Jaki kompresor śrubowy?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
artur90
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 11
Rejestracja: 08 mar 2014, 14:00
Lokalizacja: gda

Jaki kompresor śrubowy?

#1

Post napisał: artur90 » 08 mar 2014, 14:22

Witam. Chciałbym prosić o poradę. Mam zamiar wystartować z działalnością - śrutowanie stali, szkiełkowanie aluminium itp. + na początek malowanie w podkład elementów. Problemem dla mnie jest dobór sprężarki śrubowej która zasilałaby piaskarkę z założoną dyszą 8 -10 mm. Chcę kupić używaną do 10 tys. zł ale nie wiem jaką wydajność powinna mieć w litrach/min i m3/min żeby swobodnie piaskować przy ciśnieniu 7barów na wężu. I czy sprężarka śrubowa mająca przykładowo 22 kw pobiera stale na godzinę tyle prądu czy pracuje też w niższym trybie, bo nie ukrywam że 2000 - 2500 zł miesięcznie na prąd to dość dużo jak na jednoosobową firmę :neutral: .
Z góry dziękuję i pozdrawiam.



Tagi:


Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2384
Rejestracja: 04 mar 2008, 08:14
Lokalizacja: Sulmierzyce

#2

Post napisał: Mariuszczs » 08 mar 2014, 20:52

Zobacz w tabele od tej dyszy jaką planujesz zakupić jaki wydatek powietrza potrzebuje ona. Dolicz powietrze do hełmu.


mr_power
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 1
Posty: 68
Rejestracja: 07 sie 2012, 12:14
Lokalizacja: radom

#3

Post napisał: mr_power » 08 mar 2014, 22:15

Jeśli chcesz oczyszczać dyszą 8mm to każdy kompresor z silnikiem 22kW będzie za słaby.
Potrzebujesz czegoś co będzie miało jakieś ~5m3/min czyli z silnikiem minimum 30kW a nawet 37kW z racji tego że z używanych (stersze) właśnie 5000l mają z silnikami 37kW.
Oczywiście ciągle mówimy o dyszy 8mm.
Do dyszy 10mm taki 5000l/min kompresor będzie zdecydowanie za słaby!
Jak dobrze pamiętam dysza 11-12mm potrzebuje 10000l/min czyli jakieś 55kW+
Nie zapominaj że do zapotrzebowania musisz wliczyć powietrze zużywane na obsługę hełmu piaskarskiego - więc przy dyszy 8mm biorąc pod uwagę powietrze dla operatora to właśnie optymalne będzie te 5m3.

Co do pracy takiego kompresora podczas oczyszczania to u mnie chodzi on na max wydajności podczas oczyszczania. Jeśli wyłączasz oczyszczanie wtedy kompresor przechodzi na wolne obroty.

Strzelam ale przy śrubie z silnikiem 22kW to dysza 6-7mm wchodzie w grę - absolutny max.


Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2384
Rejestracja: 04 mar 2008, 08:14
Lokalizacja: Sulmierzyce

#4

Post napisał: Mariuszczs » 09 mar 2014, 09:58

Wszystko zależy od dyszy ( należy spojrzeć w tabele zapotrzebowania danego producenta i kształtów oferowanych przez niego )- w tej samej średnicy przelotu np 6 mm może wystarczyć 1m3 powietrza a innej 2m3 powietrza.
Ja stosuje dysze najprostsze 6 mm i sprężarka 1,3m3/min wystarcza do ciągłego piaskowania, czasem miałem dysze 7 mm i był spadek ciśnienia już ale wydajność piaskowania była wyższa mimo to .

tutaj przykładowe wyliczenia kompresora są dla dysz contractor:
http://www.contracor.com.pl/literature/ ... or_WEB.pdf
Ostatnio zmieniony 09 mar 2014, 10:08 przez Mariuszczs, łącznie zmieniany 1 raz.


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4663
Rejestracja: 29 kwie 2009, 09:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno

#5

Post napisał: oprawcafotografii » 09 mar 2014, 10:08

A czy przy kompresorze 400l/min ze zbiornikiem 250l mozna liczyc na sensowne
szkielkowanie malych aluminiowych detali? Takich co to nie jedzie sie ogniem
ciaglym, tylko pare cm.kw. pootem trzeba w rece obrocic i znowu kawalek etc...

Czy zapomniec i zaczac od wymiany kompresora?

q


Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2384
Rejestracja: 04 mar 2008, 08:14
Lokalizacja: Sulmierzyce

#6

Post napisał: Mariuszczs » 09 mar 2014, 10:12

oprawca poniżej masz odpowiedź, słabo widać ale wypiaskowałem całość w 20 minut:

http://www.youtube.com/watch?v=FcehoOrM0ik

a i jeszcze ta sama sprężarka:

http://www.youtube.com/watch?v=DV0flQd0YTQ


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4663
Rejestracja: 29 kwie 2009, 09:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno

#7

Post napisał: oprawcafotografii » 09 mar 2014, 10:17

Jakiej wydajnosci miales ten kompresor?

Dochodze do wniosku ze trzeba chyba kupic jakikolwiek pistolet z zasobnikiem,
kilka dysz i zrobic proby na wybranym medium zeby zobaczyc czy przy danej
dyszy jest jakas sensowna wydajnosc... A potem ew. kupowac kabine bo to
juz prosta sprawa...

q


Autor tematu
artur90
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 11
Rejestracja: 08 mar 2014, 14:00
Lokalizacja: gda

#8

Post napisał: artur90 » 09 mar 2014, 12:03

Sprawdziłem tabele. Faktycznie potrzebuję co najmniej 5m3. Zabieram się za szukanie odpowiedniego kompresora. Dziękuję za poradę :wink:


Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2384
Rejestracja: 04 mar 2008, 08:14
Lokalizacja: Sulmierzyce

#9

Post napisał: Mariuszczs » 09 mar 2014, 14:30

Przy pistolecie to sensownej wydajności nie będzie.


M-S_sprężarkiśr
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 1
Posty: 7
Rejestracja: 26 maja 2014, 10:05
Lokalizacja: Zabrze

#10

Post napisał: M-S_sprężarkiśr » 26 maja 2014, 11:00

artur90 pisze:Sprawdziłem tabele. Faktycznie potrzebuję co najmniej 5m3. Zabieram się za szukanie odpowiedniego kompresora. Dziękuję za poradę :wink:
tak podpowiem, że nie koniecznie trzeba kupować całe urządzenie od razu, są inne sposoby aby mieć powietrze i nie wydawać od razu dużej kasy
jak dalej szukasz to chętnie pomogę
---
sprężarki śrubowe - sprzedaż, outsourcing, serwis
---

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”