Jaki gatunek stali na walce do młynka

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2380
Rejestracja: 04 mar 2008, 08:14
Lokalizacja: Sulmierzyce

#11

Post napisał: Mariuszczs » 12 maja 2015, 08:48

Z czarnej stali było pominięte w restauracji bo było aluminium najgorsze z możliwych . Myte było - co nie ?
Ale ja pisze o czymś innym - proszę o skupienie się na sednie sprawy a nie na kalendarzu. Na pewno nierdzewne umyć też musi co najmniej raz na uruchomienie ( tak jak czarnuch też tylko raz )



Tagi:


InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1687
Rejestracja: 28 gru 2012, 01:04
Lokalizacja: Galaktyka

#12

Post napisał: InzSpawalnik » 12 maja 2015, 14:16

Chlopie przerazasz mnie :)

Ustalmy jedno. Czarna stal nie ma prawa miec kontaktu z zywnoscia.
Z czarnej stali w spozywce mozesz sobie co najwyzej zrobic przyczepke na ktora bedziesz z pola zbieral brudna marchew. I tam sie konczy zastosowanie stali czarnej w przemysle spozywczym.

Kazda proba uzycia stali czarnej gdzie moglaby miec kontakt z produktem spozywczym to blad.

Powiedz mi jedno : czemu upierasz sie przy tej czarne stali ? Proste argumenty i logiczne naprawde nie przemawiaja ? Jaki jest powod zeby uzyc te czarna stal ? Bo jest ? Bo nie uzywales wczesniej nierdzewnej ? Bo nierdzewna wiecej kosztuje ?
Sztucce sobie zrob z czarnej blachy. Aaa i nie zapomnij ich umyc ale tylko raz przed pierwszym uzyciem - dokladnie tak jak sam radzisz ...

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1744
Rejestracja: 03 sty 2007, 14:27
Lokalizacja: Wiedeń

#13

Post napisał: grg12 » 12 maja 2015, 14:57

InzSpawalnik pisze:
Ustalmy jedno. Czarna stal nie ma prawa miec kontaktu z zywnoscia.
Z czarnej stali w spozywce mozesz sobie co najwyzej zrobic przyczepke na ktora bedziesz z pola zbieral brudna marchew. I tam sie konczy zastosowanie stali czarnej w przemysle spozywczym.
Chyba trochę przesadzasz, sporo drogich noży kuchennych jest robionych ze stali węglowej a hipsterzy i spece od krojenia miękkich pomidorów to nawet kijem nie dotkną ostrza z nierdzewki :)
Ale w przypadku tego walca imho nie ma żadnego powodu żeby skąpić na nierdzewkę, każdy kto posiada nóż z węglówki wie co się z takim ostrzem dzieje jeśli się je "zapomni" na godzinkę w zlewie... w przypadku maszyny której czyszczenie jest trochę bardziej uciążliwe niż przetarcie noża stal nierdzewna to po prostu objaw zdrowego rozsądku

Awatar użytkownika

kostek324
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 126
Rejestracja: 07 mar 2010, 18:47
Lokalizacja: Bielsk P

#14

Post napisał: kostek324 » 12 maja 2015, 19:30

Dokładnie, knifemakerzy wykonują noże ze stali węglowych. Czy to dla myśliwych do oprawiania zwierzyny, kucharzom... Nierdzewka to nic innego jak spokój :)


melonmelon
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 601
Rejestracja: 16 wrz 2010, 11:58
Lokalizacja: świete miasto

gatunek

#15

Post napisał: melonmelon » 12 maja 2015, 23:26

2h14, 3h14, 4h14, 3h17mo, h17n2 itd
drożej n690

pozdro

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”