Kwestia zasilania

Prawdopodobnie problem z zasilaniem.

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
wojak
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 03 sie 2018, 01:28

Kwestia zasilania

#1

Post napisał: wojak » 14 sty 2019, 11:24

Dzień dobry.
Konstruuję swoją pierwszą maszynę CNC (plasme), jako tako działa - a nawet bardzo dobrze do czasu aż któryś ze sterowników TB6600 losowo się nie wyłączy. Pomaga wtedy jedynie wyłączenie i włączenie zasilania.

Do sterowników używam zasilacza impulsowego 36V 10A, sterowniki to 4x tb6600 9-40V, silniki 4x23HS8430 3V 3A.
Szukałem i czytałem na temat tego problemu i jedyne do czego doszedłem to że może to mieć coś wspólnego z prądem hamowania.
Postanowiłem więc zaopatrzyć się w zasilacz niestabilizowany.

Moje pytania:
- czy moja diagnoza jest właściwa?
- czy taki zasilacz ma sens?
- jak go dobrać - znalazłem wzór: 4*3A*0.7, czyli 8-9A?
- w zależności od źródła dobór napięcia ma być 70% do 80% maksymalnego zasilania sterownika, raz jest to ± 1V, dlatego zastanawiam się czy 36V czy 24V dla sterowników?

Z góry dziękuję za pomoc.




korba_czow
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 40
Rejestracja: 13 gru 2013, 14:56
Lokalizacja: Ww

Re: Kwestia zasilania

#2

Post napisał: korba_czow » 14 sty 2019, 22:36

W jakim sensie "sterownik się wyłączy? Wszystkie są zasilane z jednego zasilacza?


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2363
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kwestia zasilania

#3

Post napisał: strikexp » 14 sty 2019, 23:25

3A na kanał z 2 silników w plazmie to jest 12A a nie 10A
Tak więc możesz mieć problemy z zasilaniem, wyjściem będzie zmniejszenie nastaw prądu w TB6600. Jak to nie pomoże to pasowałoby sprawdzić sygnały, możliwe że oprogramowanie świruje. Czy próbowałeś zresetować same sterowniki TB6600?
Polecam książki Sumlińskiego


Autor tematu
wojak
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 03 sie 2018, 01:28

Re: Kwestia zasilania

#4

Post napisał: wojak » 15 sty 2019, 08:49

Próbowałem różnych podejść, łącznie z dwoma zasilaczami na parę sterowników. Obecnie mam jeden zasilacz i sterowniki podłączone szeregowo - w tej konfiguracji bezawaryjna praca trwa najdłużej.
Dokładnie to losowy sterownik osi X i Y po prostu przestaje działać po kilku minutach (2-10) przy bardziej wymagających kształtach, diody gasną, silnik się zatrzymuje. Wymieniłem sterowniki na nowe, bez skutku.
Nie znalazłem też żadnej reguły, ten sam kształt, podobny czas i raz wysiądzie oś X, raz jeden ze sterowników Y, na Z problem nie występuje.

Co do zapotrzebowania użyłem wzoru current = amps * motors * 0.7 z czego wynika, że to 8,4A.

Sprawdzałem też czy to nie problem konstrukcji że gdzieś blokuje, ale wszystko można przepchnąć palcem i chodzi lekko i płynnie.

Silniki są w dotyku ciepłe ale nie gorące, podobnie sterowniki.


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2363
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kwestia zasilania

#5

Post napisał: strikexp » 15 sty 2019, 09:18

No to trzeba sprawdzić sygnały które docierają do sterowników. Tam może być problem.
Trzeba też używać ekranowanych kabli sygnałowych.
Polecam książki Sumlińskiego


haloon
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 40
Rejestracja: 14 paź 2011, 00:38
Lokalizacja: Polska

Re: Kwestia zasilania

#6

Post napisał: haloon » 16 sty 2019, 09:01

wojak pisze:... i sterowniki podłączone szeregowo ...


Czy aby na pewno?


Autor tematu
wojak
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 03 sie 2018, 01:28

Re: Kwestia zasilania

#7

Post napisał: wojak » 19 sty 2019, 19:05

Na pewno, ale to był błąd.

Tak czy siak, skonstruowałem zasilacz na podstawie MZ-01 i transformatora toroidalnego i problem zniknął, wszystko pięknie gra :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”