Jak wykonać nietepową elektrodę bez CNC

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
sokon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Posty: 248
Rejestracja: 01 gru 2011, 22:35
Lokalizacja: Warszawa

Jak wykonać nietepową elektrodę bez CNC

#1

Post napisał: sokon » 10 lut 2017, 19:19

Sprawa wygląda następująco.

Mam cynowy odlew ozdoby, dość mocno skomplikowany wzór. Muszę przenieść dokładnie ten wzór na miedź z której powstanie elektroda.

Jak coś takiego można zrobić? Czy są na to jakieś patenty?

[ Dodano: 2017-02-10, 20:55 ]
Ktoś, coś?

Myślałem o frezarko-kopiarce ale nie wiem jak małe narzędzia można tam użyć a prawda jest taka, że nie mam detalu w skali pod pantograf. Mam detal w docelowym rozmiarze a szczegóły są na poziomie 0.6mm więc, ten tego trochę lipa.


Solidworks, SprutCam, HSMWorks,
Avia FNK40N, Heidenhain 310
Cincinnati Sabre 750, Acramatic 2100,
Elektrodrążarka wgłębna BP-95,
LinuxCNC, CamBam
Instagram @ndbjmachineworks
Formy wtryskowe - projektowanie i produkcja

Tagi:

Awatar użytkownika

rockykon
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 893
Rejestracja: 13 maja 2005, 22:24
Lokalizacja: Wawa

#2

Post napisał: rockykon » 10 lut 2017, 20:58

Może jakiś skaner 3D albo sonda pomiarowa

Awatar użytkownika

Autor tematu
sokon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Posty: 248
Rejestracja: 01 gru 2011, 22:35
Lokalizacja: Warszawa

#3

Post napisał: sokon » 10 lut 2017, 21:06

To robota budżetowa po znajomości dla kolegi. Ja nie mam dostępu do skanera ani sondy więc musiałbym płacić a chcę to wykonać we własnym zakresie, ew. przy minimalnych kosztach.

Myślałem o zrobieniu odlewu, ale nie wiem czy miedź nie zostanie zbytnio zanieczyszczona, bo potem podczas drążenia robią się niezłe jaja.
Solidworks, SprutCam, HSMWorks,
Avia FNK40N, Heidenhain 310
Cincinnati Sabre 750, Acramatic 2100,
Elektrodrążarka wgłębna BP-95,
LinuxCNC, CamBam
Instagram @ndbjmachineworks
Formy wtryskowe - projektowanie i produkcja


betaaga
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 12
Rejestracja: 23 paź 2007, 18:41
Lokalizacja: Mazowieckie

#4

Post napisał: betaaga » 11 lut 2017, 08:55

sokon pisze:To robota budżetowa po znajomości dla kolegi. Ja nie mam dostępu do skanera ani sondy więc musiałbym płacić a chcę to wykonać we własnym zakresie, ew. przy minimalnych kosztach.

Jeśli posiadasz frezarkę narzędziową z wysuwaną tuleją wrzeciona to jak najbardziej można na niej wykonać bardzo skomplikowane przeniesienie wzoru na elektrodę jak na kopiarce.
Praca żmudna wymagająca trochę wprawy ale jak najbardziej do wykonania.


pablo004
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 76
Rejestracja: 14 paź 2004, 22:14
Lokalizacja: warszawa

#5

Post napisał: pablo004 » 11 lut 2017, 13:03

Trzeba wykonać elektrodę galwaniczną.
Najprościej zrobić negatywową formę np. w silikonie , nadać jej przewodność np. przez pokrycie pudrem grafitowym i zanurzyć w kąpieli galwanicznej sporządzonej z siarczanu miedzi , kwasu siarkowego i wody , jako anody używamy np. kawałka blachy miedzianej , prąd o napięciu kilku voltów
Już po ok. 24h uzyskamy wystarczająco grubą kopię modelu aby rozformować i wykonać elektrodę.
Próby z odlewami nie dadzą pozytywnych rezultatów bo taka miedż eroduje szybciej niż drążony materiał.
Najlepiej znaleść wyspecjalizowany zakład bo wykonanie dobrej elektrody nie jest wcale łatwe mimo prostej receptury.


