komputer dla mach3 i plotera CNC

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
miccom
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2
Posty: 77
Rejestracja: 08 lip 2015, 18:13
Lokalizacja: Tychy

komputer dla mach3 i plotera CNC

#1

Post napisał: miccom » 26 paź 2016, 17:27

Cześć:)
Poszukuję komputera do plotera CNC na mach3.

Na stronie http://www.akcesoria.cnc.info.pl/mach3.htm wyczytałem, ze wymagania dla MACH 3 to:
32-bit wersja systemu Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, lub Windows 7 ( wersje 64-bitowe w przypadku portu LPT nie są obsługiwane)
Procesor 1Ghz
512MB pamięci RAM
Nie zintegrowana karta graficzna 32MB RAM

Na allegro znalazłem coś takiego:
komputer za 120pln i coś takiego:
komputer za 220pln


Mój mam mocno wypasiony, ale nie nadaje się ;/
Czy powyższe komputery nadają się dla mach3?
Proszę o pomoc.



Tagi:

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3508
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: komputer dla mach3 i plotera CNC

#2

Post napisał: pitsa » 26 paź 2016, 18:16

Ten link lepszy: http://allegro.pl/listing/listing.php?d ... singowy+XP - potrzebujesz normalnego portu LPT a nie laptopowego. :)
Przejrzyj takie oferty: http://allegro.pl/dell-740-tow-amd-x2-d ... 45182.html
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#3

Post napisał: dance1 » 26 paź 2016, 22:40

pitsa
a czym się różni ten port "laptopowy"? od tego normalnego?, urban legend dalej powielany :lol:

miccom
jeżeli laptopy posiadają fizycznie port lpt, bez problemu się nadają do macha, sam kilkanaście używałem/testowałem problemem zawsze jest bios itp po prostu musisz wyłączyć i w win i w biosie oszczędzanie energii itp niepotrzebne przydasie. kilka tematów na forum o laptopach i machu było.
I don't like principles, I prefer prejudices

Awatar użytkownika

atom1477
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1057
Rejestracja: 21 kwie 2011, 10:58
Lokalizacja: ::

#4

Post napisał: atom1477 » 28 paź 2016, 14:37

Problem w niektórych laptopach. Gdzie się nie da wyłączyć tych opcji oszczędzania.
Sam miałem jakiegoś gdzie wyłączyć się niby dało ale na XP i z MACHem nie chciało działać.
A na LinuxCNC działa i ani razu nawet się na chwilę nie przywiesiło.
Chętnie kupię silnik krokowy 23HS8430 (konkretnie taki).


Autor tematu
miccom
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2
Posty: 77
Rejestracja: 08 lip 2015, 18:13
Lokalizacja: Tychy

#5

Post napisał: miccom » 29 paź 2016, 20:37

OK, problem rozwiązany:)

Przywróciłem mój stary komputer stacjonarny:)
I pięknie się sprawuje :)
Dziękuję wszystkim za udział w tej rozmowie.
Pozdrawiam.
MM

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”