Jak uruchomić duży program G-code?

Dyskusje na temat maszyn HAAS

Autor tematu
MBK
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 45
Rejestracja: 01 kwie 2009, 22:34
Lokalizacja: Częstochowa

Jak uruchomić duży program G-code?

#1

Post napisał: MBK » 10 lut 2011, 07:44

Jak w temacie:
Mam wygenerowany duży program g-code, chcę go uruchomić na VF-2, ale nie ma tyle miejsca w pamięci maszyny, aby go skopiować.
Proszę o przepis, jak uruchomić taki program z pamięci USB.
(Najlepiej krok po kroku ;-) )



Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 6960
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#2

Post napisał: WZÓR » 10 lut 2011, 09:44

Wczytywanie programu bezpośrednio z innego źródła np. pendriva.
Wchodzisz na pendrive , wybierasz program i naciskasz [select prog.] otworzy się tryb FNC , z którego poprzez przycisk [cycle start] można uruchomić program.
Trzeba brać pod uwagę dwie sprawy;
1. Prędkość odczytu z pena jest mniejsza niż z pamięci obrabiarki , a co za tym idzie jest mniejszy limit linijek na minutę.
2.Nie działa wtedy czytanie z wyprzedzeniem.

Jak istnieje możliwość , to podziel ten program na dwa mniejsze i puszczaj po kolei ( jeden po drugim).

Sterowanie Numeryczne Plików (FNC)
Program można uruchomić z jego lokalizacji w sieci lub z urządzenia pamięci masowej (urządzenie pamięci masowej
USB, dyskietka elastyczna, dysk twardy). Aby uruchomić program z takiej lokalizacji, należy przejść do ekranu
Menedżera Urządzeń (nacisnąć List Prog), zaznaczyć program na wybranym urządzeniu i nacisnąć "Select Prog".
Program zostanie wyświetlony w aktywnym okienku programu, zaś symbol "FNC" przy nazwie programu w List Prog
wskaże, iż jest to aktualnie aktywny program FNC. Podprogramy można wywołać za pomocą M98, przy czym pod
warunkiem, że podprogram znajduje się w tym samym katalogu, co program główny. Ponadto, podprogram musi być
nazwany zgodnie z konwencją nazewnictwa Haas, z uwzględnieniem wielkości liter, np. O12345.nc.

źródło; instrukcja obsługi Haas


alekmoes
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 7
Rejestracja: 29 mar 2013, 15:53
Lokalizacja: Kraków

#3

Post napisał: alekmoes » 08 gru 2013, 10:28

WZÓR,
Witam
Pierwszy raz próbuje z kimś się skontaktować na tym forum. Nie wiem czy to dobra droga.
Bardzo potrzebuje informacji na temat generowania Gkodow z modeli 3D. Dokładnie chodzi o generowanie kodów do centrum Haas VF-6 z programu Inventorcam. Czy mozesz mi pomóc w tej kwestii lub poradzić gdzie mógłbym się zgłosić?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 6960
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#4

Post napisał: WZÓR » 08 gru 2013, 10:51

alekmoes pisze:WZÓR,
Witam
Pierwszy raz próbuje z kimś się skontaktować na tym forum. Nie wiem czy to dobra droga.
Bardzo potrzebuje informacji na temat generowania Gkodow z modeli 3D. Dokładnie chodzi o generowanie kodów do centrum Haas VF-6 z programu Inventorcam. Czy mozesz mi pomóc w tej kwestii lub poradzić gdzie mógłbym się zgłosić?
InventorCAM® jest produktem firmy SolidCAM.
W takim wypadku najlepiej zgłosić się do CNS Solutions Sp. z o.o.

p.s.
... a w czym masz problem?

Mariusz.


alekmoes
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 7
Rejestracja: 29 mar 2013, 15:53
Lokalizacja: Kraków

#5

Post napisał: alekmoes » 08 gru 2013, 10:56

Całkiem nie źle mi idzie z rysowaniem w Inwentor dlatego zacząłem kombinować z inventoecam. Udało mi sie wygenerowac gkody na planowanie ale nie da sie ich prawidow skopiowac na maszyne - w czasie kopiowania pojawia sie alarma "Bad kode" program pojawia sie na liście w Memory ale niektóre wiersze sa w nawiasach z pytajnikami a nie powinny np wiersz odpowiedzalny za uruchomienie wrzeciona S2000.... dzwoniłem do Slida ale nic mi nie pomogli.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 6960
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#6

Post napisał: WZÓR » 08 gru 2013, 10:59

Wrzuć ten program do wglądu.

p.s.
.... Haas nie lubi ,,krzaczków '' w G- kodzie.

Mariusz.


alekmoes
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 7
Rejestracja: 29 mar 2013, 15:53
Lokalizacja: Kraków

#7

Post napisał: alekmoes » 08 gru 2013, 11:02

%
O00056 (PRÓBA FREZ)
N100 (COMPENSATION-WEAR)
N102 (REV-0.70)
N104 (DEC-06-2013-5:47:17PM)


N106 (TOOL 2 - DIA 63.)


N1 G90 G17 G40 G80 G00
N108 M06 T2 ()
N110 (FM-facemill)
N112 S1000 M03
N114 G00 G54 G90 X-36.3275 Y59.6026
N116 G43 H2 Z50.
N118 Z10.
N120 Z2.
N122 G01 Z-2. F33.
N124 X126.3224 F100.
N126 X127.7773 Y23.9878 F200.
N128 X-37.7823 F100.
N130 X-36.3275 Y-11.627 F200.
N132 X126.3224 F100.
N134 G00 Z10.
N136 G00 G28 G91 Z0
N138 G00 G28 G91 X-15.0 Y0.
N140 G90
N142 M06 T2
N144 M30
%

[ Dodano: 2013-12-08, 11:07 ]
Tak wygląda program po otwarciu na maszynie

Obrazek

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 6960
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#8

Post napisał: WZÓR » 08 gru 2013, 11:17

Jak wyżej napisałem ...... , po wrzuceniu programu na symulator robi ,,krzaczki''

http://zapodaj.net/27b52773a12ca.bmp.html

Po usunięciu ,,?" i ( ) powinno być OK.
...

,,?'' i ( ) usunięte .
Patrz niektóre wartości mają cztery cyfry po ,, , ''

Program po poprawkach poszedł.

http://zapodaj.net/080c17f185971.bmp.html

p.s.

Wygląda na to , że postprocesor do poprawy.

Mariusz.


alekmoes
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 7
Rejestracja: 29 mar 2013, 15:53
Lokalizacja: Kraków

#9

Post napisał: alekmoes » 08 gru 2013, 11:33

Ale co może byc przyczyna tych "krzaczków"? Źle dobrany postprocesor? w Inventorcam wybrałem Haas ss 3x (SS- super spid 12000 boratów tyle mam, 3x - trzy osie tez sie zgadza).

Obrazek

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 6960
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#10

Post napisał: WZÓR » 08 gru 2013, 11:41

alekmoes pisze:Ale co może byc przyczyna tych "krzaczków"? Źle dobrany postprocesor? w Inventorcam wybrałem Haas ss 3x ...
U siebie .... w Solid Cam też mam postprocesor do Haas .
...... nie napiszę ile razy był poprawiany. :mrgreen:

Kiedyś od Haas dostałem taką instrukcję .....

http://zapodaj.net/c988c9ece9ba8.jpg.html

zastosuj ją na maszynie - może pomoże.

Mariusz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”