Kiedy mozna powiedziec ze maszyna jest precyzyjna

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
komar1970
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 157
Rejestracja: 11 kwie 2009, 00:50
Lokalizacja: swidwina

Kiedy mozna powiedziec ze maszyna jest precyzyjna

#1

Post napisał: komar1970 » 03 paź 2011, 19:27

mam pytanie Kiedy mozna powiedzieć ze maszyna jest precyzyjna ? dziękuje za podpowiedzi



NP. jedna z moich maszyn jest SX3 testowałem ja ustawiłem, przerobilem na cnc, uzyskane info to ze luz na srubach to 0.01mm X i Y na Z 0.04 mm na wzecioneie 0,01mm roznica na odleglosci 300mm jest okolo 0.01mm Z os prostopadlosc do stolu X to roznica nie wiecej niz 0.015mm

wycianam na niej elementy pod lozyska nigdy ich nie poprawiam jezeli mam 40mm lozysko to idalnie pasuje


prosze mi napisac czy te parametr sa ok czy to jeszcze za malo aby powiedziec ze maszyna jest precyzyjna
Ostatnio zmieniony 03 paź 2011, 19:45 przez komar1970, łącznie zmieniany 6 razy.



Tags:


gras107
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 297
Rejestracja: 09 wrz 2011, 13:37
Lokalizacja: Zagorzyce

#2

Post napisał: gras107 » 03 paź 2011, 19:34

To znaczy tyle że ma dużą powtarzalność przy dużej dokładności może 0,05mm?? :lol:

Teraz zauważyłem że Twój post stał się dłuższy niż go czytałem. :mrgreen: Jeżeli jest rzeczywiście 0,01mm to jest to bardzo dobry wynik. Tylko czy ma taką powtarzalność?

Awatar użytkownika

FDSA
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 665
Rejestracja: 26 gru 2010, 18:38
Lokalizacja: Południe
Kontakt:

#3

Post napisał: FDSA » 03 paź 2011, 21:20

Moja jak puścisz po kroczku to bez problemu robi 0.005 ale powtarzalnie robi +-0 0.015 w zalezności od kierunku jazdy :)


Autor tematu
komar1970
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 157
Rejestracja: 11 kwie 2009, 00:50
Lokalizacja: swidwina

#4

Post napisał: komar1970 » 03 paź 2011, 21:27

chcialbym wam pokazać jaka Rożnica jest po wymianie lozysk w wrzecionie

przed wymiana lozysk

https://www.cnc.info.pl/pics/a8534b88e3e3.jpg

https://www.cnc.info.pl/pics/54aafffb1807.jpg



Po wymianie na lozyska NSK ABEC7 / P4

https://www.cnc.info.pl/pics/d865058e328f.jpg
https://www.cnc.info.pl/pics/27a6f1d2b722.jpg


a tu zdjecia dziury pod lozysko 30mm

https://www.cnc.info.pl/pics/c990eefaf085.jpg


Pawel Pawlicki
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 225
Rejestracja: 13 maja 2006, 19:20
Lokalizacja: Różnie

#5

Post napisał: Pawel Pawlicki » 03 paź 2011, 21:49

komar1970 pisze:chcialbym wam pokazać jaka Rożnica jest po wymianie lozysk w wrzecionie

przed wymiana lozysk

https://www.cnc.info.pl/pics/a8534b88e3e3.jpg

https://www.cnc.info.pl/pics/54aafffb1807.jpg



Po wymianie na lozyska NSK ABEC7 / P4

https://www.cnc.info.pl/pics/d865058e328f.jpg
https://www.cnc.info.pl/pics/27a6f1d2b722.jpg


a tu zdjecia dziury pod lozysko 30mm

https://www.cnc.info.pl/pics/c990eefaf085.jpg
Super :)
masz coś wspólnego z tymi śrubami kulowymi do Taiga?
http://www.cncconversionkit.com/categor ... ategory=12
Bo ze zdjęć to mi tak na Twoją pracownie wyglądało
dowiedziałem się o tym z forum
http://3dcadjewelry.com/forum/showthrea ... t-for-Taig
Wszyscy jesteśmy bardzo dojrzali dopóki ktoś nie przyniesie folii bąbelkowej.


Autor tematu
komar1970
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 157
Rejestracja: 11 kwie 2009, 00:50
Lokalizacja: swidwina

#6

Post napisał: komar1970 » 03 paź 2011, 21:56

oczywiście ze mam przez tego taiga poznałem problemy z cnc maszynami teraz oprócz jubilerstwa mam cnc maszyny . a tak w nawiasie taiga dopracowałem perfekt 0 problemów

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”