Jaki postprocesor do programu do własnego plotera laserowego


Autor tematu
tdx
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 85
Rejestracja: 11 wrz 2013, 22:32
Lokalizacja: Szczecin

Jaki postprocesor do programu do własnego plotera laserowego

#1

Post napisał: tdx » 31 mar 2015, 23:46

Witam
Otóż poszukuje informacji odnośnie prostego postprocesora do generowania kodu do mojego programu, który by odpowiadał za sterowanie moim ploterem laserowym.
Chodzi mi o jakiś bardzo prosty postprocesor 2D (Wypalaj/ nie wypalaj + poruszanie się).
GCode odpada ponieważ jest złożony i ma dużo operacji, a ja potrzebuje jakiegoś prostego języka typu np.:Anilam
Korzystam z programu ArtCAM.
Jakieś propozycje?
Pozdrawiam



Tagi:


zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1268
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

#2

Post napisał: zibi » 01 kwie 2015, 09:59

G kod jest złożony...
G00 - ruch szybki
G01 -linia
G02, G03 łuk, koło
jeśli nie chcesz interpolacji kołowej to dajesz w kodzie tylko G01 i z króciutkich odcinków złoży każdy profil.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1394
Rejestracja: 02 lip 2010, 07:15
Lokalizacja: Białystok

#3

Post napisał: noel20 » 01 kwie 2015, 12:25

Potrzebujesz postprocesora do swojego programu sterującego.
Jak sterujesz maszyną?


Autor tematu
tdx
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 85
Rejestracja: 11 wrz 2013, 22:32
Lokalizacja: Szczecin

#4

Post napisał: tdx » 01 kwie 2015, 16:14

Steruje własnym ploterem laserowym.
Piszę też do niego program do zamiany kodu preprocesora na komendy wysyłane do plotera.
Nie wiem zbytnio jak zmienić ustawienia dla GCode w programie ArtCAM aby było jak najmniej komend.
Znalazłem język HPGL i jest on bardzo prosty, tylko szkoda że jest w calach.
Zna ktoś może prostszy język?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

jarenio
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 669
Rejestracja: 06 paź 2008, 22:48
Lokalizacja: TJE/KR
Kontakt:

#5

Post napisał: jarenio » 01 kwie 2015, 18:10

tdx, polecam założyć własne forum dotyczące nowego języka programowania maszyn cnc... tam zadaj powyższe pytanie i zapewne otrzymasz odpowiedz...
a jak nie otrzymasz to się dogadaj z "własnym ploterem laserowym" żeby czytał g-code jak inne plotery laserowe, frezarki, tokarki, plazmy, wycinarki termiczne, oraz maszyny które ciężko zakwalifikować do którejkolwiek kategorii
Pozdrawiam; Jarek


Autor tematu
tdx
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 85
Rejestracja: 11 wrz 2013, 22:32
Lokalizacja: Szczecin

#6

Post napisał: tdx » 01 kwie 2015, 20:24

Widać użytkownik jarenio w ogóle nie rozumie o co mi chodzi i dlatego wypisuje takie bezsensowne wypowiedzi.
1. To nie ploter ma się dogadywać z tym językiem, tylko mój program ma umieć go odczytać.
2. Problemu nie widzę w odczytywaniu praktycznie każdego języka ponieważ wystarczy napisać odpowiedni skrypt, tylko chodzi o to aby ten język był prosty przez co nie musiał bym pisać długiego i żmudnego kodu do odczytywania go.
3. Akurat mój ploter to najzwyklejszy ploter laserowy. Sęk w tym że muszę napisać aplikację do jego sterowania, ponieważ nie jestem "laikiem" i nienawidzę korzystać z gotowych rozwiązań w stylu "wgraj kod do mikroukładu i będzie działać".
Gdybym miał iść na łatwiznę to bym sobie już dawno kupił taki ploter.
Więc proszę zaoszczędzić mi tutaj takich bezsensownych wypowiedzi w stylu: "polecam założyć własne forum...", ponieważ wynika z jej treści że nie zna użytkownik odpowiedzi a mimo to pisze nic nie wnoszące wypowiedzi do tematu.
Pozdrawiam


dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1072
Rejestracja: 14 maja 2006, 17:34
Lokalizacja: Ełk

#7

Post napisał: dasza77 » 01 kwie 2015, 22:42

Ty wszystko wiesz , więc po co pytasz ?

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3419
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#8

Post napisał: Zienek » 01 kwie 2015, 23:03

To skoro hpgl jest taki fajny, a ty szukasz własnych rozwiązań, to dzieł wszystko przez 2,54 i masz rozwiązanie, które Ci odpowiada.

Pisanie o g-code - 40-letnim języku, że jest trudny, to niezrozumienie tematu. Pogooglaj grbl. To konwerter g-code na sterowanie maszyny.

Awatar użytkownika

jarenio
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 669
Rejestracja: 06 paź 2008, 22:48
Lokalizacja: TJE/KR
Kontakt:

#9

Post napisał: jarenio » 02 kwie 2015, 10:48

tdx, niestety musze Cię zdziwić, ale to ty wypisujesz totalne głupoty i idziesz pod górkę, co gorsze chcesz wmówić wszystkim na około, że wiesz lepiej i nagle zamiast zająć się własnymi sprawami całe forum ma rozmyślać nad Twoimi fanaberiami
Masz ploter, masz też artcama. Boje sie tylko, że jesteś też zadufanym w sobie programistą z wielkim ego, sory, ale szkoda na Ciebie czasu. BTW, czemu uzywasz art cama, napisz własny program do rysowania i zamiany na własny język. Nie będziesz musiał pisać postprocesora.

Jak chcesz pokazać, że to nie prawda to dam Ci radę. Zainstaluj sobie LinuxCNC, posiedź na nim chwilę, potem dołącz do grupy developerów i zrób użytek z własnej wiedzy, zamiast pisać od 0 program tylko dla siebie...
Pozdrawiam; Jarek

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3506
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#10

Post napisał: pitsa » 02 kwie 2015, 21:31

tdx pisze: Znalazłem język HPGL i jest on bardzo prosty, tylko szkoda że jest w calach.
Zna ktoś może prostszy język?
Jeśli HPGL jest za trudny (ze względu na cale) to znam prostszy i to nawet typu włącz-wyłącz, idealnie do lasera. :D
To PBM, chociaż osobiście lepiej mi się programowało w fortranie operując na XPM. ;-)
Przykładowo:
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”