Jaki drut oporowy i pod ile V

Maszyny do wycinania gorącym drutem

Autor tematu
bykol132
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 180
Rejestracja: 04 lut 2014, 13:08
Lokalizacja: Opole

Jaki drut oporowy i pod ile V

#1

Post napisał: bykol132 » 09 mar 2014, 18:52

Witam, chciałbym do frezarki podpiąć drut oporowy pod 230 lub pod 12v nie wiem w ogole czy da się pod to lub pod to, drut miał by ciąć styropian, nie wiem nawet jaka grubość drutu, ani jak to policzyć, jak mógłby ktoś pomóc byłbym bardzo wdzięczny ^^



Tagi:

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3508
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Jaki drut oporowy i pod ile V

#2

Post napisał: pitsa » 09 mar 2014, 21:54

Lepiej podpiąć pod 12V lub 24V. :-)
O jaka długość cięcia chodzi? Od tego zależy dobór drutu.
Drut 0,15mm przy 12V to jest w granicach 100-150 mm długości drutu. Przy 24V dwa razy więcej.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


komar190
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 95
Rejestracja: 30 kwie 2011, 12:01
Lokalizacja: Cz-wa

#3

Post napisał: komar190 » 09 mar 2014, 23:07

skoro to ma być zamocowane na frezarce to chyba nie chodzi o drut oporowy 0,15mm ani nic o takiej średnicy. Taki drut stosuje się w ploterach termicznych gdzie drut po przyłożeniu napięcia, rozciągnięty między dwoma punktami rozciaga się (po to naciąg sprężynowy lub inny). Jak wyglądałoby frezowanie takim rozgrzanym wiotkim "włosem"?
Tu bardziej sprawdzi się średnica 1mm lub coś w ten deseń a to wymaga już większego prądu.

Moje spostrzeżenia oparte są doświadczeniem gdyż akurat posiadam zarówno ploter termiczny cnc jak i maszynę termiczną do łuków, baz i głowic gdzie tnie się za pomocą grubego drutu oporowego lub taśmami oporowymi.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3508
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#4

Post napisał: pitsa » 10 mar 2014, 06:47

Potrzeba więcej szczegółów.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


Autor tematu
bykol132
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 180
Rejestracja: 04 lut 2014, 13:08
Lokalizacja: Opole

Re: Jaki drut oporowy i pod ile V

#5

Post napisał: bykol132 » 10 mar 2014, 19:33

pitsa pisze:Lepiej podpiąć pod 12V lub 24V. :-)
O jaka długość cięcia chodzi? Od tego zależy dobór drutu.
Drut 0,15mm przy 12V to jest w granicach 100-150 mm długości drutu. Przy 24V dwa razy więcej.
to co kolega pisał o coś takiego mi chodzi, chce przypiąć drut obok wrzeciona i po prostu podłączyć do niego napięcie ^^ żeby nie trzeba było budować kolejnej maszyny : ]

a i jeszcze jakie zasilanie? normalnie 12v z zasilacza? + z 1 końca - z drugiego ?


komar190
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 95
Rejestracja: 30 kwie 2011, 12:01
Lokalizacja: Cz-wa

#6

Post napisał: komar190 » 10 mar 2014, 21:17

coś mi tu nie pasuje
Kolega bykol132 ma frezarkę, chce na niej koniecznie ciąć drutem termicznym, dobrze by było żeby to być cieniutki drut, najlepiej 0,15, inni koledzy doradzają jakie napięcie przyłozyć, jaka długość drutu...

ale ja śmiem zapytać jak? Jak chcecie to zrobić? Jak zamocować cieniutki drut ( w sumie chyba najcieńszy występujący drut do cięcia ploterami termicznymi) na frezarce aby wszystko było jak logika nakazuje, czyli cienki drut rozciagniety na dwóch końcach gdyż tak cieniutki drucik bedzie sie wyginał po właczeniu zasialania jak gałazka na wietrze. Pierwszy punkt zaczepienia przy wrzecionie, a drugi gdzie?

No chyba że duzo grubszy drut złozony z punktami zamocowania obok siebie. Druty o wiekszych średnicach nie rozciągają się i są mniej plastyczne przez co moznaby nimi ciąć na frezarce coś a'la grotem lutownicy.

