Jak zmienić rozmiar siatki w libercad


Autor tematu
poldi
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:03
Lokalizacja: warszawa

Jak zmienić rozmiar siatki w libercad

#1

Post napisał: poldi » 07 lip 2013, 14:07

Witam mam problem ze zmianą wymiaru siatki w libercad.
W menu edit jest preferencje bieżącego projektu grze zmienia się x y siatki
ale to nic nie daje siatka cały czas ma ten sam rozmiar w trakcie przyciągania do siatki
za duże kółka mi rysuje.



Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3245
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#2

Post napisał: tuxcnc » 07 lip 2013, 14:29

Musisz w preferencjach aplikacji odznaczyć "automatyczne skalowanie siatki".

.


Autor tematu
poldi
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:03
Lokalizacja: warszawa

#3

Post napisał: poldi » 07 lip 2013, 15:00

dzięki pomogło

[ Dodano: 2013-07-07, 16:48 ]
drażni mnie ten program
jak się przesuwa elementy w rzaden sposób mi się to nie rusz


Romuald35
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 2
Posty: 85
Rejestracja: 23 lut 2010, 20:06
Lokalizacja: mazowieckie

#4

Post napisał: Romuald35 » 19 lip 2013, 21:12

Poldi, zainwestuj w jakiś płatny cad i będziesz miał problem z głowy, a nie się ciągle stresował, że czegoś nie ma czy ktoś z forum nie chce ci pomóc lub nie wie jak.
Ja proponuję ten: Viacad 2d - kosztuje około 40 dolarów. :mrgreen: poczytaj sobie tutaj www.falina.pl

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3245
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#5

Post napisał: tuxcnc » 19 lip 2013, 21:47

Romuald35 pisze:Poldi, zainwestuj w jakiś płatny cad i będziesz miał problem z głowy, a nie się ciągle stresował, że czegoś nie ma czy ktoś z forum nie chce ci pomóc lub nie wie jak.
Ja proponuję ten: Viacad 2d - kosztuje około 40 dolarów. :mrgreen: poczytaj sobie tutaj www.falina.pl
Myślisz że zapłacenie 40 dolarów zwalnia z potrzeby nauczenia się obsługi ?
LibreCAD ma faktycznie nietypowy interfejs, ale też dwie zalety.
Po pierwsze jest na licencji GPL, czyli możesz spać spokojnie, nikt Ci programu nie zabroni używać, nie zażąda opłaty, ani nie będzie Cię ciągał po sądach bo użyłeś programu do czegoś na co licencja nie zezwalała.
To bardzo ważne, bo mało kto licencje czyta, a prawie nikt nie chodzi z nimi po poradę do prawnika.
Po drugie, LIbreCAD ma być w przyszłości programem wyposażonym w moduł CAM.
Droga do tego może i daleka, ale jak się to stanie, to będzie to darmowa alternatywa dla oprogramowania za grube tysiące złotych.

.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2659
Rejestracja: 13 wrz 2008, 21:40
Lokalizacja: PL,OP

#6

Post napisał: pitsa » 19 lip 2013, 21:49

Znów spam od Romualda!
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara


Romuald35
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 2
Posty: 85
Rejestracja: 23 lut 2010, 20:06
Lokalizacja: mazowieckie

#7

Post napisał: Romuald35 » 20 lip 2013, 07:25

Tuxcnc, wszystko co piszesz to może być prawdą. Trzeba nauczyć się każdego programu.

Sam używam bezpłatne programy np. Libre Office - ale ten program też zmieniał swoje nazwy parokrotnie. Niby wszystko ok, ale ogólnie lepiej i łatwiej pracuje się w microsoft officie.

Używam też bezpłatnej poczty i uwierz mi że po 4 latach przeczytałem gdzieś w necie informacje, że nie będzie wspierany i mam teraz sam z tym problem.

Wadą tych bezpłatnych rozwiązań jest to, że jest nikłe wsparcia i częsty problem ze znalezieniem informacji zwłaszcza dla specjalistycznych programów.

P.S.
Do profesjonalnych "ważnych dla mnie" zastosowań jednak używam płatnych, bo są przeważnie bardziej doprecyzowane i pewny ich dalszy rozwój :wink:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3245
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#8

Post napisał: tuxcnc » 20 lip 2013, 13:26

Mówimy najwyraźniej o zupełnie różnych rzeczach.
Ja mówię o oprogramowaniu open source na licencji GPL, które z definicji można mieć bez opłat, bo kod źródłowy musi zostać udostępniony.
Te programy niekoniecznie są za darmo, bo czasem trzeba włożyć trochę własnej pracy, albo zapłacić za gotowy pakiet.
Zwykle takie programy są rozwijane przez społeczność, a jeżeli są porzucane to z powodu nikłego zainteresowania lub powstania lepszej alternatywy.
Zupełnie czymś innym jest udostępnienie za darmo programu na własnościowej licencji.
Wtedy faktycznie należy się liczyć z przykrą niespodzianką, bo nie wiadomo co właścicielowi praw autorskich do łba strzeli.

Absolutnie nie jest prawdą, że jak ktoś bierze za program duże pieniądze to dba o klientów.
Jedno z drugim może nie mieć nic wspólnego, a doskonałym przykładem jest kosztujący 700 zł Mach, którego producent najwyraźniej nie zamierza przetłumaczyć na język polski.
Rozprowadzany za darmo na licencji GPL LinuxCNC jest natomiast (między innymi) po polsku.

.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”