Kilka narzędzi na osi X

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: tuxcnc » 18 lis 2011, 23:19

dziabi3 pisze:robi się to tak od początku jeśli nie mamy żadnego narzędzia ustawionego

wysuwasz sobie materiał na daną długość z uchwytu

planujesz narzędziem t0101 i kasujesz oś z

zataczasz tym samym narzędziem mierzysz i wklepujesz w dro osi wymiar albo wklepujesz w prt cordynate i wciskasz part x

potem dotykasz narzędziem t0202 czoła splanowanego i wciskasz tach z dotykasz przetoczonej powierzchni i oile wpisałeś w part cordynate wartość zmierzoną przetoczenia narzędziem t0101 to wciskasz tach x lub znowu przetaczasz na nowo wpisujesz wartość średnicy w parto cordynate i wciskasz tach x

i tak dalej dalej
Jestem pod wrażeniem !
Wiedziałem, że Mach jest do du**, ale że aż tak, to nie.

Natomiast co do zasady, to niczego nie zmienia.
Mierzymy narzędzia i zapamiętujemy pomiar w tabeli, nawet jeśli ta tabela jest tajna i z jej istnienia nie zdajemy sobie sprawy, to ona jest, bo inaczej się nie da.
Dopiero wtedy możemy wywoływać w programie kolejne narzędzia.

W normalnym programie wygląda to tak :

Obrazek

Czyli na upartego mógł bym narzędzie pomierzyć suwmiarką i ustawić korekcję bez zakładania go w maszynę, wystarczy mieć taki sposób mocowania, żeby chwyt narzędzia był ustalany jednoznacznie.
Można na przykład mieć dwa noże tego samego typu ale różnej długości i w razie złamania wymienić nie wyjmując obrabianego przedmiotu z maszyny, co jak widzę w Machu jest niewykonalne jeśli baza pomiarowa została już stoczona.

Jestem naprawdę zaskoczony faktem, że rzeczy oczywistych nie ma w programie uważanym za profesjonalny.
Ale cóż, Mach to filozofia Windows - klika się ikonki i stawia ptaszki, EMC2 to filozofia Linuksa i wszystko da się wpisać z klawiatury.

.

Tagi:

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7

Post napisał: dziabi3 » 20 lis 2011, 12:12

kolego

napisze wulgarnie co ty pieprzysz

w machu jest tabela i można z niej korzystać tak jak piszesz

ale szybciej dokładniej jest tak jak pisałem

a dlatego że błąd pomiaru dotykając powierzchni o znanym nam wymiarze jest dokładniejsze niż mierzenie suwmiarką , czy też przetoczenie nowym narzędziem warstwy materiału takiej jak finiszowa w programie to już błąd żen du max 0.02mm

kolego jesteś następny co chwali co sam osobiście zna a neguje inne rzeczy

nie bądź kamar , zatrzymaj się troszkę

ja toczę na machu w pracy na 2 tokarkach już ponad 1 rok wiec troszkę wiem coś na temat praktycznego używania macha i można robić tak jak ty ale co gdy nam wyparuje offset danego narzędzia z np powodu operatora i co to mam wtedy wykręcać narzędzie i je mierzyć , chyba bym oszalał a tak 1 minutka i już jadę dalej

jeszcze jedno nie porównuj frezarki z tokarką bo się kolego natniesz niesamowicie
w frezarce jest lepiej tak jak piszesz , bardziej nazwałbym to fachowo

a nie będę dalej się z tobą kłócił bo przecież wiesz lepiej

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: kamar » 20 lis 2011, 12:39

dziabi3 pisze: błąd żen du max 0.02mm
Żen(ada)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: tuxcnc » 20 lis 2011, 12:40

dziabi3 pisze:a nie będę dalej się z tobą kłócił bo przecież wiesz lepiej
Cieszy mnie twoja decyzja, bo ja wcale nie miałem zamiaru się kłócić.

Napisz z łaski swojej, gdzie w Machu jest tabela narzędzi i temat zamkniemy.
Wolni ludzie mają wolność decydować z czego wolą korzystać.

Natomiast co do tabeli narzędzi, to uwalnia ona narzędzie od maszyny.
Przykładowo jak wiesz że wiertło jest krótsze o 1,534 mm od standardowego, to możesz je założyć do dowolnej maszyny w dowolnym momencie i niczego już nie mierzyć, tylko wpisać znaną korekcję.

Jak byś miał zapanować nad wydziałem w którym stoi kilkadziesiąt maszyn, to byś tabelę narzędzi docenił, bo każdy pomiar to przestój i pieniądze w plecy.

A w tokarkach też się stosuje multifixy i inne cuda, właśnie po to żeby toczyć zamiast mierzyć.

.

