LG M100 Modbus RTU Mach3
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
LG M100 Modbus RTU Mach3
Witam
potrzebuję pomocy w zestawieniu falownika LG M100 z mach3, po protokole Modbus do pracy z mini tokarką .
Szanowni koledzy, czy ktoś użytkuje ten falownik z machem ?
Do tej pory używałem falownik huanyang, jest do niego piękna instrukcja krok po kroku pod macha i linuxa - niestety wyzionął ducha, na półce miałem nowy LG M100 więc postanowiłem go wykorzystać.
Falownik skonfigurowałem do pracy po modbus RTU jest podłączony do kompa ,
w tej chwili sterowanie odbywa się za pomocą programu DriveView 9.0
jak na tym filmie
Przejrzałem wiele poradników i filmów między innymi też Adama lecz moja wiedza kończy się na tym poziomie
Może ktoś pomoże? ma jaką gotową instrukcję ?
Drugie prośba
jaki czujnik szczelinowy 12v - zastosować do macha3 żeby pokazywał obroty wrzeciona
podłączyłem pod wrzeciono czujnik indukcyjny NPN No LJ12A3-4-Z/BX NPN NO
mach widzi sygnał index , jest też załączony plugln TurnDiag lecz pokazuje ,,głupoty'' obroty do 140 lub nie pokazuje nic
potrzebuję pomocy w zestawieniu falownika LG M100 z mach3, po protokole Modbus do pracy z mini tokarką .
Szanowni koledzy, czy ktoś użytkuje ten falownik z machem ?
Do tej pory używałem falownik huanyang, jest do niego piękna instrukcja krok po kroku pod macha i linuxa - niestety wyzionął ducha, na półce miałem nowy LG M100 więc postanowiłem go wykorzystać.
Falownik skonfigurowałem do pracy po modbus RTU jest podłączony do kompa ,
w tej chwili sterowanie odbywa się za pomocą programu DriveView 9.0
jak na tym filmie
Przejrzałem wiele poradników i filmów między innymi też Adama lecz moja wiedza kończy się na tym poziomie
Może ktoś pomoże? ma jaką gotową instrukcję ?
Drugie prośba
jaki czujnik szczelinowy 12v - zastosować do macha3 żeby pokazywał obroty wrzeciona
mach widzi sygnał index , jest też załączony plugln TurnDiag lecz pokazuje ,,głupoty'' obroty do 140 lub nie pokazuje nic
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Re: LG M100 Modbus RTU Mach3
A co pełni rolę "szczeliny" dla tego czujnika?plemnik7 pisze: ↑15 sty 2023, 14:41Drugie prośba
-
Ale jaki ma kształt?
Ile stopni kąta obrotu wrzeciona jest przed czujnikiem?
Bliżej rysunku A czy B?

Używasz tego też jako indexu, więc niestety domyślam się że bliżej rysunku A.
A to niestety źle. Jak mi napiszesz jaki tam jest mniej więcej kąt to Ci wyjaśnię dlaczego.
Ile stopni kąta obrotu wrzeciona jest przed czujnikiem?
Bliżej rysunku A czy B?

Używasz tego też jako indexu, więc niestety domyślam się że bliżej rysunku A.
A to niestety źle. Jak mi napiszesz jaki tam jest mniej więcej kąt to Ci wyjaśnię dlaczego.
-
Tak w ogóle to tak jest najbardziej poprawnie, ale taka wersja nie pasuje to do Twojego czujnika.
Masz czujnik o czasie reakcji poniżej 2 ms (i załóżmy że to jest 2 ms, bo jakby było 0,5 ms to by producent nie pisał "poniżej 2 ms" tylko "poniżej 1 ms").
Czyli czujnik zareaguje na przeszkodę jaka omija czujnik w czasie 2 ms, albo dłuższym. Po przeszkodzie jest przerwa, i ona też musi trwać minimum 2 ms.
