dziś dokładnie obczaję co to robi i jak działa, może ma wszystko czego szukam i nie będzie trzeba stawać na głowie jeśli już są przetarte szlaki. A na start, żeby w ogóle móc zacząć jakieś nawijanie - wezmę zwykły licznik impulsów z czujnikiem oraz przekaźnikiem zatrzymującym się po dobiciu do odpowiedniej wartości, prowadzenie i napinanie drutu niestety na razie musi styknąć mi ręczne.
Kto pyta, nie błądzi.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 08 cze 2024, 07:19

Rafalgl pisze:
08 cze 2024, 05:43

Ale to już będzie wyższa szkoła jazdy, długie poszukiwania odpowiednich fragmentów kodu.
Bo zabierasz się za programowanie od d-strony.
Program, zwłaszcza taki prosty, po prostu się pisze a nie szuka fragmentów kodu.
Trzeba się nauczyć języka programowania, nauczyć zasad i będziesz program pisał a nie zgadywal.
Żeby być dobrym programistą, trzeba siedzieć w tym latami i przede wszystkim na każde zadanie potrafić znaleźć pomysł i rozwiązanie.
Ty tego nie osiągniesz ale nauczenie się podstaw do takich prostych zastosowań jak potrzebujesz naprawdę nie jest trudne.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 08 cze 2024, 18:58

Szkoda tylko że taki program wymaga umieszczenia tam także algorytmow matematycznych, aby odpowiednio spasować posuwy, kroki itp. Co mi tu da znajomość samego języka komend, jeśli nie wiem jak ułożyć te równania? Dlatego właśnie to jest takie proste...np. potrzebujesz ułożenia równania matematycznego, na podstawie ktorego mikrokontroler będzie wiedział, że np. jeśli nawija drutem X cewkę o długości Y, to ma zmienić kierunek po Z liczbie obrotów. I co z tego że wiem że mam np. napisać IF d=x, l= Y jeśli nie wiem co ma być THEN 😆. Albo żeby posuw przebiegał z prędkością dopasowaną do prędkości obrotowej silnika tak, aby nawinęło się dokładnie tyle zwojów i w dokładnie takich orstępach jak trzeba. Czy masz tego świadomość, skoro twierdzisz, że taki to będzie prostu program? Ja na razie niestety mam małą katastrofę, upaliłem mój ulubiony zasilacz 1000w własnej budowy (grzałką indukcyujną). Na szczęście poszedł sam zasilacz impulsowy, a nie przetwornica. Tak to jest potraktować dodatkowe chłodzenie po macoszemu. Przy okazji wymiany zasilacza to poprawie. Nawiasem mówiąc, słaby strasznie się okazał ten zasilacz, bo pobór mocy wynosił ledwie połowę znamionowej wartości, tzn ok 500w.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2024, 19:04 przez Rafalgl, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto pyta, nie błądzi.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 08 cze 2024, 19:04

Rafalgl pisze:
08 cze 2024, 18:58
Szkoda tylko że taki program wymaga umieszczenia tam także algorytmow matematycznych, aby odpowiednio spasować posuwy, kroki itp. Co mi tu da znajomość samego języka komend, jeśli nie wiem jak ułożyć te równania? Dlatego właśnie to jest takie proste...np. potrzebujesz ułożenia równania matematycznego, na podstawie ktorego mikrokontroler będzie wiedział, że np. jeśli nawija drutem X cewkę o długości Y, to ma zmienić kierunek po Z liczbie obrotów. Albo żeby posuw przebiegał z prędkością dopasowaną do prędkości obrotowej silnika tak, aby nawinęło się dokładnie tyle zwojów i w dokładnie takich orstępach jak trzeba.
Nie wiesz o czym mówisz.
Można to oczywiście nazwać "algorytmem matematycznym", ale to tak naprawdę bardzo proste równania. I nie one są tu problemem.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 08 cze 2024, 19:08

Proste to może są, jak ktoś je zna. Tak jakby ktoś powiedział że prościej jest pomyśleć i samemu na nowo wynaleźć wzór na powierzchnię koła, niż zajrzeć do podręcznika geometrii.
Kto pyta, nie błądzi.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: tuxcnc » 08 cze 2024, 19:28

Rafalgl pisze:
08 cze 2024, 18:58
Szkoda tylko że taki program wymaga umieszczenia tam także algorytmow matematycznych, aby odpowiednio spasować posuwy, kroki itp. Co mi tu da znajomość samego języka komend, jeśli nie wiem jak ułożyć te równania?
Nawijarka do cewek to tak proste urządzenie, że radzą sobie z tym nastolatkowie...
A co dopiero, kiedy użyje się kilku patentów...
Po pierwsze, możesz użyć serwokrokowca, on ma własny PID i własne rampy, więc nie musisz tego programować.
Po drugie, możesz zrobić taki chamski numer, żeby wyjście impulsów STEP z jednego licznika podpiąć do wejścia drugiego licznika. Wtedy do jednego rejestru wpisujesz częstotliwość, a z drugiego odczytujesz ilość.
Ale zasadniczo masz rację - nic nie wiesz, nic nie umiesz i niczego nie rozumiesz...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”