Koniec forum ?

Opinie, uwagi, propozycje czyli wszystko o tym forum
Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 41

Re: Koniec forum ?

Post napisał: senio » 11 mar 2026, 18:46

kamar pisze:
11 mar 2026, 17:19
Moja recepta jest prostsza :) Żeby coś pokazać to trzeba mieć co. A pieprzyć głupoty można zawsze.
O widzisz tu jest całe sedno problemu.

Popatrzmy tak uczciwie ilu tu zostało tych aktywnych chętnych do gadania o maszynach i CNC, co jakiś ciekawy temat założą i dociągną do końca ?. Podajcie liczbę tych userów.

Jest też druga grupa, co jedynie w poza tematycznych o du*** Maryny chcą gadać, a CNC ich nie obchodzi poza własnym grajdołem gdzie grzebią. Nie lubią się wywnętrzać publicznie z tego czy innego powodu.

Zobaczycie skalę dlaczego admin to olał i ma te dwie małe garsteczki ludzików tam gdzie słońce nie dochodzi :D .

Na YT jest sława i kasa. Weźmy Adama z forum. Po co tu się ma bezproduktywnie szarpać z trolami jak ma na YT sporą widownię, sponsorów i za to co robi i pokazuje jeszcze mu płacą. Na tym to dzisiaj polega. Mało kto chce dzielić się dzisiaj czymkolwiek za darmo. Takie czasy nastały i tego nic już nie zmieni. Trochę pogadać, trochę pokazać $$$ przytulić i do przodu.

Ty Kamar nagimnastykowałeś się tutaj masę na forum, i poza tym ze Cię opluli, że skansen prowadzisz to dobre słowo spotkało Cię od nielicznych. A jak byś redaktora zatrudnił, i przekuł to w kanał YT, rozbudował publikę całkiem inaczej by to wyglądało. A tak masa postów, masa zdjęć, jakieś filmy i wszystko zginie na trupie jakim jest cnc.info.pl. I tylko kilku z nas to doceni i zapamięta że był taki ktoś. Takie życie taka prawda.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 110
Kontakt:

Post napisał: kamar » 11 mar 2026, 19:11

senio pisze:
11 mar 2026, 18:46
A jak byś redaktora zatrudnił, i przekuł to w kanał YT, rozbudował publikę całkiem inaczej by to wyglądało. A tak masa postów, masa zdjęć, jakieś filmy i wszystko zginie na trupie jakim jest cnc.info.pl. I tylko kilku z nas to doceni i zapamięta że był taki ktoś. Takie życie taka prawda.
A mnie to nie bawi. Pokazuję co chcę i jak chcę nie zważając na nic. Ktoś chce to ogląda. Forum ma dla mnie taką wartość , że można czasem pogadać z Tobą czy innym IMPULEM i pokazać ciekawsze roboty. Nie dla kasy czy poklasku. A ze przy kompie siedzę praktycznie na okrągło to jakaś odskocznia jest. Podobna jak pokerek :)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 27

Post napisał: IMPULS3 » 11 mar 2026, 19:25

kamar pisze:Nie dla kasy czy poklasku.

No właśnie, tylko ilu nas takich jest? Ja lubie duskusje nawet te na "nie", bo one mi nie przeszkadzają a dają inne spojrzenie. Ale ja jestem w grupie wyjątków. Ot tak jak w tym temacie, :P
budowa-tokarki-cnc-t41688.html
Tyle że ja wiem co robie i po co, chyba... :P

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: senio » 11 mar 2026, 19:31

kamar pisze:
11 mar 2026, 19:11
A mnie to nie bawi. Pokazuję co chcę i jak chcę nie zważając na nic. Ktoś chce to ogląda. Forum ma dla mnie taką wartość , że można czasem pogadać z Tobą czy innym IMPULEM i pokazać ciekawsze roboty. Nie dla kasy czy poklasku. A ze przy kompie siedzę praktycznie na okrągło to jakaś odskocznia jest. Podobna jak pokerek :)
Ależ ja to dokładnie wiem i rozumiem. Twoje YT jest tutaj. To jest dla Ciebie wystarczające i w pełni satysfakcjonujące. Ja tylko delikatnie zasugerowałem, że jak byś miał z 4-5 dekad mniej na karku w obecnym czasie to pewnie właśnie tak by się to skończyło. A, że z innej gliny jesteśmy ulepieni to inaczej na to patrzymy i tego całego cyrku YT nam nie brakuje we własnym wykonaniu :D. Tylko problem jest taki, że miejsce jest nie przyjazne obecnie gdzie ciągniesz swoje YT. Za chwilę ostatni może zgasić światło i zostanie to wszystko zawieszone w próżni i jedynie na web archive. I to jest Twój i nie tylko problem w tej chwili i stąd ten temat.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 27

