Łączenie obróbek.

Łoczenie G kodów.

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
Robert55
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 22
Rejestracja: 16 lip 2008, 08:17
Lokalizacja: Staszów

Łączenie obróbek.

#1

Post napisał: Robert55 » 08 paź 2019, 21:23

Programuje frezowanie w Fusion 360. Ponieważ zaznaczanie wielu płaszczyzn trwa koszmarnie długo dzielę obróbki na części. Pomyślałem czy nie dało by się połączyć G kodów w jeden plik. Jest to samo narzędzie i takie same ustawienia. Jeśli jest to możliwe to jak edytować koniec G kodu z początkiem drugiego, najlepiej tak aby maszyna nie parkował miedzy nimi. Da przykładu wklejam kod do wiercenia bo jest króciutki.
%
G17
N35 S2500 M03

N40 G54
N45 M08
N50 G00 X36.867 Y-12.115
N55 G43 Z15. H10
N60 G00 Z5.
N65 G98 G83 X36.867 Y-12.115 Z-6.68 R1. Q0.7 F10.
N70 X36.914 Y-15.216
N75 X17.045 Y-19.745
N80 X11.137 Y-3.4
N85 Y3.185
N90 X17.045 Y19.53
N95 X36.914 Y15.001
N100 X36.867 Y11.9
N105 G80
N110 Z15.

N115 M09
N120 G28 G91 Z0.
N125 G90
N130 G49
N135 G28 G91 X0. Y0.
N140 G90
N145 M30
%



Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1919
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Łączenie obróbek.

#2

Post napisał: Petroholic » 08 paź 2019, 21:49

Bez zjazdu na Home lub chociaż na bezpieczne Z nie radzę... Skończy się nieplanowanym kontaktem z materiałem i w najlepszym przypadku (zakładając ze wrzeciono na M5) urwaniem narzędzia...

Dużo prościej wygenerować w Fusionie obróbki po kolei w kilku operacjach i potem zrobić z nich kod wynikowy... Jeśli dobrze określiłeś stock i mocowania to samo przypilnuje żeby nie było bum :D


Autor tematu
Robert55
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 22
Rejestracja: 16 lip 2008, 08:17
Lokalizacja: Staszów

Re: Łączenie obróbek.

#3

Post napisał: Robert55 » 09 paź 2019, 12:42

Kolejne obróbki tworzę przez Duplicate więc po za innymi powierzchniami do frezowania niczym się nie różnią. Domyślam się, że kod wynikowy to zaznaczenie kilku obróbek i generowanie kodu? Dla pewności spytam. Producent frezarki zalecił mi takie edytowanie kody z Fusion. Kod wynikowy wygląda podobnie tylko nie wiem czy można go też tak zmienić bez konsekwencji. Czy symulacja w PicoCam-ie rozstrzyga wątpliwości?
%
O1001
(T9 D=0.2 CR=0.1 - ZMIN=-3.261 - BALL END MILL)
N10 G90 G94 G17 G49 G40 G80
N15 G21
N20 G28 G91 Z0.
N25 G90

(SCALLOP1 11)
N30 T9 M06
N35 S5000 M03
N40 G54

Na takie

%
G17
N35 S5000 M03
N40 G54
...

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1919
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Łączenie obróbek.

#4

Post napisał: Petroholic » 09 paź 2019, 13:54

Zmien poczatek generowany przez postprocesor i z bani :) Generujesz poczatek pod Haasa/Fanuca sadzac po nazwie programu...


mag999
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 370
Rejestracja: 14 sty 2015, 18:59
Lokalizacja: Dz

Re: Łączenie obróbek.

#5

Post napisał: mag999 » 09 paź 2019, 14:02

Mi się wydaje ze wystarczy że wkleiisz obróbkę jedna po drugiej. Jak wczyta ponownie funkcje które są na początku programu to nic się nie stanie
Mogę pomoc z Fanuc'iem TD/TF dla tokarek - programy, obsługa itp


wojtek10916
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 93
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Łączenie obróbek.

#6

Post napisał: wojtek10916 » 09 paź 2019, 14:16

Ten producent to powinien chyba branże zmienić
w tym kodzie z fusion niema niczrgo co by mogło zmienic obróbkę

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1919
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Łączenie obróbek.

