Jak wyłączyć stałe obroty

Dyskusje na temat maszyn HAAS

Autor tematu
maxik
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 16
Rejestracja: 02 mar 2019, 13:35

Jak wyłączyć stałe obroty

#1

Post napisał: maxik » 15 sie 2019, 11:18

Panowie, mam taki ciągle powtarzający się problem...gdy programuje np rowkowanie, i wklepuje w program, to te obroty które zaprogramowałem w programie, one tak jakby ograniczają wszystkie obroty w innych programach a także jak wyjdę z programu i próbuje właczyć oborty z FWD.
Pisze w tabeli w wrzecionie

Pre. GM 1000
Pre. kom 100 - i te są już przypisane nawet w innym programie lub z wolnego obrotu (FWD)...
Pomaga tylko wyłaczenie i właczenie maszyny...jak tego się pozbyć ?



Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6641
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Jak wyłączyć stałe obroty

#2

Post napisał: WZÓR » 15 sie 2019, 11:30

....
T0101(ROWKOWANIE)
G96S120M03
G50S1200
......
......
T0202 ( TOCZENIE)
G97S2000M03
.....
.....

p.s.
Przeczytaj instrukcję obsługi o G96 i G97 .... , to nie boli.

Mariusz.


Autor tematu
maxik
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 16
Rejestracja: 02 mar 2019, 13:35

Re: Jak wyłączyć stałe obroty

#3

Post napisał: maxik » 15 sie 2019, 17:41

Nie rozumiesz, te stałe oborty są na stałe, nawet po wyjściu z programu....nawet jak zrobie kolejny program, to nadal obroty są te z rowkowania.


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1713
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Jak wyłączyć stałe obroty

#4

Post napisał: Steryd » 15 sie 2019, 18:47

Bo funkcje modalne są włączone aż do wyłączenia, tak samo jak wybrana baza.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6641
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Jak wyłączyć stałe obroty

#5

Post napisał: WZÓR » 15 sie 2019, 21:20

maxik pisze:
15 sie 2019, 17:41
Nie rozumiesz, te stałe oborty są na stałe, nawet po wyjściu z programu....nawet jak zrobie kolejny program, to nadal obroty są te z rowkowania.
Faktycznie ..... , instrukcja obsługi się kłania.

https://www.google.com/url?sa=t&source= ... eYYHTpps34

p.s.
Po 11 latach pracy na Haas faktycznie wiele już nie rozumię , gdyż robię to już na pamieć / z przyzwyczajenia. 8)

Wrzuć jakiś program na Haas napisany przez Ciebie .... , zobaczymy jak on wygląda.

Mariusz.


cosmonet
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 268
Rejestracja: 01 sty 1970, 01:00
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Jak wyłączyć stałe obroty

#6

Post napisał: cosmonet » 23 sie 2019, 19:19

Nie wiem może to pomoże. Z doświadczenia z SL30. Jeśli wpisałem w MDI G50 S2000 i przed opuszczeniem tego trybu nie wykasowałem, a następnie w programie było wpisane G50 S3000 (oczywiście G96) to o dziwo pamiętało obroty ustawione w MDI. Dziwne ale prawdziwe. Pokombinuj z G50 S... i G96 S... .
Kiedyś Haas SL10, Haas SL20, Haas SL30, Doosan LYNX220. Obecnie Haas SL20.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6641
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Jak wyłączyć stałe obroty

#7

Post napisał: WZÓR » 23 sie 2019, 20:03

cosmonet pisze:
23 sie 2019, 19:19
Nie wiem może to pomoże. Z doświadczenia z SL30. Jeśli wpisałem w MDI G50 S2000 i przed opuszczeniem tego trybu nie wykasowałem, a następnie w programie było wpisane G50 S3000 (oczywiście G96) to o dziwo pamiętało obroty ustawione w MDI. Dziwne ale prawdziwe. Pokombinuj z G50 S... i G96 S... .
Tu nie ma nic do kombinowania. :D
W MDI jakie wpiszesz obroty , takie są .
Programowo zależy , czy jest G96 z ograniczeniem obrtów czy G97

Po zakończeniu programu pamięta ostatnie zadeklarowane.

Mariusz.


wiktoriano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 209
Rejestracja: 23 cze 2009, 08:27
Lokalizacja: San Escobar

Re: Jak wyłączyć stałe obroty

#8

Post napisał: wiktoriano » 06 lis 2019, 07:26

maxik pisze:Panowie, mam taki ciągle powtarzający się problem...gdy programuje np rowkowanie, i wklepuje w program, to te obroty które zaprogramowałem w programie, one tak jakby ograniczają wszystkie obroty w innych programach a także jak wyjdę z programu i próbuje właczyć oborty z FWD.
Steryd pisze:Bo funkcje modalne są włączone aż do wyłączenia, tak samo jak wybrana baza.

MDI G51, jak zaczyna zjeżdżać na bazę to reset.
W niektórych programach gdzie robię z rurek cienkościennych, żeby nie zgniotło sztuki jak zapomnę ustawić ciśnienia to stosuję np. G50 P11. Q10 (ważna kropka), wtedy jeśli maszyna wykryje większe ciśnienie niż 11 bar +-10% to wywali błąd, wyświetlany błąd jest w stylu Haasa czyli "nie znaleziono tekstu" G51 służy po to by to wyłączyć, tak samo jest z ograniczeniem obrotów, za pomocą G50 można ustawić wszystkie wartości z przycisku Diagnostic, Podz. 1, Podz. 2
Nie znam parametrów dla określenia reszty

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”