KOMSOMOLEC schemat elektryczny silnika i sterowania osi Z

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
MuchaBass
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 24
Rejestracja: 03 mar 2008, 19:04
Lokalizacja: Koszalin

KOMSOMOLEC schemat elektryczny silnika i sterowania osi Z

#1

Post napisał: MuchaBass » 07 paź 2013, 19:13

Witam Kolegów.
Pracuję obecnie na maszynie Komsomolec 1П420ПФ40 z 1987r.
Niestety kilka dni temu zaczęła się dziwnie zachowywać.
Mianowicie przy szybkim posuwie w osi Z w tył (od wrzeciona) po kilku cm czasami nawet mniej maszyna wyłącza wszystkie napędy osiowe i wrzeciono, komunikując na ekranie "awaria obrabiarki".
Oś X działa bez zarzutu. Oś Z na szybkim w lewo(do wrzeciona) także bez problemów.
Nie bardzo potrafię wykoncypować co jest przyczyną takiego zachowania maszyny.
Dodam tylko że podmieniając płytki w układach sterowania osiami nic się nie zmieniło. I albo problem tkwi głębiej niż sterownik osi Z albo problem jest w silniku.
Chciałbym jednak zapytać szanownych kolegów czy któryś z Was nie posiada schematów elektrycznych do silnika o symbolu HG 112 A czeskiej firmy JKO-MEZ lub do sterowników osi Z firmy FORMIC?
A może ktoś z Was miał podobny problem i zna gotowe rozwiązanie na tę sytuację?
Każda informacja jest dla mnie bardzo istotna.
Pozdrawiam


Nie wykorzystane sytuacje lubią się mścić...

Tagi:


hecza
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 397
Rejestracja: 06 mar 2012, 13:25
Lokalizacja: Częstochowa

#2

Post napisał: hecza » 07 paź 2013, 19:56

Nie mam takiej maszyny, ale ...
Czy ta maszyna nie ma instrukcji ?
Czy na wszelkie niedomagania ma tylko jeden komunikat "awaria obrabiarki" ?
Oś można wypiąć z układu sterowania i sobie nią "pojeździć" .
Może być awaria enkodera (liniału) .... itp itd
Zmniejszyć szybki posuw o np. połowę i sprawdzić czy jest poprawa.

Pozdrawiam


Autor tematu
MuchaBass
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 24
Rejestracja: 03 mar 2008, 19:04
Lokalizacja: Koszalin

#3

Post napisał: MuchaBass » 07 paź 2013, 20:57

Ma inne komunikaty, ma. Tylko w tym przypadku wyświetla właśnie taki.
Maszyna ma instrukcję, tylko po Rosyjsku. I tu mam problem lingwistyczny.
Enkodera nie sprawdzałem jeszcze.
Zmniejszałem posuwy i początkowo to skutkowało. Ale kiedy przy wyjeździe wiertła z materiału na posuwie F1 maszyna mi się zatrzymała to już nie kombinowałem posuwami.
Ale tak, na roboczych posuwach typu F0,15 maszyna nie "świruje".
Nie wypinałem nigdy osi z układu sterowania. I szczerze nie bardzo wiem jak się do tego zabrać.
Ale zauważyłem też, że kiedy przesuwam suport na szybkich w osi X i dołączę do tego przesuwanie w osi Z problem nie występuje.
"Im dalej w las tym ciemniej" :neutral:
Nie wykorzystane sytuacje lubią się mścić...


hecza
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 397
Rejestracja: 06 mar 2012, 13:25
Lokalizacja: Częstochowa

#4

Post napisał: hecza » 07 paź 2013, 21:15

Oś może wymagać tuningu, ale to tylko zgadywanie.
Ja używam do sterowania LinuxCNC, więc mam pełen dostęp do sterowania i sam dostrajam servo motory i takie nie wyjaśnione "wywalanie się" osi, a co za tym idzie całej maszyny jest między innymi tym powodowane.
"Im dalej w las tym ciemniej" :neutral:
Zajęcie raczej dla kogoś wygimnastykowanego w te klocki lub dla serwisu. :wink:

Jakie serva ? -
DC mają szczotki i komutator
:shock:
- moje są AC więc mam spokój.

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2544
Rejestracja: 04 paź 2007, 01:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#5

Post napisał: zacharius » 08 paź 2013, 08:59

z instrukcją mógłbym pomóc jakby co
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły


Autor tematu
MuchaBass
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 24
Rejestracja: 03 mar 2008, 19:04
Lokalizacja: Koszalin

#6

Post napisał: MuchaBass » 08 paź 2013, 09:53

Zacharius dostałeś może moją wiadomość na priv?
pytam bo mi się komp zwiesił i nie wiem czy poszło.
Nie wykorzystane sytuacje lubią się mścić...

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2544
Rejestracja: 04 paź 2007, 01:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#7

Post napisał: zacharius » 08 paź 2013, 10:08

niestety, nic nie dostałem
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły


kasjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 287
Rejestracja: 23 lis 2005, 18:07
Lokalizacja: Białystok

#8

Post napisał: kasjo » 08 paź 2013, 11:18

Nie ma na tych sterownikach silników żadnych diod statusu?
Jeżeli one wyglądają jak te
To chyba nawet kiedyś widziałem jeden taki w maszynie i jakieś tam diody były (od przeciążenia prądowego, błąd tacho, itp)


Autor tematu
MuchaBass
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 24
Rejestracja: 03 mar 2008, 19:04
Lokalizacja: Koszalin

#9

Post napisał: MuchaBass » 08 paź 2013, 12:31

dokładnie, taki układ tam jest.
i są faktycznie diody różne.
w tej jednak chwili zdałem się na człowieka o dużo większej wiedzy elektro-mechanicznej ode mnie, który zalecił mi poszukać schematów tegoż własnie układu jak i silnika.
Podzespoły te robi czeska firma. Jednak życzy sobie za takie schematy pieniądze na które mnie nie stać w obecnej chwili :(
Nie wykorzystane sytuacje lubią się mścić...


kasjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 287
Rejestracja: 23 lis 2005, 18:07
Lokalizacja: Białystok

#10

Post napisał: kasjo » 08 paź 2013, 18:26

A mógłbyś zrobić zdjęcie napędu w chwili wystąpienia błędu? Tak żeby można było zobaczyć diody

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”