Kamera PikoCNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Zgłoszenia konkursowe


Autor tematu
mad_rc
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 28 lis 2012, 11:48
Lokalizacja: Rzeszów

Kamera PikoCNC

#1

Post napisał: mad_rc » 05 mar 2017, 21:03

Witam wszystkich :smile:
Chciałbym się Was poradzić w temacie nowej funkcji w PikoCNC, tj. możliwością bazowania w osiach X Y za pomocą kamery USB.
Może ktoś już przerabiał ten temat i wie co nieco, np. jaką kamerę najlepiej wybrać oraz jakie można uzyskać dokładności bazowania?
Na razie wyszukałem film, jak skalibrować samą kamerę
Z góry dzięki za informację :smile:



Tagi:

Zgłoszenia konkursowe

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 561
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#2

Post napisał: cosimo » 17 mar 2017, 16:28

Chciałbym się Was poradzić w temacie nowej funkcji w PikoCNC, tj. możliwością bazowania w osiach X Y za pomocą kamery USB.
Jak najbardziej. Kiedy okno kamery jest otwarte zerowanie działa w odniesieniu do kamery a nie narzędzia. To samo tyczy „Jedź do”
np. jaką kamerę najlepiej wybrać oraz jakie można uzyskać dokładności bazowania?
Osobiście na allegro nabyłem „endoskopową” na długim kablu USB. Przy odległości jakieś 4cm od powierzchni na 1mm przypada 10 pix więc dokładność w takim układzie to 0,1mm (kamerka 640x480).

Obrazek


Kirti
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 7
Rejestracja: 04 maja 2006, 20:57
Lokalizacja: Zakopane

#3

Post napisał: Kirti » 11 lip 2017, 21:47

Witam, ja mam nieco inny problem, mimo zainstalowanych bibliotek VC++2010 przy próbie uruchomienia podglądu kamery pojawia się okno błędu ( system W7 64bit). Czy miał ktoś taki problem, proszę o podpowiedź. Pozdrawiam,

Obrazek

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 561
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#4

Post napisał: cosimo » 25 lip 2017, 16:55

Coś się wyjaśniło ? To aktualna wersja Piko ?


Kirti
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 7
Rejestracja: 04 maja 2006, 20:57
Lokalizacja: Zakopane

#5

Post napisał: Kirti » 04 sie 2017, 09:11

Witam, po zainstalowaniu innej wersji MVC++ problem się rozwiązał.
Na Win 7 poprawnie działa z wersją z 2013 - 12.0.13501.
Kamerka endoskopowa niskiej rozdzielczości spełnia swoje zadanie, super przydatna sprawa
zwłaszcza przy małych detalach, dzięki COSIMO !!!

ps: oczywiście po przy kalibracji offsetu trzeba pamiętać żeby zachowywać tę samą wysokość Z


maglo18
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 176
Rejestracja: 03 mar 2016, 13:54
Lokalizacja: Lesznowola

#6

Post napisał: maglo18 » 04 sie 2017, 10:22

Może kolega podać model albo gdzie kupił taka kamerę?


Kirti
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 7
Rejestracja: 04 maja 2006, 20:57
Lokalizacja: Zakopane

#7

Post napisał: Kirti » 04 sie 2017, 10:42

Na allegro znajdziesz "kamera endoskopowa usb", cena w granicach 50 zł,


fedl85
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 9
Rejestracja: 28 lut 2018, 22:03

Re: Kamera PikoCNC

#8

Post napisał: fedl85 » 07 mar 2019, 10:13

Możesz wrzucić link do tego pliku zainstalowałem ale nowsza wersje i nadal błąd


fedl85
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 9
Rejestracja: 28 lut 2018, 22:03

Re:

#9

Post napisał: fedl85 » 13 mar 2019, 20:48

Kirti pisze:
04 sie 2017, 09:11
Witam, po zainstalowaniu innej wersji MVC++ problem się rozwiązał.
Na Win 7 poprawnie działa z wersją z 2013 - 12.0.13501.
Kamerka endoskopowa niskiej rozdzielczości spełnia swoje zadanie, super przydatna sprawa
zwłaszcza przy małych detalach, dzięki COSIMO !!!

ps: oczywiście po przy kalibracji offsetu trzeba pamiętać żeby zachowywać tę samą wysokość Z
Możesz wrzucić link do tego pliku zainstalowałem ale nowsza wersje i nadal błąd

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”