Jeden komputer, ale dwa sterowniki Piko, dwie frezarki CNC?

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
ZbLaB
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 83
Rejestracja: 22 sie 2011, 16:44
Lokalizacja: Warszawa

Jeden komputer, ale dwa sterowniki Piko, dwie frezarki CNC?

#1

Post napisał: ZbLaB » 23 sty 2016, 22:18

Pytanie,

czy da się zrobić tak, by na jednym komputerze były zainstalowane dwa, róznie skonfigurowane (inne parametry pola pracy) programy PikoCNC do sterowania dwoma odrębnymi maszynami?

Oczywiście maszyny pracowałyby na zmianę, jednak ich sterowniki na stałe byłyby podłączone do portów USB komputera. W zależności od potrzeby w danej chwili uruchamiany byłby jeden, lub drugi program.

W tej chwili mam jedną maszynę na demo Macha (LPT), drugą na PikoCNC (USB) - wszystko na jednym kompie i działa to całkiem dobrze, ale denerwują mnie różnice w obu programach (wolę Piko :grin: ), a na 2 kompy szkoda mi cennego miejsca.

Pozdrowienia



Tagi:


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2096
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#2

Post napisał: ezbig » 24 sty 2016, 00:02

Jeśli w piko nie można tworzyć odrębnych profili dla różnych maszyn (tak jak jest to w linuxCNC), to zawsze można postawić dwa systemy i przełączać się między nimi. Masz jeden komputer, ale musisz zdecydować przy starcie/restarcie komputera, z którego systemu (czyli maszyny i wersji piko) chcesz korzystać.


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 837
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

#3

Post napisał: bh91 » 24 sty 2016, 00:37

U mnie szefo zainwestował w takie rozwiązanie della:



Tylko chyba model 9020 - świetny sprzęt - mały sprawny i dość drogi. Ale wielkość ma stacji dysków CD :D. Daj do tego jakiś switch do ekranu i puść na jeden monitor :)
Jest robota - jest pinonc :wink:


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1416
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#4

Post napisał: RobWan » 24 sty 2016, 12:06

barkas pisze:czy da się zrobić tak, by na jednym komputerze były zainstalowane dwa, róznie skonfigurowane (inne parametry pola pracy) programy PikoCNC do sterowania dwoma odrębnymi maszynami?
Wystarczy jeden program Piko i podczas startu programu wybierasz profil w którym masz zdefiniowane wszystkie parametry maszyny. Pewnie nawet nie trzeba przekładać wtyczrk USB, bo można wybrać port.

Robert


Autor tematu
ZbLaB
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 83
Rejestracja: 22 sie 2011, 16:44
Lokalizacja: Warszawa

#5

Post napisał: ZbLaB » 24 sty 2016, 12:25

W sensie - można w Piko stworzyć 2 profile?


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1416
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#6

Post napisał: RobWan » 24 sty 2016, 12:29

Tak. Pewnie dowolną ilość. :grin:
Podczas startu Piko otwiera się okno z listą zdefiniowanych wcześniej profili.

Robert


Autor tematu
ZbLaB
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 83
Rejestracja: 22 sie 2011, 16:44
Lokalizacja: Warszawa

#7

Post napisał: ZbLaB » 24 sty 2016, 12:39

Mam program PikoCNC w wersji 2.2.7 i nie mogę tego znaleźć :(
Za stary?


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1416
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#8

Post napisał: RobWan » 24 sty 2016, 12:44

To jest od wersji 3.0.0
Jeżeli weźmiesz najnowszą wersję to pamiętaj o nowym firmware.

Robert


Autor tematu
ZbLaB
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 83
Rejestracja: 22 sie 2011, 16:44
Lokalizacja: Warszawa

#9

Post napisał: ZbLaB » 25 sty 2016, 10:14

Zainstalowałem 4.1.3 i nie mogę tego znaleźć :(
W górnym pasku Ustawienia -> Kontroler można ustawić parametry dla jednej maszyny. Gdzie dodać drugi profil?


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1416
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#10

Post napisał: RobWan » 25 sty 2016, 10:41

Cytat ze strony Piko:
"Możliwość tworzenia profili uruchamiania się programu.
Standardowo program uruchamia się bez możliwości wyboru profilu jednak możemy to zmienić.
W katalogu InitFiles mamy plik „_Menu” którego nazwę musimy zmienić na „Menu”. Jeśli teraz uruchomimy program będziemy mieli do wyboru cztery konfiguracje. Za pomocą edytora tekstowego możemy zmienić zawartość pliku menu i dopasować go do własnych potrzeb. Format pojedynczej linii danych jest następujący:

A;B;C;D
gdzie:
A – Nazwa interfejsu z katalogu PlugIn (bez rozszerzenia .dll) np. „ClasicInterface”
B – Katalog startowy. Jeśli wpiszemy ”*” to domyślnym katalogiem jest ProfilDef. Katalog startowy zawiera pliki config oraz katalogi macros oraz camdata.
C – Suffix jaki dodawany będzie do nazwy plików config np. jeśli wpiszemy „_2” to plik config profilu będzie się nazywał „config_2”. Jeśli wpiszemy „*” to suffix nie będzie dodawany. Jeżeli w jednym katalogu startowym chcemy umieścić więcej niż jeden profil, to musimy użyć tego parametru.

D – Komentarz widoczny w oknie wyboru.
Wszystkie pozycje rozdzielone są znakiem średnika. Pozycje ABC nie mogą zawierać spacji !"


Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”