Jaki program CAD/CAM pozwala sprzedać/przenieść licencję?


Autor tematu
Kryszna
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 58
Rejestracja: 29 mar 2007, 14:16
Lokalizacja: Podkarpacie

Jaki program CAD/CAM pozwala sprzedać/przenieść licencję?

#1

Post napisał: Kryszna » 23 kwie 2017, 15:37

Witam
Mam pytanie takie jak w temacie czy są programy CAD/CAM które pozwalają na przeniesienie/sprzedaż licencji? Chodzi mi o bardziej zaawansowane programy z 5 osiowym frezowaniem i projektowanie 3d tez na wyższym poziomie.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Pozrawiam



Tagi:


gambolo
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 58
Rejestracja: 24 mar 2015, 07:01
Lokalizacja: stamtąd

#2

Post napisał: gambolo » 27 kwie 2017, 13:33

Autodesku


wiktoriano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 217
Rejestracja: 23 cze 2009, 08:27
Lokalizacja: San Escobar

#3

Post napisał: wiktoriano » 06 cze 2017, 23:11

Śmiem twierdzić, że wszystkie. Ta sama sprawa co z systemem Windows w wersji nawet OEM, czyli OEM-owe klucze Windows można w Europie odsprzedawać, ale Microsoft tego nie potwierdzi, aczkolwiek mogę się mylić bo firma to nie konsument.

Awatar użytkownika

Bri
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 798
Rejestracja: 21 maja 2009, 07:31
Lokalizacja: Ruda Śląska

#4

Post napisał: Bri » 08 cze 2017, 18:16

Zgodnie z prawem unijnym można sprzedać licencjonowne oprogramowanie które nabyło się na własność. Jednakże coraz częściej oferowany jest leasing oprogramowania, albo licencje na używanie w określonym przedziale czasu.
Trzeba dobrze się zorientować co kupiliśmy. Obawiam się że od 2015 twórcy oprogramowania mocno komplikują sprawę właśnie takimi myczkami. Licencje "na zawsze" poznikały z ofert.
Obrazek
Modelowanie 3D, szkolenia Autodesk Inventor


krzycho102
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 57
Rejestracja: 12 lip 2012, 15:37
Lokalizacja: Mazowieckie

#5

Post napisał: krzycho102 » 27 lip 2017, 08:37

ZW3D.
Sam na nim pracuję w firmie po czym przenoszę licencję do domu. CAD jest dość rozbudowany (bryłówka, powierzchniówka, blachy, spawy, formy, złożenia itd.) i CAM też daje radę. Sporo obróbek, jest w czym wybierać. Ma też dodatek 5-osiowy, o którym piszesz.

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1454
Rejestracja: 16 paź 2005, 01:26
Lokalizacja: Świecie

#6

Post napisał: triera » 27 lip 2017, 09:35

krzycho102....

chyba nie o przenoszeniu z między komputerami jest w tym wątku...

Bri...

"Licencje "na zawsze" poznikały z ofert."

nie dotyczy m.in. IronCAD czy Alibre


felix30
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 15
Rejestracja: 28 maja 2009, 17:06
Lokalizacja: śląsk

#7

Post napisał: felix30 » 21 wrz 2017, 17:47

Witam,

ja też dorzucę coś od siebie, otóż licencje na własność to też już śliska sprawa. Kilka dni temu dostałem ofertę "nie do odrzucenia"... na EdgeCam. Mam licencję na własność ale wprowadzili nową politykę subskrypcji, w której mowa że od 1 października 2017r. licencja bez subskrypcji po 4 latach przechodzi w jakieś Sunset State i po tym czasie nie będzie nawet możliwości odwołać i przenieść licencji na inne stanowisko, to znaczy że jak komp się po 4,5 latach wywali to możemy licencje sobie w kiblu spłukać. Jeżeli natomiast przed upłynięciem 4 lat będziemy chcieli wykupić roczną subskrypcję to musimy opłacić dodatkowo każdy rok wstecz nieopłaconych subskrypcji :) więc po 3 latach cieszenia się "własnością" licencji dostałem cios w plecy. To tak dla informacji i przestrogi, jak ktoś rozważa EdgeCam-a

Pozdro.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”