Duszczyk_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 442
Rejestracja: 21 lis 2013, 14:18
Lokalizacja: Warszawa Remb.

#6

Post napisał: Duszczyk_K » 11 lut 2017, 14:29

Betaaga a mógłbyś opisać jakieś szczegóły takiej operacji?
Ostatnio na stronie http://www.lathes.co.uk/ruhla/ zobaczyłem opis możliwości mojej frezarki i na 6 zdjęciu od dołu widać właśnie sposób kopiowania elementów, ale interesują mnie szczegóły takiej operacji a ze zdjęcia ciężko wszystko wywnioskować.
Ja rozumiem że działa to tak:
na "ramieniu kopiującym" (widocznym po prawej stronie zdjęcia) jest zamontowany czujnik zegarowy. Czujnik "zsynchronizowany" jest z frezem tzn. gdy czujnik pokazuje zero to jest na tej samej wysokości co frez.
Ustalamy sobie siatkę tj przejazd np co milimetr od prawa do lewa i w każdej linijce tej siatki jeżdżąc czujnikiem po wzorcu podnosimy/opuszczamy stół tak by wskazania czujnika były na zero kopiując wzór. Czy tak?

Awatar użytkownika

Autor tematu
sokon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Posty: 248
Rejestracja: 01 gru 2011, 22:35
Lokalizacja: Warszawa

#7

Post napisał: sokon » 11 lut 2017, 17:39

Duszczyk_K, To raczej nie może być tak jak piszesz, bo przy detalu z płaszczyznami na różnych wysokościach byłaby lipa.
frezarkę narzędziową z wysuwaną tuleją wrzeciona
Wydaje mi się, że chodzi tu opcję wiercenia, gdzie możesz poza zmianą wysokości stołu zmieniać za pomocą wajchy przy wrzecionie opuszczać je. Dzięki temu można to jakoś zsynchronizować z rysikiem od kopiarki.
Solidworks, SprutCam, HSMWorks,
Avia FNK40N, Heidenhain 310
Cincinnati Sabre 750, Acramatic 2100,
Elektrodrążarka wgłębna BP-95,
LinuxCNC, CamBam
Instagram @ndbjmachineworks
Formy wtryskowe - projektowanie i produkcja


Duszczyk_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 442
Rejestracja: 21 lis 2013, 14:18
Lokalizacja: Warszawa Remb.

#8

Post napisał: Duszczyk_K » 11 lut 2017, 21:32

Gdyby rysik dojeżdżał do schodka, wtedy należało by opuścić stół, najechać nad schodek i podnieść stół aż do wyzerowania czujnika.
Jeśli mamy wysuwaną pinolę zasada była by taka sama, tylko wtedy wysuw pinoli musiał by być w jakiś sposób połączony z rysikiem kopiującym.
no i oczywiście frez musiał by mieć taki sam rozmiar jak rysik kopiujący.
Tylko nie wiem, czy nasze rozważania mają zastosowanie przy drobnych detalach... bo żeby dobrze odwzorować mały detal trzeba było by użyć małego freza a mały frez potrzebuje duuużych obrotów, a konwencjonalne maszyny nie mają jakiś szaleńczych parametrów....

Awatar użytkownika

Autor tematu
sokon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Posty: 248
Rejestracja: 01 gru 2011, 22:35
Lokalizacja: Warszawa

#9

Post napisał: sokon » 11 lut 2017, 22:04

I to jest właśnie ta lipa o której pisałem wcześniej :-)
Solidworks, SprutCam, HSMWorks,
Avia FNK40N, Heidenhain 310
Cincinnati Sabre 750, Acramatic 2100,
Elektrodrążarka wgłębna BP-95,
LinuxCNC, CamBam
Instagram @ndbjmachineworks
Formy wtryskowe - projektowanie i produkcja

Awatar użytkownika

atom1477
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1057
Rejestracja: 21 kwie 2011, 10:58
Lokalizacja: ::

#10

Post napisał: atom1477 » 12 lut 2017, 10:50

A ta elektroda ma być negatywowa?
Czyli w kształcie odwrotnym do tego cynowego odlewu?
Chętnie kupię silnik krokowy 23HS8430 (konkretnie taki).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”