Lantek Expert

jak stworzyć postprocesor od nowa

Dyskusje na temat post procesorów.

Autor tematu
radeko
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 294
Rejestracja: 20 lut 2009, 20:17
Lokalizacja: -;)

Lantek Expert

#1

Post napisał: radeko » 30 lis 2018, 12:31

Mam problem z edycją postprocesora , właściwie to nie mogę nawet znaleźć jakiegoś postbuildera.
Jedyne co znalazłem to maszyny i tam jest jakaś namiastka tego, ale nie potrafię zmienić funkcji , kolejnośc, dodać makra, zmienić interpretację łuków i itd.
Próbuje z ręki edytować pliki *.sp1 żeby uzyskać odpowiedni G-kod, ale chyba nie tędy droga.
Jest jakiś moduł do tworzenia postprocesora w Lantek o którym nie wiem ?



Awatar użytkownika

robal43
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 739
Rejestracja: 05 cze 2007, 11:49
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: Lantek Expert

#2

Post napisał: robal43 » 30 lis 2018, 14:19

nie przeniesiesz z jednej wersji na drugą jedynie próba edycji .. postprocesora
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic

Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys


Autor tematu
radeko
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 294
Rejestracja: 20 lut 2009, 20:17
Lokalizacja: -;)

Re: Lantek Expert

#3

Post napisał: radeko » 01 gru 2018, 02:04

Próbować edycji plików tekstowych ? Tam nie ma wszystkich definicji albo są bardzo ukryte , jest ich niemało i w dodatku w różnych miejscach .
Chciałbym np zamienić M7 na M17 s M8 na M82 plus makro do wyjazdu .
Nie na czegos takiego jak postbuilder w NX że tworze postprocesor od początku ?

Awatar użytkownika

robal43
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 739
Rejestracja: 05 cze 2007, 11:49
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: Lantek Expert

#4

Post napisał: robal43 » 01 gru 2018, 12:56

wejdz w expert ale nie kam daj ok pokaze ci się tabelaka z zakładką do edycji postprocesora (maszyny)
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic

Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys


Autor tematu
radeko
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 294
Rejestracja: 20 lut 2009, 20:17
Lokalizacja: -;)

Re: Lantek Expert

#5

Post napisał: radeko » 01 gru 2018, 17:08

Jeżeli myslisz o zakładce utilites-machine-edit to rzeczywiscie jest tam kilka zakładek konfiguracji danej maszyny . Trzy dokładne ( machine-system-postprocessor ). Ale to nie jest wystarczające zeby skonfigurować moją maszynę , nie znalazłem tam możliwości zmiany interpolacji I, J . Moja maszyna potrzebuje tych wartości w postaci bezwzględnej licząc od G90.
Są tam jeszcze pliki konfiguracyjne tekstowe , większość po hiszpańsku i bardzo mało czytelne .
Coś mi się wydaje że LANTEK trzeba po prostu kupic pod konkretną maszynę razem z postprocessorem, nie bardzo widzę zastosowanie dla wielu maszyn . Trochę hermetyczny ten system.

Awatar użytkownika

robal43
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 739
Rejestracja: 05 cze 2007, 11:49
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: Lantek Expert

#6

Post napisał: robal43 » 03 gru 2018, 06:42

wyślij mi kolego g-code twojej maszyny powiedzmy okrąg w kwadracie zobaczę co się da zrobić
może uda się coś dopasować
robal43@wp.pl
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic

Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Post Procesory”