kupno tokarki CNC

Szukasz informacji o silniku, scalaku czy innym elemencie to podaj symbol, i inne oznaczenia a moze ktos coś ci znajdzie
Awatar użytkownika

Autor tematu
ArturMAZAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 322
Rejestracja: 23 lis 2009, 16:28
Lokalizacja: Dzierżoniów

kupno tokarki CNC

#1

Post napisał: ArturMAZAK » 25 sty 2011, 16:00

Witam,
Znajomy od pewnego czasu planuje zakup tokarki ze sterow.numerycznym.
Ostatnio podesłał mi taki link: http://allegro.pl/tokarka-cnc-460-x-100 ... 29238.html
Co prawda gwarancja jest i przez ten okres maszyna spokojnie na siebie zarobi, natomiast wydaje mi się że jest to troche za słaba maszyna (silnik główny 5.5KW)jakie są wasze opinie na temat takich maszyn.


kto pyta-ten nie błądzi.

Tagi:

Awatar użytkownika

rafalxfiles
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 627
Rejestracja: 28 sie 2006, 17:55
Lokalizacja: dolnyśląsk
Kontakt:

#2

Post napisał: rafalxfiles » 25 sty 2011, 18:21

Moja opinia tez jest taka ze 5.5 kw to za mało.. myśle że na tej wielkości tokarkę to min 15 KW, tyle że ona ma tylko 2000 obr więc może tam jakieś przełożenie jest i przez to może być mocniejsza... ale i tak bym czegoś takiego nie kupił.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6475
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#3

Post napisał: WZÓR » 26 sty 2011, 10:20

Potwierdzam wypowiedź przedmówcy .
To jakaś chińszczyzna.... miałem okazję potestować na podobnym sprzęcie - Kanmen HNC -21T.


darekr1
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 72
Rejestracja: 11 cze 2008, 20:53
Lokalizacja: Radom

#4

Post napisał: darekr1 » 09 lut 2011, 20:04

Witam,pracuje ostatnio na podobnej tokarce która ma przekładnie przy małych obrotach.
Można ją włączyć programowo G-kodem lub ręcznie (F2) , oczywiście przy załączeniu przekładni nie włączymy obrotów wyższych niż 400(o ile dobrze pamiętam).
Obrabiałem duże średnice (powyżej 400 mm) ale i prze prowadziłem mały test.
Założyłem wałek o średnicy 80mm i przetoczyłem go za jednym przejściem na średnicę 70mm z posuwem 0.5mm na obrót - nawet nie jęknęła.Oczywiście taka chińska maszyna ma szereg niedoróbek chodzby to że zbiornik na chłodziwo mieści tylko parę litrów i jak zapomnisz spuścić go na fajrant to będzie powódź :mrgreen: .


picek93
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 11
Rejestracja: 11 sty 2011, 15:36
Lokalizacja: Częstochowa

#5

Post napisał: picek93 » 05 kwie 2011, 18:05

Z tego co kojarzę to Fanuc jest japoński a nie chiński :]

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Informacji na temat...”