Autor tematu
GRI69
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5

Post napisał: GRI69 » 20 lis 2011, 20:09

Czy chodzi o taką tabelę narzędzi?Obrazek

wieslawbarek

Post napisał: wieslawbarek » 20 lis 2011, 20:38

Na mojej maszynie było kiedyś sterowanie Sinumeric 6T rocznik 1981 i tam już była tabela narzędzi i korekcje bagatela 30 lat temu Tux myslisz że ci od Macha o tym nie wiedzieli :?:

dziabi3

Post napisał: dziabi3 » 22 lis 2011, 17:49

tuxcnc

zadam ci jedno pytanie : czy pracowałeś kiedyś na machu tokarce ale nie frezarce , a dlaczego nadmieniam bo mach tokarka to inny świat niż frezarka

widzę że chyba lubujesz się w Emc2 to troszkę inny świat ale fajny , podoba mi się emc2 bo tam wiele rzeczy trzeba samemu stworzyć a z macha wręcz powywalać bo jest od bajerzony
ale jak się go tak naprawdę pozna to jest to sensowny i bardzo mądry program z ogromnymi możliwościami scriny macra pluginy , lecz bardzo doceniam emc2

i teraz możecie mnie skrytykować ale jako do domowej maszynki mało budżetowej do drobnych prac czy też dla bardziej zaawansowanych operatorów do prac w własnych firmach uznaje emc2 za lepszy niż macha

ale

mach3 +CSMIO panów z cslab uznaje za idealne ale nie jedyne rozwiązanie do maszyny do zakładu w którym niema miejsca na jakieś nie pełne rozwiązania i pół środki

programuje ustawiam i obsługuje 2 tokarki z 14 narzędziowym magazynem i pracuje mi się świetnie na machu i nie mam żądnych obaw że mach mi coś odwali czy komp się nie wyrobi

GRI69 tak to ta tabela ale ważniejszy dla mnie ten panel który ta tabela przysłania

ten panel to serce a tabelka dla mnie to tylko formalność w którą 2 razy zajrzałem w ciągu 1,5 roku bo dane z tej taeli są przedstawione w bardziej czytelny sposób właśnie w tym panelu co piszę

kamar

ja tak się domyślam że mieszkasz na wiosce masz w garażu jakaś tam maszynę , pracujesz w jakimś zakładzie gdzie coś tam robisz na cnc a tu na forum zgrywasz gościa

ale jedno wiem na pewno nie umiesz czytać z zrozumieniem chodzi mi o te 0,02

wiem wiem że u ciebie w pracy nowe narzędzie świeżo co wstawione w magazyn ledwo co obmierzone nawet dobrze nie rozgrzane bo leżało w piwnicy żeby się nie zepsuło <wcale nie mam tu na myśli buraków> wyrabia się w 0,0000000000000000000000000000000000000000000000000000002

szacun za takie możliwości maszyny

a takie tam prywatne pytanie masz wo gule kolegów w pracy czy śniadania jadasz samotnie gdzieś w koncie zakładu

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 22 lis 2011, 18:18

dziabi3 pisze: ja tak się domyślam
Żeby wiedzieć, a nie się domyślać, to trzeba umieć czytać. A trudno umieć czytać, jak się nie umie pisać.

Autor tematu
GRI69
Posty w temacie: 5

Post napisał: GRI69 » 22 lis 2011, 22:08

dziabi3
dzięki za pomoc, ale teraz nie mam czasu tego sprawdzić bo toczymy dużą serię naszych uchwytów (jakieś 4000 szt.). Pisałeś, że macie w firmie przerobione sterowanie, napisz jakiej mocy macie serva? Ja u siebie w x mam krokowca 8,5 Nm z w z-cie 12,5 Nm i przy wierceniu czy toczeniu gwintów (dużej średnicy) z się nie wyrabia. Za małą mam też prędkość G0 ( w zecie bezpieczna jest 3200 mm/min a w x bezpieczna to 6000). Myślę o servach 750W, ale nie jestem pewien.

dziabi3

Post napisał: dziabi3 » 23 lis 2011, 15:38

kamar pisze:
dziabi3 pisze: ja tak się domyślam
Żeby wiedzieć, a nie się domyślać, to trzeba umieć czytać. A trudno umieć czytać, jak się nie umie pisać.
Rzadko kiedy się zniżam do czyjegoś poziomu ale tym razem zrobiłem to specjalnie dla ciebie i tylko wyłącznie dla ciebie, abyś mnie zrozumiał, a ty raczej nie przejawiasz wdzięczności za to.
Chyba że mam pisać dodatkowo dużymi literami wtedy może okażesz wdzięczność za prosty język którym trzeba przemawiać do ciebie.

GRI69

Kolego Serwa są Dc o mocy 1,2KW w obu osiach z tym że tokarki są identyczne to jedna z nich była nowszym modelem na mniejszych serwach gabarytowo lecz o tej samej mocy i właśnie te mniejsze serwa deklarują się lepszymi parametrami

i tak większe serwa zapewniają x2,5m/min z 5m/min a mniejsze x3m/min z6m/min

Obie tokarki mają moc silników serwo taką że spokojnie uciągną wiertła fi 32 przy 250obr/min z posuwem 20mm/min<patrz niżej> a tak podczas toczenia można brać na jedno przejście po 4-5 mm przy 1000-1100 obrotów z posuwem 200-250mm zależy od materiału i narzędzia ale i tak te parametry nie robią wrażenia na napędach i silniku wrzeciona.

Z wierceniem troszkę kiszka ale nie da się więcej osiągnąć z powodu braku mocy na wrzecionie , przy tak niskich obrotach

wrzeciono jest napędzane silnikiem 7,5Kw przez przekładnie 1/2

oryginalnie siedziały tam silniki 12KW dc lecz nie mogliśmy znaleźć za przyzwoite pieniądze sterowników a szkoda bo moment obrotowy byłby o niebo lepszy przy niskich obrotach

Dodam że sterowniki silników dc wraz z csmio ip s zakupiliśmy z cs lab wraz z enkoderami 10tyś ip/obr i nie ma z tym najmniejszego problemu chyba że operator <zachla i nie przyjdzie do pracy :mrgreen:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”