#7

Post napisał: Petroholic » 09 paź 2019, 15:10

mag999 pisze:Jak wczyta ponownie funkcje które są na początku programu to nic się nie stanie
Robert55 pisze:najlepiej tak aby maszyna nie parkował miedzy nimi
Raczej wolałby optymalizację tylko wprawy brak :)
wojtek10916 pisze:Ten producent to powinien chyba branże zmienić
w tym kodzie z fusion niema niczrgo co by mogło zmienic obróbkę
Może to przykładowy fragment kodu??? Z takim nastawieniem przenieś się na elektrodę :D


wojtek10916
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 93
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Łączenie obróbek.

#8

Post napisał: wojtek10916 » 09 paź 2019, 16:18

Petroholic pisze:Może to przykładowy fragment kodu??? Z takim nastawieniem przenieś się na elektrodę

Nie wiem co jest na elektrodzie ale myslalem ze to jest forum dla CNC wiec nie wiem po co te madrosci
Skoro kod wklejony jest najbardziej standardowy jaki moze byc i obsługiwany przez wiekszosc maszyn. To moze taki producent powinien sie zająć handlem ciagnikow lub podajnikow paszy skoro nawet nie potrafi obsłużyć kliienta w zakresie dostowania systemu CAM pod maszyne.
No cóż każdy ma inne standardy i oczekiwania.

Dodane 51 minuty 54 sekundy:
Robert55 pisze:
09 paź 2019, 12:42
Kolejne obróbki tworzę przez Duplicate więc po za innymi powierzchniami do frezowania niczym się nie różnią. Domyślam się, że kod wynikowy to zaznaczenie kilku obróbek i generowanie kodu? Dla pewności spytam. Producent frezarki zalecił mi takie edytowanie kody z Fusion. Kod wynikowy wygląda podobnie tylko nie wiem czy można go też tak zmienić bez konsekwencji. Czy symulacja w PicoCam-ie rozstrzyga wątpliwości?
%
O1001
(T9 D=0.2 CR=0.1 - ZMIN=-3.261 - BALL END MILL)
N10 G90 G94 G17 G49 G40 G80
N15 G21
N20 G28 G91 Z0.
N25 G90

(SCALLOP1 11)
N30 T9 M06
N35 S5000 M03
N40 G54

Na takie

%
G17
N35 S5000 M03
N40 G54
...
Z tego co widze to nie masz automatycznej zmiany narzedzia jak chcesz to podeslij mi postprocesor i co chcesz aby ci generowal to postaram sie pozmieniac.

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1919
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Łączenie obróbek.

#9

Post napisał: Petroholic » 09 paź 2019, 18:03

wojtek10916 pisze:myslalem ze to jest forum dla CNC wiec nie wiem po co te madrosci
A może kolega ma garażowy ploterek i generuje dla siebie bo nie może wyciąć mydelniczki dla żony?

Skoro nie wie co i jak to dobrze, że pyta zanim zepsuje... A skoro próbuje poprawić swoje działania to jeszcze lepiej bo chce się uczyć :)

@Robert55 wycinasz ręcznie nagłówek programu to już widzimy. To teraz przeczytaj go uważnie kod po kodzie. Sprawdź co każdy kod oznacza. A następnie wybierz jakie chcesz kody w swoim nagłówku poza G17 i stwórz swój nagłówek w Fusionie. To tak na szybko tyle tylko roboty :) A znajomość kodów na pewno ci się przyda :)


Autor tematu
Robert55
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 22
Rejestracja: 16 lip 2008, 08:17
Lokalizacja: Staszów

Re: Łączenie obróbek.

#10

Post napisał: Robert55 » 09 paź 2019, 18:43

Dodane 33 minuty 52 sekundy:
PS. Frezarkę mam małą bo taką potrzebuje. Pole robocze 320 x320 waga 250 kg. Sprawuje się bardzo dobrze. Rok temu potrafiłem ją tylko włączyć więc nadal się uczę. Robie na własne potrzeby formy na przynęty spinningowe mojego pomysłu. Te powierzchnie to łuski które frezuje pojedynczo bo tak efekt jest najlepszy.

Obrazek

Dodane 4 minuty 3 sekundy:
Kod wynikowy to jest to czego potrzebowałem aby skrócić koszmarnie długie programowanie w Fusion. Będę dzielił łuski na małe partie co znacznie skróci pracę. Dzięki Wszystkim za pomoc :)
Załączniki
FormaB.jpg

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”