No chyba ze się mylę, to góry przepraszam i nie wtrącam się rozwojową rozmowę

Pozdrawiam


diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2788
Rejestracja: 15 sty 2006, 18:34
Lokalizacja: Wrocław

#7

Post napisał: diodas1 » 10 mar 2014, 21:24

No właśnie. Przydałby się jakiś szkic tego co chce się zrobić. Z niego wyniknie rodzaj drutu i jego długość a potem jego zasilanie. Inaczej każdy może domyślać się czegoś innego. Na przykład zamocowania pewnego rodzaju lutownicy transformatorowej zamiast wrzeciona :mrgreen:


Autor tematu
bykol132
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 180
Rejestracja: 04 lut 2014, 13:08
Lokalizacja: Opole

#8

Post napisał: bykol132 » 10 mar 2014, 21:47

Mysławem żeby zaczepić drut tak jak na rysunku, tylko podciągnąć wrzeciono do góry
Jak ktoś ma inny pomysł z chęcią posłucham, dodam, że jestem w trakcie składania cnc i po prostu szukam do niej różnych zastosowań ^^

Obrazek
Załączniki
ploterekfrezwzmocniony.pdf
(6.74 KiB) Pobrany 257 razy


diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2788
Rejestracja: 15 sty 2006, 18:34
Lokalizacja: Wrocław

#9

Post napisał: diodas1 » 10 mar 2014, 22:07

Ojojoj. Jeżeli dobrze zrozumiałem koncepcję to chcesz rozpiąć drut między wrzecionem a listwą spodnią ruchomej bramy. Jeżeli wrzeciono będzie przesuwało się wzdłuż osi X to przecież zamocowanie dolne drutu też powinno mieć jakiś ruchomy wózek współbieżny z ruchem wrzeciona. Po drugie w pewnym momencie ten drut wejdzie w kolizję ze śrubą napędową.Chyba że stosujesz dwa paski napędowe po bokach). Po trzecie trzeba by zdemontować blat stołu żeby umożliwić przejazdy drutu w osiach X i Y a to wpłynie dramatycznie na sztywność konstrukcji no i styropian będzie wpadał do środka.
Krótko mówiąc czarno to widzę. Jeżeli szukasz innych alternatywnych zastosowań dla frezarki to możesz zamiast wrzeciona mocować jakiś niewielki laser do eksperymentów albo głowicę extrudera do drukowania 3D, na przykład do ozdabiania fantazyjnego tortów itp. Lepiej jednak byłoby zrobić frezarkę bez udziwnień a potem przy jej pomocy tworzyć detale do innych fantazyjnych urządzeń. Stara prawda mówi- kiedy coś jest do wszystkiego to jest do niczego.


komar190
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 95
Rejestracja: 30 kwie 2011, 12:01
Lokalizacja: Cz-wa

#10

Post napisał: komar190 » 10 mar 2014, 22:36

o kurcze właśnie miałem pisać coś na wzór wypowiedzi diodasa1

W takiej teoretycznej teorii byłoby to wykonalne ale to na etapie projektowania frezarki aby usunąć wszystkie elementy w stylu wzmocnienia i oczywiście śrubę ze spodu stołu i dać to po bokach. Usunąć blat i płyty styrodurowe montować jakimiś zaciskami od boków. Drut byłby zaczepiony z jednej strony przy wrzecionie a od spodu obciązony jakimś ciężarkiem który niejako rozpinałby nagrzany drut i pod ciężarkiem napiecie z drugiej strony. Działałoby to w takim przypadku jak ploter termiczny ale obrócony osiami. Ale czy frezarka pozbawiona blatu nadal byłaby frezarką.

Śmiem twierdzić że chyba nikomu nie udało się skutecznie zainstalować systemu cięcia termicznego EPS czy XPS na frezarce bramowej. Oczywiście nie mówię tu o pewnym wynalazku combo widzianym gdzieś na alle..gro, bo tam bodajże demontowało się wrzeciono i rozwijało drut, ale drut pracował w płaszczyznach zgodnych z tradycyjnymi ploterami termicznymi. Nie pamiętam nazwy tego wynalazku ale takie 2 w jednym trzeba traktować raczej jako ciekawostka niż jako sposób na zarabianie pieniążków.

[ Dodano: 2014-03-10, 22:40 ]
laser jako dodatkowa głowica przy frezarce bramowej do cięcia styropianu był gdzieś wałkowany na forum - kosmiczna technologia z tego co pamietam. Skonczyło się chyba na jakich laserach rubinowych za ciężkie pieniądze.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”