Komplet z Chin czyli TB6600 4.5A i "5 axis"

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Autor tematu
tomek.porzyna
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 07 lis 2018, 18:52

Komplet z Chin czyli TB6600 4.5A i "5 axis"

#1

Post napisał: tomek.porzyna » 07 lis 2018, 19:05

Cześć!
Buduję sobie małą frezareczkę i zamówiłem z Chin komplecik 3x TB6600 i 1x "5 axis breakout board".
Panowie, dostałem w zestawie przewody tzw. "signal cables". Zastanawia mnie teraz JAK podłaczać sterowniki silników pod płytę główną, bo w sumie zastosowanie tcyh kabli sygnałowych oszczędzi mi troszkę wiraży z przewodami... :roll:
Drodzy doświadczeni koledzy! Poradźcie mi, czy podłacząć przewody pojedynczo (pulse, dir, en, 5v) czy może tak jak na poniższej fotce? Btw. Czy takie "modułowe" podłączenie załatwia sprawę sygnałową? Czy jeszcze trzeba coś podpiąć w tej dolnej/poziomej szynie?

Sorki za być może głupie pytanie, ale nie znalazłem rzeczowej odpowiedzi w sieci, więc postanowiłem spytać ludzi, którzy w tym siedzą na codzień :)

Obrazek



Tagi:


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1190
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Komplet z Chin czyli TB6600 4.5A i "5 axis"

#2

Post napisał: Steryd » 07 lis 2018, 21:05

jak chodzi o sprawy sygnałowe, to te kostki starczą do tych złączy śrubowych nic nie musisz więcej podłączać, tylko krańcówki.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
tomek.porzyna
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 07 lis 2018, 18:52

Re: Komplet z Chin czyli TB6600 4.5A i "5 axis"

#3

Post napisał: tomek.porzyna » 12 lis 2018, 13:34

Steryd pisze:
07 lis 2018, 21:05
jak chodzi o sprawy sygnałowe, to te kostki starczą do tych złączy śrubowych nic nie musisz więcej podłączać, tylko krańcówki.
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Korzystając z okazji, czy mógłbyś (lub ktoś inny :) ) mi podrzucić jakieś proste objaśnienie podłaczenia krancowek w taki sposób: Po dwie sztuki na oś, w czasie bazowania działają jako home, a w czasie pracy jako limity. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”