A więc maksymalna częstotliwość jaką może zmierzyć ten czujnik to 1 / (2 ms + 2 ms) = 250 Hz.
Teoretycznie wysoko, bo to jest 250 * 60 = 15 000 obr/min.
Ale jak montujesz przeszkodę która ma małą długość, to się robi problem.
Bo wtedy masz krótki impuls dodatni, a długi ujemny.
Dla kąta 10° impuls dodatni będzie aż 18 razy krótszy niż mógłby być (gdyby przeszkoda miała taką samą szerokość co przerwa, czyli obie po 180°).
Dla czujnika liczy się najmniejszy impuls, więc obchodzi go tylko ten 18 razy krótszy.
A więc maksymalna częstotliwość spadnie 18 razy. I z 15 000 obr/min robi się 833 obr/min.
Ty widocznie masz jeszcze krótszą przeszkodę niż 10° (albo czujnik jest wolniejszy niż deklaruje producent, np. ma prędkość 3...4ms), więc Ci spadło do 140 obr/min.
Trzeba albo o wiele dłuższą przeszkodę (rezygnując z funkcji indeksu), albo o wiele szybszy czujnik.
Szybszy czujnik byłby lepszy, ale może być ciężko taki znaleźć w formie przemysłowego czujnika zbliżeniowego.
Najlepszy byłby czujnik Halla (choć wymagałby wymiany przeszkody metalowej na magnes). One mają czas reakcji znacznie poniżej 0.1 ms.
Masz czujnik o czasie reakcji poniżej 2 ms (i załóżmy że to jest 2 ms, bo jakby było 0,5 ms to by producent nie pisał "poniżej 2 ms" tylko "poniżej 1 ms").
Czyli czujnik zareaguje na przeszkodę jaka omija czujnik w czasie 2 ms, albo dłuższym. Po przeszkodzie jest przerwa, i ona też musi trwać minimum 2 ms.
A więc maksymalna częstotliwość jaką może zmierzyć ten czujnik to 1 / (2 ms + 2 ms) = 250 Hz.
Teoretycznie wysoko, bo to jest 250 * 60 = 15 000 obr/min.
Ale jak montujesz przeszkodę która ma małą długość, to się robi problem.
Bo wtedy masz krótki impuls dodatni, a długi ujemny.
Dla kąta 10° impuls dodatni będzie aż 18 razy krótszy niż mógłby być (gdyby przeszkoda miała taką samą szerokość co przerwa, czyli obie po 180°).
Dla czujnika liczy się najmniejszy impuls, więc obchodzi go tylko ten 18 razy krótszy.
A więc maksymalna częstotliwość spadnie 18 razy. I z 15 000 obr/min robi się 833 obr/min.
Ty widocznie masz jeszcze krótszą przeszkodę niż 10° (albo czujnik jest wolniejszy niż deklaruje producent, np. ma prędkość 3...4ms), więc Ci spadło do 140 obr/min.
Trzeba albo o wiele dłuższą przeszkodę (rezygnując z funkcji indeksu), albo o wiele szybszy czujnik.
Szybszy czujnik byłby lepszy, ale może być ciężko taki znaleźć w formie przemysłowego czujnika zbliżeniowego.
Najlepszy byłby czujnik Halla (choć wymagałby wymiany przeszkody metalowej na magnes). One mają czas reakcji znacznie poniżej 0.1 ms.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Czy możesz mi polecić/wskazać jaki czujnik hala kupić. Żebym znów niewalczyl z wiatrakami.
Po obiedzie powalczę jeszcze z przesłona 1/2x1/2
Po obiedzie powalczę jeszcze z przesłona 1/2x1/2
-
A możesz mi wcześniej dać jakiegoś linka do tej przesłony 1/2x1/2?
Bo pierwsze o tym słyszę, a w google nic mi nie znajduje pod tą nazwą co by pasowało do CNC.
Bo pierwsze o tym słyszę, a w google nic mi nie znajduje pod tą nazwą co by pasowało do CNC.