Laserowy czujnik odległości

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
WP Kamil
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 3
Posty: 77
Rejestracja: 11 kwie 2014, 10:25
Lokalizacja: Suwałki

Laserowy czujnik odległości

#1

Post napisał: WP Kamil » 28 maja 2014, 22:47

Jak w temacie. Wiem że jest taka funkcja- pytanie moje brzmi: Jaki czujnik do 1000PLN.
Dodatkowa prośba- czy ktoś mógłby mi podesłać efekt takiego skanowania z PikoCNC jakiegoś niewielkiego przedmiotu (do 20cm)??



Tagi:


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1300
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:58
Lokalizacja: warszawa

#2

Post napisał: pltmaxnc » 29 maja 2014, 09:12

Chyba najtaniej wyjdzie używany z ebay'a , na nowy za mało kasy.
Spróbuj poszukać np Balluff 26K, Keyence , Banner itp
Trzeba wybierać z możliwie małą plamką i szybkością próbkowania >500 .


Autor tematu
WP Kamil
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 3
Posty: 77
Rejestracja: 11 kwie 2014, 10:25
Lokalizacja: Suwałki

#3

Post napisał: WP Kamil » 29 maja 2014, 18:03

To może inaczej... ZX-LD100 firmy OMRON wydaje się być w zasięgu na e-bay. Czy ktoś może upewnić mnie że się nadaje? No i czy znajdzie się gdzieś schemat wyprowadzeń.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1041
Rejestracja: 17 paź 2004, 19:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#4

Post napisał: RobWan » 29 maja 2014, 18:14

WP Kamil pisze:gdzieś schemat
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... LD100.html

Robert


Autor tematu
WP Kamil
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 3
Posty: 77
Rejestracja: 11 kwie 2014, 10:25
Lokalizacja: Suwałki

#5

Post napisał: WP Kamil » 29 maja 2014, 19:13

Widziałem powyższą notę katalogową. Czy mam rozumieć że ten czujnik działa jedynie w zestawie z aplifiltrem? Chodziło mi raczej czy dałoby się uciąć przewód od czujnika i połączyć bezpośrednio na Piko


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1300
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:58
Lokalizacja: warszawa

#6

Post napisał: pltmaxnc » 29 maja 2014, 21:18

Słuszny wniosek , działa ze wzmacniaczem i nie ma raczej szans żeby było inaczej.
Zasadniczą wadą tego czujnika jest zastosowany element PSD zamiast CCD.
Skutkuje to bardzo mała odpornościa na przypadkowe refleksy promienia lasera , co jest przyczyną błędnych pomiarów.
Szukaj raczej czujników Balluff lub Banner , nie wymagają żadnych dodatkowych interface'ów i pracują na CCD.
Ideałem byłoby zastosowanie dalmierza MicroEpsilon ale są bardzo drogie nawet na ebay.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”