Jaki Cam i jaki postprocesor generuje ścieżkę do Step2CNC??

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu STEP2CNC

Autor tematu
golu_m
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 31
Rejestracja: 06 lis 2008, 13:54
Lokalizacja: Berlin

Jaki Cam i jaki postprocesor generuje ścieżkę do Step2CNC??

#1

Post napisał: golu_m » 08 lut 2012, 20:29

Witam, szukam jakiegoś programu typu Cad/Cam który posiada postprocesor taki abym mógł generować ścieżkę narzędzia do Step2cnc. Chodzi o to aby łuki i koła rozbijał na kilkadziesiąt współrzędnych bo Step nie czyta G2,G3. Mam SprutCama 4 ale przeleciełem wszytskie postprocesery które miał i żadnego nie ma który by tak robił.



Tagi:

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#2

Post napisał: Piotr Rakowski » 08 lut 2012, 20:50

Polecam eduCADa. Jest napisany specjalnie do współpracy ze STEP2CNC. Poza tym osobiście używam też VisualMill - działa bez zarzutu ze STEPem (postrpocesor AXYZ).
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)


Autor tematu
golu_m
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 31
Rejestracja: 06 lis 2008, 13:54
Lokalizacja: Berlin

#3

Post napisał: golu_m » 14 lut 2012, 21:45

Który z postprocków wybrać do Sprutcama aby generował ścieżkę dla Step2CNC??


http://pl.sprutcam.com/Products/SprutCAM/Postprocessors


Educada posiadam ale to jest dobry program na początek.

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#4

Post napisał: Piotr Rakowski » 15 lut 2012, 09:03

Nie mam i nie znam SprutCAMa, ale w Visual Millu używam prostrocesora do maszyn AXYZ i chodzi dobrze...
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2210
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#5

Post napisał: kubus838 » 18 lut 2012, 01:09

Piotr Rakowski pisze:Polecam eduCADa. Jest napisany specjalnie do współpracy ze STEP2CNC. Poza tym osobiście używam też VisualMill - działa bez zarzutu ze STEPem (postrpocesor AXYZ).

Witam
Przepraszam, że się wtrące. Ponieważ też mam visuala a Pan go używa razem ze stepem, to ja mam jedno pytanie. Jakiego postprocesora mam uzyć do stepa AXYZ nie bardzo moge wczytać do stepa - step zgłasza błąd.

robert

Po dwóch dniach postprocesory sie pokazały, ale problem jest teraz taki, że pokazuje się kominikat o błędzie i program sie wyłącza. Najciekawsze jest to, że jak go zainstaluje jako demo to chodzi normalnie.

robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „STEP2CNC”