Kompensacja średnicy narzędzia

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
morton20
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 18
Rejestracja: 25 paź 2013, 19:45
Lokalizacja: Konin

Kompensacja średnicy narzędzia

#1

Post napisał: morton20 » 25 sty 2015, 13:15

Witam, czy ktoś wytłumaczy mi jak działa kompensacja średnicy narzędzia? Kompensacje długości G43 rozumiem bo jest banalna natomiast kompensacji średnicy nie rozumiem i nie mogę jakoś jej użyć sprawdzając w symulatorze. Dołączyłem rysunek z punktem bazowym x0y0 Proszę o napisanie programu na przejazd dookoła po konturze frezem T1 f15 następnie frezem T2 fi 32 tak żebym zrozumiał jak użyć tego g-kodu żeby nie odejmować połowy średnicy dla każdego frezu no bo po to jest ta funkcja żeby przejazd był obojętnie dla jakiej średnicy narzędzia. Sumując proszę o program z opisami co się dzieje w każdej linijce programu oraz z najazdami na każdy z punktów 1,2,3,4 w pozycjonowaniu przyrostowym :)
Załączniki
RYS1.jpg
Kontur
RYS1.jpg (9.98 KiB) Przejrzano 2727 razy



Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7027
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#2

Post napisał: WZÓR » 25 sty 2015, 15:13

Program jest jednakowy dla obydwu frezów , a maszyna robi korektę średnicy narzędzia z offsetów.


http://zapodaj.net/95869e44ca3e0.jpg.html

Kod: Zaznacz cały

% 
O1 
G17 
G40 
G80 
G90                     (komenda położenia absolutnego)
G54 
T5 M6   
G43 H5  
S1100 M3 
G0 X0. Y0.              (dojazd do X0. Y0.)
Z25.
G0 Z2.5 
G1 Z-1. F680. 
G1 G42 D5 X40. Y0.         (dojazd do pkt.1)
Y30.                    (dojazd do pkt.2)
X120.                   (dojazd do pkt.3)
Y0.                     (dojazd do pkt.4)
X40.                    (dojazd do pkt.1)
G00 G40 X0.Y0.          (dojazd do X0. Y0.)
G0 Z25.  
G28 G91 Z0 
G28 Y0 
G0 G49 
G90 
M30 
% 
Mariusz.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2015, 11:10 przez WZÓR, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
morton20
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 18
Rejestracja: 25 paź 2013, 19:45
Lokalizacja: Konin

#3

Post napisał: morton20 » 25 sty 2015, 15:54

oki jest g42 a h05? skąd będzie wiedział co i jak? no i dojazd żeby nie uderzył to już widzi jaką ma średnice?

[ Dodano: 2015-01-25, 16:03 ]
nadal nie wiem jak używać g41 lub g42:/ Można jakieś wyjaśnienie bardziej łopatologiczne?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7027
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#4

Post napisał: WZÓR » 25 sty 2015, 21:06

morton20 pisze:....
nadal nie wiem jak używać g41 lub g42:/ Można jakieś wyjaśnienie bardziej łopatologiczne?
http://zapodaj.net/8f8e559c71d58.jpg.html
morton20 pisze:oki jest g42 a h05? skąd będzie wiedział co i jak? no i dojazd żeby nie uderzył to już widzi jaką ma średnice?
...
Wiesz co to jest G43 ?
G43 H05 jest to korektor długości tego narzędzia (narzędzia T5).
Będzie znał jego średnicę pod warunkiem , że ją wpiszesz w odpowiednim miejscu w offsecie narzędzia.

Mariusz.


MECO
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 110
Rejestracja: 15 lis 2010, 20:15
Lokalizacja: dolnośląskie

#5

Post napisał: MECO » 27 sty 2015, 18:57

Programem który kolega WZÓR podesłał to raczej kostki o wymiarach 80x30 nie zrobimy, chyba że zmienimy G42 na G41.
G42 - przeciwbieżnie
G41 - współbieżnie

G43 H5 - korektor TYLKO długości (jeżeli T5 to H5 , jeżeli T2 to H2 itd.)
A korektor średnicy określony jest w lini ( dojazd do lini 1) jako D5 dlatego że jest T5 (będzie T2 to D2).
Program jest napisany na jakiegoś hassa dlatego takie "dziwactwo" z tym D5 w lini razem z G41/G42.

Ale sterowania z G-kodami tak mają ,że w każdym się inaczej te korektory podaje, G41 i G42 takie samo ale niestety korektory długości i średnicy narzędzia już nie .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”