Kompensacja średnicy narzedzia

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 13932
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Kompensacja średnicy narzedzia

#1

Post napisał: kamar » 05 kwie 2015, 07:40

Witam.
Mam uniwersalny kod producenta na krzywkę. Wstawiając kompensacje średnicy narzedzia, generuje mi dziwną ścieżkę na wejściu. Przy malej średnicy to nie problem ale potrzebuję kontur oblecieć ø80 i rzuca błędem. Powie ktoś skąd się toto bierze i jak się pozbyć ?

Obrazek

Obrazek


:)

Tagi:


enterzbigi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 102
Rejestracja: 02 wrz 2005, 19:53
Lokalizacja: Grudzi?dz

#2

Post napisał: enterzbigi » 05 kwie 2015, 08:28

Witam kolegę . Wpisałem początek programu kolegi na grafice jest to samo ,zmień g41.1 na g42 promień wejścia musi być większy od promienia narzędzia .G42 frezowanie z prawej strony na razie tyle. Ten haczyk wychodzi z G41.1.


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 13932
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#3

Post napisał: kamar » 05 kwie 2015, 09:13

enterzbigi pisze: ,zmień g41.1 na g42 .
Nie da się. Musze mieć kompensacje z rozszerzeniem .1 bo nie ma tabeli a średnica narzędzia będzie się zmieniać o kilka setek parę razy.

[ Dodano: 2015-04-05, 09:44 ]
Zresztą, nic to nie daje. Wstawiając do tabeli ø80 i przywołujac g42 wychodzi na to samo.
:)

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7016
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#4

Post napisał: WZÓR » 05 kwie 2015, 10:51

Zrób dojście/wyjście z konturu po linii prostej ... , i jak trzeba wydłuż je.
... to powinno pomóc.

Mariusz.


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 13932
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#5

Post napisał: kamar » 05 kwie 2015, 11:18

Właśnie do tego doszedłem :) Dzieki.

Obrazek
:)


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 13932
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#6

Post napisał: kamar » 07 kwie 2015, 07:02

Wizualizacja rozwiązania problemu :)

Obrazek Obrazek

Szlifowanie za jakiś czas.

[ Dodano: 2015-04-07, 20:02 ]
A cała walka byla o to :

Obrazek
:)

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1712
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#7

Post napisał: gaspar » 08 kwie 2015, 21:48

jak zwykle fajna robota :)
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 13932
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#8

Post napisał: kamar » 09 kwie 2015, 21:23

gaspar pisze:jak zwykle fajna robota :)
Szykuje się jeszcze ciekawsza - krzywka σ450 z krzywizną na boku pierscienia :)
:)


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 13932
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#9

Post napisał: kamar » 23 kwie 2015, 18:29

Witam.
Z kompensacją udalo się poradzć ale dla odmiany potrzebuję sposobu na ustawienie stałego posuwu roboczego niezależnie od układu pracujących osi. Tzn. jadąc osią A i Z mam ciągłe przyśpieszenia i zwolnienia zależne od dystansu. Można się tego jakoś pozbyć ?
:)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”