Konfiguracja CNConv (chiński sterownik HY-TA3DV-M 3xTB6560)

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu CNConv

Autor tematu
Neo80
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 16
Rejestracja: 25 sty 2005, 14:53
Lokalizacja: Bytom

Konfiguracja CNConv (chiński sterownik HY-TA3DV-M 3xTB6560)

#1

Post napisał: Neo80 » 07 kwie 2012, 17:10

Witam,

Mam problem z konfiguracją CNConv z chińskim sterownikiem 3xTB6560(niebieski).
A dokładniej chodzi o porty dla poszczególnych osi. W opisie sterownika są podane porty LPT lecz w programie CNConv te piny się nie zgadzają . Już wyjaśniam o co chodzi :). Pierwszy przykład pin dla przekaźnika: w sterowniku pin9 natomiast w CNConv pin1 i o dziwo załączanie przekaźnika w programie działa :shock: . Teraz pytanie jaka jest poprawna konfiguracja CNConv + niebieski sterownik?

Pozdrawiam Artur



Tagi:

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1376
Rejestracja: 02 lip 2010, 07:15
Lokalizacja: Białystok

#2

Post napisał: noel20 » 08 kwie 2012, 17:38

Hej, tu masz link do konfiguracji niebieskiego sterownika pod mach3:
niebieski-setup
Teraz jak masz instrukcję od przejściówki cnconv to tylko porównać który pin na wejściu co robi i tak w programie ustawić. A jak instrukcji nie masz to sprzedawca ma obowiązek co dostarczyć.


Autor tematu
Neo80
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 16
Rejestracja: 25 sty 2005, 14:53
Lokalizacja: Bytom

#3

Post napisał: Neo80 » 08 kwie 2012, 18:24

Właśnie tą instrukcje mam ale chodzi o to, że w CNConv poprostu brakuje w konfiguracji pinów bo jest tylko od 2 do 7. A ja żeby ustawić trzy osie potrzebuje do konfiguracji sygnałów step/dir pinów od 1 do 9. I tu tkwi problem w samym sterowniku bo nie można w pełni go konfigurować. Swoją drogą napisze do producenta jak on to widzi.

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1376
Rejestracja: 02 lip 2010, 07:15
Lokalizacja: Białystok

#4

Post napisał: noel20 » 08 kwie 2012, 19:45

A może jest tak, że możesz ustawić tylko piny od 2 do 7, ale w rzeczywistości pin nr 2 to w złączu lpt pin np 3. 2 to 5, 3 to 10 itd.
Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi. W programie ustawiasz od 2 do 7, bo w złączu wyjściowym tylko 6 jest użytych, ale to nie znaczy, że pierwsze sześć. Wyobraź sobie że ustawiasz w programie co robi na wyjściu nie pin, a kabelek. A ze sterownika cnconv wychodzi 6 kabelków zamiast złącza lpt. Mam nadzieję, że teraz wyjaśniłem :wink:
A swoją drogą, jeżeli cnconv obsługuje tylko 6 pinów, to tylko trzy osie da się podłączyć i ani wrzeciona nie podłączysz ani krańcówek.
Producent, a właściwie sprzedawca ma obowiązek to wyjaśnić i wytłumaczyć jak to skonfigurować.


prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1034
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

#5

Post napisał: prokopcio » 11 kwie 2012, 09:38

noel20 pisze:Producent, ... ma obowiązek to wyjaśnić
więc wyjaśniam, że zgodnie z instrukcją pinami sterującymi osie XYZ (sygnały step i dir) mogą być wykorzystywane piny 2-7 (ponad 90% sterowników na rynku posiada taką pinologię). piny 8,9 są zarezerwowane dla głowicy kującej w kamieniu.
noel20 pisze:cnconv obsługuje tylko 6 pinów, ........ani wrzeciona nie podłączysz ani krańcówek.
cnconv obsługuje wszsytkie dostępne piny, krańcówki, wrzeciono, chłodziwo, silnik krokowy głowicy kującej, sygnały dla wypalarek plazmowych, laser, czujnik długości narzędzia, sygnał enable dla osii kilka innych na specjalne życzenie klientów.
Neo80 pisze:Pierwszy przykład pin dla przekaźnika: w sterowniku pin9 natomiast w CNConv pin1 i o dziwo załączanie przekaźnika w programie działa
zbieg okoliczności ponieważ na pinie 9 mamy sygnał dir dla głowicy kującej, który jest wystawiany z każdym sygnałem załączającym wyjście 1, które również może być wykorzystane dla głowicy kującej.

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1376
Rejestracja: 02 lip 2010, 07:15
Lokalizacja: Białystok

#6

Post napisał: noel20 » 11 kwie 2012, 11:09

prokopcio pisze:noel20 napisał/a:
cnconv obsługuje tylko 6 pinów, ........ani wrzeciona nie podłączysz ani krańcówek.


cnconv obsługuje wszsytkie dostępne piny, krańcówki, wrzeciono, chłodziwo, silnik krokowy głowicy kującej, sygnały dla wypalarek plazmowych, laser, czujnik długości narzędzia, sygnał enable dla osii kilka innych na specjalne życzenie klientów.
Zgodnie z tym co napisał autor wątku wzmianka była jedynie o pinach 2-7. A te piny odpowiadają za osie, co nie znaczy, że reszta nie jest używana. Doczytałem już w specyfikacji, że sterownik posiada szereg innych funkcji poza obsługą osi. Wstyd mi za siebie :oops:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNConv”