Kierunek narzędzia w CAMBAM


Autor tematu
ekrzychooooxx
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 11
Rejestracja: 13 mar 2019, 01:29
Lokalizacja: Pszczyna
Kontakt:

Kierunek narzędzia w CAMBAM

#1

Post napisał: ekrzychooooxx » 10 kwie 2019, 12:45

Witam.
Jak zmienić w CamBam kierunek narzędzia podczas obróbki kształtu z CW na CCW?
Mam zainstalowany plugin ThreadingMOP.dll ale to nic nie daje.
W w dokumentacji http://www.cambam.info/doc/plus/cam/Profile.htm jest parametr Milling Direction, tylko gdzie to ustawić?




Kazik_Wichura
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 248
Rejestracja: 31 lip 2007, 20:58
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: Kierunek narzędzia w CAMBAM

#2

Post napisał: Kazik_Wichura » 10 kwie 2019, 13:50

Chodzi o parametr zaznaczony na rysunku poniżej. Masz tam 3 opcje.
Obrazek


Autor tematu
ekrzychooooxx
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 11
Rejestracja: 13 mar 2019, 01:29
Lokalizacja: Pszczyna
Kontakt:

Re: Kierunek narzędzia w CAMBAM

#3

Post napisał: ekrzychooooxx » 10 kwie 2019, 16:25

Dzięki za szybką odpowiedź.
Aaa, czyli jest to w stylach cam?
U mnie w spolszczonej wersji jest:
Obrazek
I chyba jest to parametr Kierunek wrzeciona. Jak z Milling Direction zrobili Kierunek wrzeciona to nie wiem.
Ale jak zmieniam ten parametr to zmienia się kierunek ruchu wrzeciona.


Kazik_Wichura
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 248
Rejestracja: 31 lip 2007, 20:58
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: Kierunek narzędzia w CAMBAM

#4

Post napisał: Kazik_Wichura » 10 kwie 2019, 16:38

łoł polskie tłumaczenie. Zainstalowałem i sprawdzam.
U siebie mam:
Obrazek

Jest pole "kierunek frezowania" gdzie można wybrać tryb obróbki. To powinno powinno wg mnie być zmieniane poprawnie.
Według mnie zmieniasz kierunek obrotów wrzeciona. Ale jeśli nie masz podłączonego sterowania kierunku obrotów z poziomu programu to zmiana tutaj też zadziała.

Ale wiem co. Ja ustawiam sobie to dopiero w opcjach obróbki danego elementu. Dopiero na tym poziomie ustawiam sobie typ obróbki. Czyli wybieram kształt który mam obrabiać i tam ustawiam typ obróbki.


Autor tematu
ekrzychooooxx
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 11
Rejestracja: 13 mar 2019, 01:29
Lokalizacja: Pszczyna
Kontakt:

Re: Kierunek narzędzia w CAMBAM

#5

Post napisał: ekrzychooooxx » 11 kwie 2019, 01:04

A u mnie jet w obróbce tylko niektóre opcje które są w "stylu CAM". Zawsze te same niezależnie jaki styl wybiorę.
Obrazek
ja mam wersję:
CamBam plus [0.9] Rel 8P
Prawo autorskie © 2015 HexRay Ltd

CamBam.CAD : 0.9.5729.19316
CamBam : 0.9.5729.19317
Data produkcji : 2015-09-08 11:43:52
Na razie jadę na tych pierwszych 40 uruchomieniach.

Dodane 1 godzina 51 minuty 53 sekundy:
OK. Problem rozwiązany. Wystarczy kliknąć w napis "Widok zaawansowany". Myślałem że to jest informacja a to jest knefel do klikania.


Kazik_Wichura
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 248
Rejestracja: 31 lip 2007, 20:58
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: Kierunek narzędzia w CAMBAM

#6

Post napisał: Kazik_Wichura » 11 kwie 2019, 08:50

:) dokładnie tak.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CamBam”