Post napisał: IMPULS3 » 11 mar 2026, 19:39

senio pisze: i tego całego cyrku YT

Forum jest jak ksiażka, trzeba przekładać kartki i czytać, a YT jest jak telewizja-można się wygodnie położyć i ogladać do znudzenia. I jeszcze jedna rzecz, znalezienie czegoś na forum jest trudniejsze niz w YT bo tam wyskoczy miniaturka i mniej więcej wiadomo co będzie, a na forum wyskoczą podobne tematy tylko cześć jest o niczym więc jak ktoś szuka frezarki do krzeseł to jest problem a YT sam podsunie kolejne filmiki.
To sa gigantyczne różnice.
Z resztą czasem ktoś do mnie przyjedzie i pyta sie o coś z maszynami i zawsze jest to samo czyli "ogladałem na YT" a nigdy nie słyszałem że "przeczytałem ksiażkę " o tokarce...
Wiec jest dużo aspektów dlaczego jest tak a nie inaczej.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 11 mar 2026, 19:46

senio pisze:
11 mar 2026, 19:31
. Za chwilę ostatni może zgasić światło i zostanie to wszystko zawieszone w próżni i jedynie na web archive. I to jest Twój i nie tylko problem w tej chwili i stąd ten temat.
Na pewno będzie trochę szkoda ale czy się pochlastam ? :)
Ja swój dług uważam za spłacony. Jeden człowiek bezinteresownie nauczył mnie obróbki, inni dali darmo LinuxCNC .
To, w miarę swoich możliwości, przekazałem dalej co mogłem. A jak przepadnie ? Trudno, pomników nie oczekuje :)

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: senio » 11 mar 2026, 19:59

IMPULS3 pisze:
11 mar 2026, 19:39
Forum jest jak ksiażka, trzeba przekładać kartki i czytać, a YT jest jak telewizja-można się wygodnie położyć i ogladać do znudzenia.
Ludzie już nie mają cierpliwości nawet do filmów. Teraz to Shorts są the best. Ma się wszystko odbyć w max 3 minuty i następny. Ale coś w tym musi być. Kiedyś uwielbiałem czytać elaborraty na forach. W tej chwili wolę jak ktoś pisze treściwie i krótko. Coraz mniej mi się chce przebrnąć przez elaboraty, a często zwyczajnie je pomijam. Taki ten świat się jakiś szybki zrobił i na mnie też to działa z tego co widzę.

Natomiast YT to jest taki śmietnik w tej chwili że głowa mała. Teraz tym bardziej w dobie AI. Narobili kanałów pierdyliony, lektor AI i jadą do oporu. Chce jakieś co wyszukać a tam filmy po 30-40 minut na jakiś prosty problem. No nie. Ja nie mam tyle czasu i silnej woli żeby tego pierdzielenia słuchać 40 minut co można w 3 minuty ogarnąć.
kamar pisze:
11 mar 2026, 19:46
Na pewno będzie trochę szkoda ale czy się pochlastam ? :)
Nawet nie ma powodu. Po porostu chodzi o zwykła komunikację jakiegoś środowiska. Tego jest zawsze szkoda. A reszta to tylko peryferia i dodatek.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 12 mar 2026, 09:16

senio pisze:
11 mar 2026, 19:59
Nawet nie ma powodu.
Są ważniejsze rzeczy - właśnie dostałem potwierdzenie rezerwacji szałasu nad Saskiem Wielkim :)

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: senio » 12 mar 2026, 10:59

kamar pisze:
12 mar 2026, 09:16

Są ważniejsze rzeczy - właśnie dostałem potwierdzenie rezerwacji szałasu nad Saskiem Wielkim :)
Wiem że każdy ma swoje wizje i patenty ale popatrz może się skusisz :D. Ponieważ z dużym drapieżnikiem jest coraz gorzej ja się nastawiam w tym roku na okonie i białoryb. Popatrz sobie na film o białorybie. To jest mega ciekawy temat.

https://youtu.be/1zj4jkdGOxc

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 12 mar 2026, 11:35

senio pisze:
12 mar 2026, 10:59
To jest mega ciekawy temat.
Ale dla wędkarzy a nie leniuszków z wędką i piwem :) Tydzień w czerwcu i 3-4 dni we wrześniu zamyka moje wypady "na ryby"

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „www.cnc.info.pl”