Jak zrobić taki element ?

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

rysio
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3

Post napisał: rysio » 17 maja 2010, 15:01

senio pisze:Nie może być to sześciokąt, ponieważ to nie są skrzydełka służące do dokręcania, a ich rola to blokada w gnieździe po włożeniu i przekręceniu tej redukcji. Takie jak by szybko złącze z tego ma być. Spawanie też odpada. To jest za małe i nie może być żadnych nadlewów od spawu. Te skrzydełka wystają około 3mm. Coś czuję że bez frezowania się nie obędzie. Gniazdo mniej więcej takie jest :

No to sprawa prosta. Skoro "skrzydełka to blokata przeciw obracaniu to:

1. Stoczyć to postaci końcowej bez skrzydełek.
2. Tam gdzie mają być skrzydełka po obu stronach nawiercić otwory (np po 2 z każdej strony, czy dobrze rozumiem że jest spory zapas do otworu w środku, 6mm?) nagwintować i wkręcić po 2 śruby (dobranej długości) imbus bez łba, 3mm średnicy (uprzednio użyć kleju na gwincie)

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: senio » 17 maja 2010, 15:27

rysio pisze:No to sprawa prosta. Skoro "skrzydełka to blokata przeciw obracaniu to:

1. Stoczyć to postaci końcowej bez skrzydełek.
2. Tam gdzie mają być skrzydełka po obu stronach nawiercić otwory (np po 2 z każdej strony, czy dobrze rozumiem że jest spory zapas do otworu w środku, 6mm?) nagwintować i wkręcić po 2 śruby (dobranej długości) imbus bez łba, 3mm średnicy (uprzednio użyć kleju na gwincie)
O widzisz to jest złota myśl :idea: Nie muszą być wcale skrzydełka bo mają za zadanie tylko swoim końcem zablokować z jednej strony, aby to się nie wysunęło po przekręceniu. Tak zrobię jak radzisz, bo wydaje się to najlepsze, najprostsze i mocne rozwiązanie. Wywiercić otworki, nagwintować w miejscu gdzie się kończą skrzydełka wkręcić dwie śruby na Loctite i jest po temacie :). Dzięki wielkie za dobry pomysł :)

nikolai78
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4

Post napisał: nikolai78 » 06 cze 2010, 18:02

Ja ten element bym zrobil zupelnie inaczej.
Jako ze nie jestem tokarzem zawodowym mam troche swierzych pomyslow na rozne kopiowanie elementow.

Tego typu element co masz kolego ja bym poprostu odlal.
Kazdy mysli ze odlewanie to jakas wielka sprawa, bzdura jest to proste mile i latwe.
Ponizej zalaczam linki z youtube:

A to jest specjalny piasek ktory potrzebujesz nazywa sie to GreenSand choc ma kolor czerwony a nie zielony. Kosztuje £12 i wystarcza to na prawde na wiele lat.
To jest link do piasku http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... K:MEWAX:IT

Piasek ten jest bardzo mialki jak maka wiec nie ma problemu z odlewaniem.
JEstem zlotnikiem a tam jakosc odlewu musi byc duzo lepsza niz to co masz do odlania, a i elementy sa o wiele mniejsze a im mniejszy element tym trudniej odlac.

A koncowke przetoczyc na tokarce i sprawa gotowa.

Masz element jednolity a nie lutowane elementy ktos napisal na srebro nie ma takiej potrzeby skoro mozesz zrobic luz na mosiadz a po za tym jasli nie lutowal nikt metali chcby nawet takich jak mosiadz to gwarantuje tobie ze zanim przylujujesz skrzydelka spalisz cala reszte nie mowiac o tym ze po lutowaniu potrzebny jest kwas siarkowy (H2SO4) 1:10 (9-czesci wody + 1 czesc kwasu) do wytrawiania boraksu powloki po lutowaniu.

Pozdrawaim i polecam ta metode jakze przydatna w takiej dziedzinie.
Sluze tematem odlewania jak ktos tylko potrzebuje info.

Awatar użytkownika

Autor tematu
senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: senio » 06 cze 2010, 22:01

nikolai78 pisze:Tego typu element co masz kolego ja bym poprostu odlal.
Sory kolego ale "żeby chleb zjeść nie potrzeba piekarni budować". Już dawno mam ten element dorobiony i z powodzeniem go używam. Tu nawet jakieś fotki są jak to robiłem :

https://www.cnc.info.pl/topics89/pomozc ... 068,40.htm

nikolai78

Post napisał: nikolai78 » 07 cze 2010, 22:41

senio pisze:
Sory kolego ale "żeby chleb zjeść nie potrzeba piekarni budować". Już dawno mam ten element dorobiony i z powodzeniem go używam. Tu nawet jakieś fotki są jak to robiłem :

Super fajnie ze zrobiles.

Napisalem tak bo wlasnie wiekszosc ludzi mysli ze potrzeba "budowac piekarnie" a to zle myslenie.

Jakkolwiek temat odlewania uwazam ze jest bardzo przydatny w tej tematyce ale jesli nie jestes zainteresowany poszezeniem wiadomosci to ok.

Pozdrawiam.

rysio
Posty w temacie: 3

Post napisał: rysio » 08 cze 2010, 19:58

nikolai78 pisze:
senio pisze:

Super fajnie ze zrobiles.

Napisalem tak bo wlasnie wiekszosc ludzi mysli ze potrzeba "budowac piekarnie" a to zle myslenie.

Jakkolwiek temat odlewania uwazam ze jest bardzo przydatny w tej tematyce ale jesli nie jestes zainteresowany poszezeniem wiadomosci to ok.

Pozdrawiam.
Ja jestem zainteresowany odlewaniem. Może kolega założy wątek w odpowiednim dziale.

pozdrawiam,

m.j.
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: m.j. » 09 cze 2010, 06:59

Popieram przedmówcę - też chętnie coś więcej bym się na ten temat dowiedział.
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

nikolai78

Post napisał: nikolai78 » 14 cze 2010, 21:47

m.j. pisze:Popieram przedmówcę - też chętnie coś więcej bym się na ten temat dowiedział.
Ok na dniach napisze troche wiecej jestem lekko zabiegany.
Jakie pytanie ma kolega M.J. to moze na nastepny raz od razy napisze odpowiedzi.

Pozdrawiam

m.j.

Post napisał: m.j. » 15 cze 2010, 14:44

Przykładowo jak odlewać małe elementy przystosowane do późniejszej obróbki na tokarce lub frezarce? Jak robić formy? Skąd wziąć materiał na odlew? Jak zaplanować cały proces - tzn co jest potrzebne? Jakie są wymogi bezpieczeństwa, lokalowe itp? Pytań jest mnóstwo :razz: :grin:
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: BYDGOST » 15 cze 2010, 16:21

To lepiej założyć nowy temat, żeby Ci, którzy szukają takich informacji łatwiej go znaleźli.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”